Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Viohalco: Στα €2 εκατ. συρρικνώθηκαν τα κέρδη στο εξάμηνο

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1.519 εκ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2016, καταγράφοντας πτώση 12% σε ετήσια βάση. Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση.

Viohalco: Στα €2 εκατ. συρρικνώθηκαν τα κέρδη στο εξάμηνο

Η Viohalco S.A.ανακοίνωσε σήμερα τα ενοποιημένα οικονομικά της αποτελέσματα για την περίοδο που έληξε την 30η Ιουνίου 2016.

Συνοπτικά Αποτελέσματα εξαμήνου:

* Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1.519 εκ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2016, καταγράφοντας πτώση 12% σε ετήσια βάση, αφενός λόγω των χαμηλότερων τιμών χάλυβα, και αφετέρου λόγω των χαμηλότερων τιμών χαλκού και αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), καθώς και των premiums τους.

* Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση σε 124 εκ ευρώ.  Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 κατά 5% σε ετήσια βάση σε 63 εκ. ευρώ.

* Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος αυξήθηκαν σε 11,5 εκ. ευρώ έναντι 7,6 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015, κυρίως λόγω των βελτιωμένων αποτελεσμάτων των κλάδων χάλυβα και χαλκού.

* Τα κέρδη της περιόδου διαμορφώθηκαν σε 2 εκ. ευρώ έναντι 10 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015.

* Καθαρός δανεισμός: 1.599 εκ. ευρώ έναντι 1.499 εκ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2015, κυρίως εξαιτίας χαμηλότερων ταμειακών διαθεσίμων και υψηλότερων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, λόγω της εκτέλεσης νέων έργων καλωδίων και σωλήνων.

Οικονομική ανασκόπηση

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016, το επιχειρησιακό περιβάλλον της Viohalco επηρεάστηκε αρνητικά από το συνεχιζόμενο μέτριο παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης, τις αρνητικές τάσεις στη βιομηχανία χάλυβα, τις χαμηλότερες τιμές χάλυβα, χαλκού και αλουμινίου, καθώς και από τις περαιτέρω καθυστερήσεις στα έργα σωλήνων χάλυβα ανά την υφήλιο. Ωστόσο, η κερδοφορία των εταιριών της Viohalco υποστηρίχτηκε από το βελτιωμένο προϊοντικό μείγμα που αποδίδεται στα πρόσφατα επενδυτικά προγράμματα, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η σημαντική αναβάθμιση των παραγωγικών εγκαταστάσεων και η ικανότητα των εταιριών να προσφέρουν εξατομικευμένες, καινοτόμες λύσεις στους πελάτες τους σε όλο τον κόσμο. Το χαμηλότερο κόστος πρώτων υλών έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2016, ενώ η ευνοϊκή ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ είχε θετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της Viohalco.

Το μικτό κέρδος μειώθηκε κατά 12% σε 161 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016, από 183 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ωστόσο, το περιθώριο μικτού κέρδους παρέμεινε σταθερό έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2015. Ταυτόχρονα, τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 11,5 εκ. ευρώ έναντι 7,6 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ τα κέρδη της περιόδου διαμορφώθηκαν σε 2 εκ. ευρώ έναντι 10 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015, λόγω των σημαντικών θετικών αναβαλλόμενων φορολογικών διαφορών.

Το σύνολο ενεργητικού της Viohalco αυξήθηκε κατά 5% και διαμορφώθηκε σε 3.667 εκ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2016, έναντι 3.506 εκ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Η αύξηση αυτή προήλθε από την αύξηση κατά 95 εκ. ευρώ των αποθεμάτων, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη προμήθεια πρώτων υλών για τα νέα έργα σωλήνων και καλωδίων, καθώς και από την αύξηση κατά 113 εκ. ευρώ των απαιτήσεων από πελάτες και λοιπών απαιτήσεων, η οποία πάλι σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με νέα έργα.

Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 114 εκ. ευρώ, από 1.186 εκ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2015 σε 1.300 εκ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2016. Αυτή η άνοδος οφείλεται στην αύξηση ύψους 104 εκ. ευρώ των προμηθευτών και λοιπών υποχρεώσεων, καθώς και στα νέα βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια ύψους 12 εκ. ευρώ που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες μειώθηκαν από 69 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε 55 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ οι ταμειακές ροές από επενδυτικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της περιόδου διαμορφώθηκαν σε 42 εκ. ευρώ έναντι 68 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου διαμορφώθηκε σε 54 εκ. ευρώ, με τις ακόλουθες κύριες επενδύσεις:

* Το ποσό των 29 εκ. ευρώ διατέθηκε στον κλάδο αλουμινίου για την εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής,

* Το ποσό των 9 εκ. ευρώ διατέθηκε στον κλάδο χάλυβα, κυρίως για την εγκατάσταση επαγωγικού φούρνου στο εργοστάσιο της Σιδενόρ και την νέας παραγωγικής γραμμής μορφοσιδήρου στην Dojran Steel,

* Το ποσό των 5 εκ. ευρώ διατέθηκε στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα για την ολοκλήρωση της νέας μονάδας παραγωγής σωλήνων της Σωληνουργεία Κορίνθου για την κατασκευή σωλήνων μεγάλης διαμέτρου και μεγάλου πάχους τύπου LSAW/JCOE,

* Το ποσό των 4 εκ. ευρώ διατέθηκε στον κλάδο χαλκού, για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων παραγωγής, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, και

* Το ποσό των 4 εκ. ευρώ διατέθηκε στον κλάδο καλωδίων, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και της παραγωγικότητας στα εργοστάσια της Ελληνικά Καλώδια και της Fulgor.

Τέλος, οι ταμειακές ροές από χρηματοδοτικές δραστηριότητες για την περίοδο μειώθηκαν αισθητά κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016, από 152 ε. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε 73 εκ. ευρώ, λόγω των αποπληρωμών δανείων.

* Τα αναλυτικά αποτελέσματα εξαμήνου της Viohalco, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v