Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΝΕΚ: Περιορισμός ζημίων και αύξηση τζίρου στο εξάμηνο

Αύξηση του κύκλου εργασιών και περιορισμό των ζημιών, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και μητρικής εταιρίας, εμφάνισε η ΑΝΕΚ στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

ΑΝΕΚ: Περιορισμός ζημίων και αύξηση τζίρου στο εξάμηνο
Περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών του αποτελεσμάτων εμφάνισε ο όμιλος της ΑΝΕΚ στο α΄ εξάμηνο του 2016, καθώς μέσω της αποδοτικότερης διαχείρισης πλοίων και δρομολογίων επιτεύχθηκε αύξηση του κύκλου εργασιών και ταυτόχρονη μείωση του κόστους πωληθέντων.

Πραγματοποιώντας συνολικά 8% λιγότερα δρομολόγια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης ο όμιλος της ΑΝΕΚ το α΄ εξάμηνο του 2016 δραστηριοποιήθηκε με ιδιόκτητα και ναυλωμένα πλοία σε γραμμές της Αδριατικής (Ανκόνα, Βενετία), της Κρήτης (Χανιά, Ηράκλειο), των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εκναυλώσεις πλοίων της εταιρίας.

Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα στον κλάδο χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα και για το λόγο αυτό τα έσοδα και τα λειτουργικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και δεν είναι ενδεικτικά των ετήσιων.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε αύξηση στα 65 εκατ. ευρώ έναντι 62,9 εκατ. τη συγκρίσιμη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της μητρικής ανήλθε σε 57,8 εκατ. ευρώ έναντι 54,9 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2015.

Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη για το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 11,2 εκατ. ευρώ έναντι 6,5 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2015, ενώ για την εταιρία ενισχύθηκαν στα 10,1 εκατ. ευρώ από 5,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Το κόστος πωληθέντων του ομίλου παρουσίασε μείωση σε σχέση με τη συγκρίσιμη περίοδο και διαμορφώθηκε σε 53,8 εκατ. ευρώ από 56,4 εκατ., ενώ σε επίπεδο εταιρίας μειώθηκε σε 47,7 εκατ. από 49,1 εκατ. ευρώ.

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου για το α΄ εξάμηνο του 2016, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 4,9 εκατ. ευρώ έναντι 0,4 εκατ., ενώ ανάλογη εικόνα εμφάνισε και η μητρική στην οποία τα EBITDA ανήλθαν σε 5,5 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 εκατ. το α΄ εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Τέλος, βελτιωμένα εμφανίζονται και τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για α΄ εξάμηνο του 2016, τα οποία ανήλθαν σε ζημίες 9,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 13,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ αντίστοιχα τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους της μητρικής διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 7,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 12,1 εκατ. τη συγκρίσιμη περίοδο.

Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι εντός της τρέχουσας χρήσης θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναδιάρθρωσης των μακροπρόθεσμων δανείων της μητρικής, γεγονός που θα έχει άμεσα θετική επίπτωση στα αποτελέσματα και στην καθαρή θέση λόγω μείωσης του χρηματοοικονομικού κόστους.

Σε λειτουργικό επίπεδο, η διακύμανση των τιμών των καυσίμων σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι θετικός παράγοντας για τον όμιλο που συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης που ξεκίνησε την προηγούμενη χρήση.

Οι στρατηγικοί στόχοι της διοίκησης για το 2016 επικεντρώνονται στη βελτίωση της κερδοφορίας και στην ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της μητρικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v