Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Ετοιμάζεται για πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος. Πώς θα επιτευχθεί, σταδιακά, ο στόχος για αποχώρηση τουλάχιστον 2.060 ατόμων ως το τέλος του 2018. Ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα η πώληση της Αστήρ Παλάς. Ξεκίνησε το ξεσκαρτάρισμα των βιογραφικών για τον νέο πρόεδρο.

Εθνική: Ετοιμάζεται για πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου

Έτοιμη να ανακοινώσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων του ομίλου είναι η Εθνική Τράπεζα, με στόχο την αποχώρηση περίπου 1.000 εργαζομένων, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την πώληση non core business assets θα οδηγήσει στην επίτευξη της δέσμευσης του πλάνου αναδιάρθρωσης.

Ο όμιλος δεσμεύεται να μειώσει, σταδιακά, τουλάχιστον κατά 2.060 άτομα το προσωπικό των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων του, ώστε στο τέλος του 2018 να περιορισθεί σε λιγότερο από 9.950 άτομα από 12.013 σήμερα (σ.σ. στοιχεία τέλους Ιουνίου).

Το πρόγραμμα εθελουσίας, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, θα αποσκοπεί στην αποχώρηση περίπου 1.000 ατόμων. Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο καθώς η πλειονότητα όσων βρίσκονταν σε ώριμη συνταξιοδοτική ηλικία αποχώρησε με το προηγούμενο πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα θα απευθύνεται στο σύνολο των εργαζομένων (σ.σ. ανοικτού τύπου) και θα προσφέρει συγκεκριμένα κίνητρα ανά ηλικιακή ομάδα.

Πιθανόν είναι να παρέχεται πρόσθετο bonus αποζημίωσης για εργαζόμενους καταστημάτων που προορίζονται να κλείσουν.

Η Εθνική σχημάτισε στο δ' τρίμηνο της χρήσης 2015 πρόβλεψη ύψους 118 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Η μείωση του προσωπικού θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων, όφελος που θα αποτυπωθεί πλήρως το 2017. Η Εθνική έχει ήδη καλύψει τη δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης για περαιτέρω περιορισμό του δικτύου καταστημάτων της στα 540 ως το τέλος του 2017, καθώς στο τέλος Ιουνίου η τράπεζα διέθετε 524 καταστήματα.

Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της δέσμευσης μείωσης προσωπικού του πλάνου αναδιάρθρωσης θα παίξει η πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα εισέλθει στην τελική ευθεία η μεταβίβαση της Αστήρ Παλάς με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του πολεοδομικού σχεδίου, την αύξηση κεφαλαίου που θα καλυφθεί από την εισφορά του όμορου οικοπέδου από το ΤΑΙΠΕΔ. Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου.

Η τράπεζα δεσμεύεται να αποεπενδυθεί από ορισμένες εγχώριες μη τραπεζικές δραστηριότητες (Εθνική Ασφαλιστική ως το τέλος του 2017). Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα μειώσει σημαντικά το εν Ελλάδι προσωπικό του ομίλου, συμβάλλοντας στην επίτευξη της δέσμευσης μείωσης προσωπικού για τις εγχώριες δραστηριότητες.

Όσον αφορά στην επιλογή νέου προέδρου καθώς και των υπόλοιπων κενών θέσεων σε μη εκτελεστικά μέλη, η προθεσμία υποβολής βιογραφικών ολοκληρώθηκε χθες και από σήμερα ξεκινά η αξιολόγηση των βιογραφικών βάσει των κριτηρίων που θέτει ο νόμος και των πρόσθετων που έχει θέσει η τράπεζα. Στόχος είναι η ανασύνθεση του Δ.Σ. να ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v