Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΖ: Ομολογία κρατικής ενίσχυσης 30 εκατ. ευρώ

«Μας επιβλήθηκε η καταβολή 30 εκατ. στην ΕΒΖ», λέει η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, την ώρα που η Κομισιόν ερευνά για κρατική ενίσχυση. Ο υπαρκτός κίνδυνος να ζητηθεί η επιστροφή του ποσού και ο μονόδρομος της ιδιωτικοποίησης.

ΕΒΖ: Ομολογία κρατικής ενίσχυσης 30 εκατ. ευρώ

Ισχυρές ενδείξεις ότι τα 30 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, ως έναντι συμμετοχής της σε μελλοντική αύξηση κεφαλαίου, συνιστούν κρατική ενίσχυση, παρέχει η οικονομική κατάσταση της χρήσης 2015 της ΑΤΕ.

Στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2015, η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ αναφέρει ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 27.3.2015 τής «επιβλήθηκε η καταβολή ποσού 30 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ». Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) κυρώθηκε και τυπικά με νόμο που ακολούθησε (Ν.4328/2015), αποκτώντας αναδρομική ισχύ.

Στην πράξη ο ειδικός εκκαθαριστής της Αγροτικής περιγράφει στις οικονομικές καταστάσεις όσα έγιναν την Άνοιξη του 2015.

Ο τότε υπερ-υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Π. Λαφαζάνης δεσμεύτηκε να δώσει ανάσα ρευστότητας στην ΕΒΖ, προκειμένου αυτή με τη σειρά της να πληρώσει τους τευτλοπαραγωγούς. Η δέσμευση Λαφαζάνη έγινε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση επέβαλε στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ να δώσει στη Βιομηχανία Ζάχαρης 30 εκατ. ευρώ ως έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου.

Όπως έγραφε τότε το Euro2day.gr, η καταβολή διενεργήθηκε κατ' εξαίρεση του νόμου (άρθρα 145 και 146 του Ν. 4261/2014), του Κανονισμού ειδικής εκκαθάρισης τραπεζών και των διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση υποχρέωσε την υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ να χρησιμοποιήσει μέρος των εισπράξεών της, χρήματα, δηλαδή, που ανήκουν στους φορολογούμενους, για να χρηματοδοτήσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Πρόκειται για κίνηση που μπορεί να θεωρηθεί κρατική βοήθεια από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), η οποία ήδη διερευνά το θέμα και έχει στείλει προειδοποιητική επιστολή. Αν η DG Comp κρίνει ότι τα 30 εκατ. ευρώ αποτελούν κρατική ενίσχυση, θα πρέπει να επιστραφούν στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.

Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η επιστροφή είναι, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, να δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ μέχρι να εκδοθεί η απόφαση. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Προς το παρόν, πάντως, η αύξηση κεφαλαίου ύψους 36 εκατ. ευρώ που έχει αποφασίσει η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ καθυστερεί, ενώ η κυβέρνηση παρουσιάστηκε απρόθυμη να συζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις ιδιωτικοποίησης, που κατέθεσαν προηγούμενες διοικήσεις της βιομηχανίας.

* Δείτε την επιστολή στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v