Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρινόπουλος: Το φιλόδοξο σχέδιο turn around

Σημεία κλειδιά το χαμηλό χρηματοοικονομικό κόστος, η επιστροφή των πελατών και η επίτευξη μεικτού περιθωρίου παρόμοιου με αυτό της Σκλαβενίτης. Η εκτιμώμενη πορεία τζίρου, κερδοφορίας και ταμειακών ροών και οι επενδύσεις 133 εκατ.

Μαρινόπουλος: Το φιλόδοξο σχέδιο turn around

Τον φιλόδοξο στόχο να κάνει τη Μαρινόπουλος να λειτουργεί όπως η ίδια, ήδη από το πρώτο έτος μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, θέτει το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει συντάξει η Σκλαβενίτης και το οποίο επισυνάπτεται στην αίτηση εξυγίανσης που ζητάτε να επικυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο.

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο οι τέσσερις υπό εξυγίανση εταιρείες (Μαρινόπουλος ΑΕ, Express M, Πειραϊκόν και Ξυνός) θα ενοποιηθούν σε μια νομική οντότητα, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα ελέγχεται κατά 100% από την Σκλαβενίτης. Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται Ελληνικές Υπεραγορές και θα ελέγχει τις Κρόνος, Μαρκέτα Αρβανίτης και Παλαμάρης οι οποίες προβλέπεται να παραμείνουν ξεχωριστές νομικές οντότητες.

Βασική παραδοχή του επιχειρησιακού σχεδίου αποτελεί ότι η νέα εταιρεία (Ελληνικές Υπεραγορές) θα ακολουθήσει το μοντέλο λειτουργίας του ομίλου Σκλαβενίτη και ως εκ τούτου θα επιτευχθεί μικτό περιθώριο κέρδους παρόμοιου επιπέδου σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ένταξή της υπό την σκέπη του ομίλου.

Για το σκοπό αυτό προβλέπεται ενιαία τιμολογιακή πολιτική για όλα τα καταστήματα του ομίλου Σκλαβενίτη και της Ελληνικές Υπεραγορές, με τη δυνατότητα βέβαια η τελευταία να διενεργεί περισσότερες προωθητικές ενέργειες στα καταστήματα που διαθέτει στην επαρχία όπου δεν δραστηριοποιείται η Σκλαβενίτης.

Προηγουμένως, βέβαια, η Σκλαβενίτης καλείται να κερδίσει το στοίχημα της επιστροφής των πελατών στα καταστήματα της νέας εταιρείας. Το επιχειρησιακό σχέδιο βάζει ψηλά τον πήχη προβλέποντας ότι το πρώτο έτος μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο τζίρος της Ελληνικές Υπεραγορές θα ανέλθει σε 1,03 δισ. ευρώ και το μικτό περιθώριο κέρδους στο 23,6%.

Κύριος λόγος της βελτίωσης του μικτού περιθωρίου κέρδους αποτελεί η κατάργηση της τακτικής των εκπτώσεων και προσφορών αν αυτές δεν χρηματοδοτούνται αντίστοιχα από τους προμηθευτές. Επιπρόσθετα, η Ελληνικές Υπεραγορές θα έχει τις ίδιες συμφωνίες με τους προμηθευτές όπως και ο όμιλος Σκλαβενίτη.

Το δεύτερο έτος ο κύκλος εργασιών θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ (άνοδος κατά 17%) και το τρίτο έτος σε 1,32 δισ. ευρώ (άνοδος της τάξης του 9%). Οι προβλεπόμενοι ρυθμοί αύξησης του κύκλου εργασιών επιβραδύνονται από το τέταρτο έτος. Το έβδομο έτος από τη λειτουργία της νέας εταιρείας οι πωλήσεις φθάνουν στα 1,34 δισ. ευρώ, επίπεδα στα οποία παραμένουν ως τη λήξη του επιχειρησιακού σχεδίου.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών αναμένεται να επιτευχθεί κυρίως μέσω της διαδικασίας αναπλήρωσης του αποθέματος στα καταστήματα ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται και το επενδυτικό σχέδιο το οποίο προβλέπει πλήρη ανακαίνιση μεγάλου αριθμού καταστημάτων όλων των κατηγοριών ως το τέλος του τέταρτου έτους από την ένταξη της εταιρείας υπό την σκέπη του ομίλου Σκλαβενίτη.

Διψήφια καθαρά κέρδη από το ενδέκατο έτος

Αν εκπληρωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, ήδη από το δεύτερο έτος η νέα εταιρεία θα εμφανίσει θετικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εκτιναχθούν στα 31,9 εκατ. ευρώ το τρίτο έτος, χρονιά που το μικτό περιθώριο κέρδους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 24%. Η εκτίναξη της λειτουργικής κερδοφορίας από το τρίτο έτος αποδίδεται αφενός στην αύξηση των πωλήσεων το δεύτερο και τρίτο έτος και αφετέρου στην προβλεπόμενη μείωση των συντηρήσεων και των λοιπών εξόδων.

