Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καρέλιας: Νέα αύξηση εσόδων και κερδών

"Η θετική πορεία που παρουσιάζουν οι πωλήσεις της εταιρείας στην ελληνική εσωτερική αγορά καθώς και η σηµαντική αύξηση των µεριδίων των σηµάτων της, αναµένεται να συνεχιστούν και κατά τους καλοκαιρινούς µήνες του 2016", αναφέρει η διοίκηση της Καρέλιας.

Καρέλιας: Νέα αύξηση εσόδων και κερδών
Νέα βελτίωση οικονομικών επιδόσεων σημείωσε ο Όμιλος Καρέλια κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, καθώς:

Ο κύκλος εργασιών του αυξήθηκε από τα 392,3 στα 426 εκατ. ευρώ, με αύξηση μεριδίων στην εγχώρια αγορά.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) βελτιώθηκαν από τα 31,9 στα 47,4 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 30,65 εκατ. (23,5 εκατ. κατά το πρώτο μισό του 2015).

Τα ίδια κεφάλαια ανέβηκαν στα 380,6 εκατ. ευρώ.

Οι τραπεζικές υποχρεώσεις ήταν μηδενικές, ενώ παράλληλα ο Όμιλος διέθετε 93,2 εκατ. σε καταθέσεις και 93,3 εκατ. σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού και money market certificates.

Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις του Ομίλου για την «επόμενη μέρα», η διοίκηση της Καρέλιας σημειώνει:

«Η θετική πορεία που παρουσιάζουν οι πωλήσεις της εταιρείας στην ελληνική εσωτερική αγορά καθώς και η σηµαντική αύξηση των µεριδίων των σηµάτων της, αναµένεται να συνεχιστούν και κατά τους καλοκαιρινούς µήνες του 2016, ενώ για την συνέχεια είναι δύσκολο να γίνουν προβλέπεις αφού θα αρχίσουν να εµφανίζονται στην αγορά, µε εντονότερους ρυθµούς, προϊόντα συµβατά µε την νέα Κοινοτική Οδηγία. Όπως έχουµε αναφέρει και στο παρελθόν, είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι αντιδράσεις των καπνιστών στις αλλαγές αυτές.

Παράλληλα αρνητικότατες επιπτώσεις στους συνολικούς όγκους πωλήσεων αναµένεται να έχει και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η οποία έχει δροµολογηθεί για τις αρχές του 2017, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και µία επίσπευση της εφαρµογής της, από την ελληνική κυβέρνηση, κατά τους φθινοπωρινούς µήνες του 2016.

Σχετικά µε τις αγορές της Τουρκίας και της Βορείου Αφρικής, δυστυχώς τα πολιτικά γεγονότα και οι δυσµενείς οικονοµικές συνθήκες, κατά τους προηγούµενους µήνες, µε προεξέχον το αποτυχηµένο πραξικόπηµα στη γείτονα χώρα, έχουν επηρεάσει ακόµη περισσότερο την τουριστική κίνηση και έτσι οι πωλήσεις αφορολογήτων ειδών στα καταστήµατα των χωρών αυτών αναµένονται να είναι κατώτερες των ήδη αρχικά συγκρατηµένων προσδοκιών.

Αντίθετα οι πωλήσεις της εταιρείας στην Άπω Ανατολή αναµένεται να κινηθούν ανοδικά, όπου τα σήµατα της εταιρείας κερδίζουν συνεχώς αναγνωσιµότητα, ενώ στις εκτός Βουλγαρίας Βαλκανικές αγορές αναµένουµε να συνεχιστεί η ελαφρά ανοδική πορεία που καταγράφηκε κατά το πρώτο εξάµηνο του 2016.

Εντός του Αυγούστου η εταιρεία εξόφλησε ολοσχερώς το βραχυπρόθεσµο δάνειο που έλαβε από ελληνική τράπεζα προκειµένου να προχωρήσει στην απαραίτητη αποθεµατοποίηση ενόψει της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ και της εφαρµογής της νέας Κοινοτικής προϊοντικής Οδηγίας και επακόλουθη πρώιµη πληρωµή σηµαντικότατων ποσών για ειδικούς φόρους κατανάλωσης, χωρίς µεταφορά ιδίων κεφαλαίων από το εξωτερικό, λόγω της πολιτικής και οικονοµικής αβεβαιότητας που επικρατούσε κατά την χρονική περίοδο σύναψης του δανείου.

∆εν αναµένονται ιδιαίτερες µεταβολές στις τιµές κτήσης πρώτων και βοηθητικών υλών, όπως και στα υπόλοιπα κέντρα κόστους της εταιρείας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v