Στην τελική ευθεία η πώληση του Αστέρα

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε χθες το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου, ενώ την Τρίτη δημοσιεύθηκε το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τι προβλέπει το σχέδιο εκμετάλλευσης.

Στην τελική ευθεία η πώληση του Αστέρα

Με τη μετοχή να έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο δίμηνο άνοδο 23,24% -χθες έκλεισε με κέρδη 6,54% στα 4,56 ευρώ-, η διαδικασία πώλησης της Αστήρ Παλλάς στο αραβοτουρκικό επενδυτικό σχήμα εισέρχεται στο τελικό στάδιο.

Μετά τη δημοσίευση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την περασμένη Τρίτη, χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου.

Μέσω της τελευταίας, την οποία θα καλύψει αποκλειστικά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με εισφορά ακινήτου και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, θα ενοποιηθούν τα ακίνητα του τουριστικού συγκροτήματος, ώστε να προχωρήσει και το επενδυτικό σχέδιο.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, η Εθνική Τράπεζα θα περιορίσει τη συμμετοχή της κοντά στο 67% της Αστήρ Παλλάς, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα κατέχει το 21%. Το ποσοστό των δύο βασικών μετόχων (90%) θα μεταβιβαστεί στη συνέχεια στο επενδυτικό σχήμα «Apollo Investment HoldCo», που είχε καταθέσει προ σχεδόν τριών ετών την προσφορά των 400 εκατ. ευρώ.

Με βάση το σχέδιο αξιοποίησης που έχει συμφωνήσει η Εθνική Τράπεζα με το ΤΑΙΠΕΔ, ο ΕΟΤ, στον οποίο ανήκει η ψιλή κυριότητα του ακινήτου που ελέγχει το ταμείο, θα τη μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο θα μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ πρόσθετη έκταση συνολικού εμβαδού περίπου 14 στρεμμάτων.

Η Εθνική Tράπεζα «θα παραιτηθεί από την επικαρπία επί του ακινήτου ΤΑΙΠΕΔ και έτσι το Ταμείο θα αποκτήσει την πλήρη κυριότητα επί του ακινήτου αυτού». Η παραίτηση αυτή θα γίνει λίγο πριν από τη μεταβίβαση της κυριότητας του Ακινήτου ΤΑΙΠΕΔ στην Αστήρ Παλλάς. Στο τελευταίο στάδιο το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβάσει την κυριότητα ακινήτου στην Αστήρ Παλλάς προς κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της με εισφορά σε είδος. Ως αντάλλαγμα, το ΤΑΙΠΕΔ θα αποκτήσει το 21% της εισηγμένης.

Το νέο ΕΣΧΑΔΑ, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), προβλέπει την κατασκευή περίπου 15 πολυτελών κατοικιών στο νοτιοδυτικό κομμάτι της χερσονήσου, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Aphrodite». Κάθε κατοικία θα έχει συνολική κάλυψη 15 στρεμμάτων, με πισίνα, κήπο, και στην ουσία θα απευθύνεται σε πολύ πλούσιους αγοραστές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σημαντικό τμήμα των συγκεκριμένων κατοικιών έχει ήδη βρει αγοραστές (και μεταξύ των μελών του επενδυτικού σχήματος).

Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, ότι θα δημιουργηθούν ξενοδοχείο, καμπάνες, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες, ελικοδρόμιο κ.λπ.

Στο επενδυτικό σχήμα συμμετείχαν αρχικά με 25% το Abu Dhabi Investment Council, o κρατικός επενδυτικός βραχίονας του Άμπου Ντάμπι, και με 25% το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ (Public institution for social security State of Kuwait). Το 33,75% είχε ο τουρκικός κολοσσός Dogus Group, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει και άλλες επενδύσεις στην ελληνική αγορά (π.χ. κατέχει το 50% της εταιρείας που διαχειρίζεται τη μαρίνα Φλοίσβου και πλειοψηφικό πακέτο σε άλλες μαρίνες), ενώ μικρότερα ποσοστά είχαν άλλοι Αραβες επενδυτές. Στην Apollo Investment συμμετέχουν και επενδυτικά κεφάλαια της εταιρείας AGC Equity Partners, χωρίς να είναι γνωστή η σημερινή μετοχική σύνθεσή της.

Εκτός από την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, για να τελειώσει το τριετές σίριαλ με τον Αστέρα Βουλιαγμένης πρέπει να λυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες με την αρχαιολογία, τη μίσθωση της παραλιακής ζώνης κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v