Κατά τον τέταρτο χρόνο τα λειτουργικά κέρδη θα ανέλθουν σε 38,3 εκατ. ευρώ για να φθάσουν στο πέμπτο έτος στα 43,7 εκατ. και το έβδομο στα 48,2 εκατ. ευρώ όπου και εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ως το λήξη του business plan. Το μικτό περιθώριο κέρδους το τέταρτο έτος θα διαμορφωθεί στο 24,4% όπου και θα παραμείνει καθ όλη την υπόλοιπη διάρκεια του 20ετούς business plan.

Η Ελληνικές Υπεραγορές αναμένεται να εμφανίσει κέρδη μετά από φόρους, κατά την τέταρτη χρήση από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει καθαρά κέρδη 281 χιλ ευρώ το τέταρτο έτος που θα φθάσουν σε 5,7 εκατ. ευρώ στο έβδομο έτος. Τα κέρδη προβλέπεται να καταστούν διψήφια από το εντέκατο έτος του business plan ( 10,3 εκατ. ευρώ) για να διπλασιαστούν ( 22,2 εκατ. ευρώ) ως τη λήξη του σχεδίου ( σ.σ σε 20 χρόνια!!). Ο βελτιωμένος ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας μετά το ενδέκατο έτος εξηγείται από τη μείωση των αποσβέσεων και των τόκων.

Επενδύσεις 133 εκατ. ευρώ και υψηλές ταμειακές ροές

Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες της νέας εταιρείας κατά τη διάρκεια των 20 ετών προβλέπεται να φθάσουν στα 133 εκατ. ευρώ και αφορούν τόσο στην πλήρη ή μερική ανακαίνιση του δικτύου καταστημάτων όσο και στη συντήρησή τους.

Η κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί από 47 ημέρες τα πρώτο έτος σε 41 ημέρες το πέμπτο έτος και θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα καθ όλη την υπόλοιπη διάρκεια του επιχειρησιακού σχεδίου. Η κυκλοφοριακή ταχύτητα εμπορικών προμηθειών εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 100 ημέρες το δεύτερο έτος σε 86 ημέρες το πέμπτο έτος. Τέλος η κυκλοφοριακή ταχύτητα λοιπών προμηθευτών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 34 ημέρες το πέμπτο έτος από 59 ημέρες το πρώτο έτος.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη αναμένεται θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 21,7 εκατ. τα τρίτο έτος που θα ανέλθουν σε 28,2 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά. Σωρευτικά από το πέμπτο ως το 20 έτος μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής προβλέπονται θετικές ταμειακές ροές ύψους 667 εκατ. ευρώ.

Αναχρηματοδότηση και εξυπηρέτηση δανεισμού

Όπως είναι γνωστό για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των υπό εξυγίανση τεσσάρων εταιρειών τρέχει πρόγραμμα ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 80 εκατ. ευρώ το οποίο καλύπτει τις ανάγκες τους ως και τον επόμενο μήνα. Η ενδιάμεση χρηματοδότηση θα αποπληρωθεί από το νέο δάνειο ύψους 352 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Ελληνικές Υπεραγορές από τις πιστώτριες τράπεζές της και τα 125 εκατ. ευρώ μετοχικό κεφάλαιο που θα βάλει σε δύο δόσεις η Σκλαβενίτης.

Το δάνειο των 352 εκατ. ευρώ θα είναι 20ετούς διάρκειας με επιτόκιο euribor περιόδου+1%. Η περίοδος χάριτος ορίζεται στα 5 έτη από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής ενώ η αποπληρωμή θα γίνει σε 14 άνισες δόσεις. Η δόση λήξης θα είναι ίση με το 70% του αρχικού κεφαλαίου. Σε περίπτωση που δεν μπορέσει να αποπληρωθεί από την ρευστότητα της νέας εταιρείας ο επενδυτής και οι τράπεζες δεσμεύονται να προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίου σε μετρητά ή και αναχρηματοδότηση της εναπομείνασας δόσης με όρους αγοράς.

Ο υφιστάμενος δανεισμός του ομίλου (189 εκατ. στις 30/6) με εξαίρεση τις υποχρεώσεις leasing και του δανεισμού της Chris Cash and Carry (4,5 εκατ.) θα αναχρηματοδοτηθεί εντός 30 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Κυπριακής Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, ενώ πρέπει να επικυρωθεί από το αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης και να παρέλθει η προθεσμία άσκησης τριτανακοπής χωρίς την άσκηση τριτανακοπής.

Σημειώνεται ότι μετά τη συμφωνία της πλειοψηφίας των πιστωτών η Σκλαβενίτης ως επενδυτής δεσμεύεται εντός 15 ημερών να υποβάλει γνωστοποίηση συγκέντρωσης στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην Κυπριακή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v