Ασπίς-Commercial: Πώς οι ασφαλισμένοι θα «πάνε ταμείο»

Οι δικαιούχοι, τα δικαιολογητικά, τα εκτιμώμενα ποσά και ο αναμενόμενος χρόνος είσπραξής τους. Τι θα γίνει με τους εκτός λίστας πελάτες των δύο εταιρειών. Πότε και από πού θα καταβληθούν τα υπόλοιπα οφειλόμενα.

Ασπίς-Commercial: Πώς οι ασφαλισμένοι θα «πάνε ταμείο»

Μετά από επταετή αναμονή, χιλιάδες πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value πρόκειται να δουν, στο προσεχές μέλλον, το... χρώμα του χρήματος.

Βέβαια, αν και πρόκειται για μια καλή αρχή, δεν λείπουν και τα παράπονα, καθώς: α) Μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων των δύο εταιρειών δεν έχει συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα, β) Οι δικαιούχοι θα λάβουν μέρος μόνο των απαιτήσεών τους και γ) Είναι αβέβαιο το πότε θα εισπράξουν ποσοστό του υπόλοιπου ποσού που δικαιούνται.

Σε κάθε περίπτωση, το Euro2day.gr επιχειρεί να ενημερώσει τους ασφαλισμένους των δύο εταιρειών για το τι πρέπει να κάνουν και τι μπορούν να περιμένουν στο μέλλον, μέσα από την απάντηση έξι ερωτημάτων.

Ποιοι δικαιούνται να εισπράξουν: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα των δικαιούχων, όπως αυτή έχει συνταχθεί από τον Εκκαθαριστή και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Τραπέζης της Ελλάδος.

Όσοι δεν έχουν ενταχθεί στη σχετική λίστα, θα πρέπει να περιμένουν: α) Να κερδίσουν δικαστικά την υπόθεση της ανακοπής προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα, υπό την προϋπόθεση πως ο αντίδικος δεν θα προχωρήσει σε έφεση, β) Εφόσον υπάρξει έφεση, να τελεσιδικήσει η υπόθεση υπέρ τους. Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για την ένταξη αυτών των δικαιούχων στη λίστα.

Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται: Όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα των δικαιούχων θα πρέπει:

• Να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της Ασπίς Πρόνοια, να τυπώσουν την υπάρχουσα υπεύθυνη δήλωση που είναι αναρτημένη, να τη συμπληρώσουν και να μεριμνήσουν για το γνήσιο της υπογραφής τους.

• Στη συνέχεια, με την προαναφερθείσα υπεύθυνη δήλωση, μια φωτοτυπία της αστυνομικής τους ταυτότητας και φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης στην οποία διαθέτουν λογαριασμό, πηγαίνουν από την 17η Οκτωβρίου στα γραφεία της Ασπίς επί της Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα.

Πόσα λεφτά θα εισπράξουν: Ζητούμενο αποτελεί το ποιο μέρος των χρημάτων που δικαιούνται θα εισπράξουν σε αυτή τη φάση οι ασφαλισμένοι. Κάτι τέτοιο δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί, ωστόσο -σύμφωνα με κύκλους της αγοράς- υπολογίζεται πως οι πελάτες της Ασπίς Πρόνοια θα λάβουν γύρω στο 10% της συνολικής τους απαίτησης και οι πελάτες της Commercial Value, το 65%-70%.

Πότε θα τα εισπράξουν: Δεν έχει επισήμως γνωστοποιηθεί, ωστόσο εκτιμάται ότι θα έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους έως το τέλος του έτους και μάλιστα πιθανολογείται πως όσο γρηγορότερα ολοκληρώσει κάποιος την απαιτούμενη διαδικασία, τόσο συντομότερα θα δει τον τραπεζικό του λογαριασμό να πιστώνεται.

Τι θα γίνει με το υπόλοιπο ποσό: Η διαδικασία της εκκαθάρισης των δύο εταιρειών θα συνεχιστεί και σε κάποια (άγνωστη) μελλοντική στιγμή, οι δικαιούχοι θα κληθούν εκ νέου για να «πάνε ταμείο».

Και για τα ποσά που δεν θα φτάσουν: Εκτιμάται ότι ακόμη και μετά τη λήξη της εκκαθάρισης, θα υπάρξουν πελάτες των δύο εταιρειών (και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό αυτοί της Ασπίς Πρόνοια) που δεν θα εισπράξουν ένα σημαντικό τμήμα των απαιτήσεών τους. Όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτοί θα απευθυνθούν στη συνέχεια στο Εγγυητικό Κεφάλαιο του Κλάδου Ζωής. Να σημειωθεί πως για το ποσό που θα του ζητηθεί, το Εγγυητικό Κεφάλαιο θα προχωρήσει σε κούρεμα της τάξεως του 30%.

Τι σημαίνει αυτό; Αν για παράδειγμα σε έναν ασφαλισμένο της Ασπίς Πρόνοια του οφείλονται 100 ευρώ, αυτός:

α) Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, θα εισπράξει γύρω στα 10 ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

β) Μέχρι τη λήξη της εκκαθάρισης, ή αμέσως μετά από αυτή (σε κάποια χρόνια) θα εισπράξει ένα επιπλέον ποσό (π.χ. άλλα 10 ευρώ).

γ) Και τέλος, από το Εγγυητικό Κεφάλαιο θα δικαιούται το 70% των 80 ευρώ που θα του οφείλονται, δηλαδή 56 ευρώ.

Συνολικά δηλαδή, θα εισπράξει 76 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v