Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αψιμαχίες» Wind-Forthnet για το ομολογιακό

Τις επόμενες κινήσεις τους εξετάζουν στη Wind, σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να μπλοκάρουν την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη Forthnet. Τι λέει το ενημερωτικό δελτίο. Το εξώδικο που δεν απέδωσε.

«Αψιμαχίες» Wind-Forthnet για το ομολογιακό

Δεν είχε αποτέλεσμα η προσπάθεια της Wind Hellas να μπλοκάρει την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (Μ.Ο.Δ.) υπέρ των παλαιών μετόχων της Forthnet, ύψους περί τα 100 εκατ. ευρώ. Η μάχη, η οποία είχε λάβει και τη μορφή εξωδίκων που φαίνεται πως δεν απέδωσαν, συνεχίζεται.

Η διοίκηση της Wind, που μετά τις τελευταίες μετοχικές ανακατατάξεις είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Fοrthnet με 33%, αντιδρά στην έκδοση του Μ.Ο.Δ., όπως είχε διαφανεί και στην ετήσια γενική συνέλευση της τελευταίας.

Κύκλοι της εταιρείας επισημαίνουν πως μετά τη γενική συνέλευση, όπου είχαν καταθέσει σειρά αιτιάσεων που δεν είχαν γίνει δεκτές, έστειλαν εξώδικο στη διοίκηση της Fοrthnet. Στο εξώδικο αναφερόταν πως «μια τόσο σοβαρή απόφαση, για την έκδοση του Μ.Ο.Δ., ελήφθη χωρίς να ενημερωθούν οι μέτοχοι και ειδικά οι μέτοχοι που δεν συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο».

Τόσο η Wind, όσο και η Vodafone Ελλάδος (ελέγχει το 6,5%) δεν συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Fοrthnet καθώς είναι ανταγωνιστές της στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

Κατά πληροφορίες, η πλευρά της Fοrthnet απάντησε στο εξώδικο, το οποίο είχε κοινοποιηθεί και στις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και άλλες δημόσιες αρχές στις οποίες κοινοποιήθηκε το εξώδικο εξέτασαν τις αιτιάσεις της Wind και τις απέρριψαν. Τώρα η πλευρά της τελευταίας υποστηρίζει πως «μελετά το ενημερωτικό δελτίο του Μ.Ο.Δ. και επεξεργάζεται τις επόμενες κινήσεις της».

Από το ενημερωτικό δελτίο επιβεβαιώνεται, πάντως, πως δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα στην έκδοση του Μ.Ο.Δ. Στη σελίδα 286 περιγράφονται οι ενστάσεις της Wind και αναφέρεται πως «ο Νομικός Ελεγκτής, αφού έχει λάβει γνώση και αξιολογήσει νομικά τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη του, θεωρεί ότι δεν υφίσταται νομικό κώλυμα για την έκδοση του Μ.Ο.Δ., την οποία θεωρεί νόμιμη, κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στο πόρισμά του».

Στην αγορά αναμένουν, πάντως, με ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις της Wind Hellas, η οποία θα κληθεί να καλύψει το μερίδιό της στο Μ.Ο.Δ. προκειμένου να μην εξανεμιστεί η συμμετοχή στη Fοrthnet. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έχει υπογράψει με τη Vodafone Ελλάδος συμφωνία (ενεργό δικαίωμα -option) για μεταβίβαση του 13,24% της Fοrthnet. Το δικαίωμα δεν το έχει αξιοποιήσει μέχρι σήμερα η Vodafone και πρόσφατα υπήρξε νέα παράταση στην περίοδο άσκησής του. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο εταιρείες θα κληθούν να αποφασίσουν τη στρατηγική τους όσον αφορά στη Fοrthnet.

Ταυτόχρονα πρέπει να βρουν και τα κεφάλαια για να καλύψουν τη συμμετοχή τους στο ομολογιακό. Ειδικά στη Wind Hellas, τα ταμειακά διαθέσιμα της οποίας περιορίστηκαν στα 33,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015, από 169,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014, πράγμα που σημαίνει πως οι μέτοχοι της εταιρείας πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Εκτός από τις Vodafone και Wind Hellas, οι οποίες ελέγχουν συνολικά το 39,5% των μετοχών της Fοrthnet, μετά τις τελευταίες μετοχικές εξελίξεις βαρύνοντα ρόλο στην επόμενη ημέρα της τελευταίας θα έχουν και δύο άλλοι μέτοχοι.

O ισχυρός τραπεζίτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Abdul Aziz Al Ghurair, ο οποίος μέσω της Massar ελέγχει το 22,605% των μετοχών, και η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τυνησίας (Tunisie Telecom), η οποία κατέχει επίσης 22,605% μέσω της GO.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v