Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα τροπή στην υπόθεση της ΕΝΚΛΩ

Ποια θεσμικά εμπόδια απειλούν την προσπάθεια επαναλειτουργίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Δυνατότητα νομοθετικών αλλαγών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τι υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στους εργαζομένους.

Νέα τροπή στην υπόθεση της ΕΝΚΛΩ

Νέο δρόμο παίρνουν οι προσπάθειες μερικής επαναλειτουργίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, καθώς ο ενδιαφερόμενος ιδιώτης επενδυτής επιθυμεί να αποκτήσει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου μέσω της διαδικασίας του πλειστηριασμού και φέρεται να αναζητεί την απαιτούμενη θεσμική οδό, προκειμένου να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Η ουσία είναι πως -ελληνικών συμφερόντων- επενδυτικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο έχει εκδηλώσει εγγράφως το ενδιαφέρον του για την απόκτηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, ζητώντας παράλληλα να του ανακοινωθεί η νομική διαδικασία μέσω της οποίας θα γίνει αυτό, προκειμένου να καθορίσει το ποσό του τιμήματος που προτίθεται να καταβάλει.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το παλαιότερο σχέδιο επαναλειτουργίας των ΕΝΚΛΩ που περιελάμβανε μετοχοποίηση χρεών από δημόσιο, τράπεζες και εργαζόμενους μπαίνει στη γωνία και τώρα επιλέγεται η μέθοδος του ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος φέρεται να τα «έχει βρει» με την πλευρά των εργαζομένων.

Με άλλα λόγια -και σε κάθε περίπτωση χωρίς την ευθύνη των εργαζομένων-, το αρχικό σχέδιο που ήθελε τους πιστωτές της ΕΝΚΛΩ μετόχους της νέας εταιρείας ναυαγεί και έτσι οι πιστωτές θα αποζημιωθούν μόνο από τα όποια έσοδα εισπραχθούν από τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

Με τον νέο τρόπο επίσης δεν απαιτείται οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν με νέο δανεισμό το εγχείρημα της επαναλειτουργίας, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται να γίνει από τον υποψήφιο επενδυτή.

Και ενώ λοιπόν η κυβέρνηση και το σύνολο των τοπικών φορέων σε Ημαθία και Ροδόπη έχουν στηρίξει ανοιχτά το εγχείρημα της επαναλειτουργίας της ΕΝΚΛΩ, τα εμπόδια που προκύπτουν εστιάζονται στο «αναχρονιστικό» (όπως χαρακτηρίζεται) σχετικό θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ελλάδα.

«Ένα από τα κενά του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου είναι πως σήμερα ένας ενδιαφερόμενος επενδυτής καλείται να διαπραγματευθεί μόνο με τον σύνδικο και όχι με το συμβούλιο των πιστωτών», αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στο εγχείρημα της επαναλειτουργίας της ΕΝΚΛΩ, συμπληρώνοντας πως «το κώλυμα αυτό εμποδίζει τον βασικό στόχο του πλειστηριασμού, που είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πιστωτών.

Το λογικό θα ήταν ο ενδιαφερόμενος να προσφεύγει στο πτωχευτικό δικαστήριο προκειμένου να κριθεί αν είναι αξιόπιστος και στη συνέχεια -αν η δικαστική απόφαση είναι θετική- να παραπέμπεται στη γενική συνέλευση των πιστωτών.

Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό για την υπόθεση της ΕΝΚΛΩ, καθώς αν συνεχιστεί η διαδικασία του πλειστηριασμού σε μικρές δόσεις όπως μέχρι σήμερα επιχειρείται, τότε τα μηχανήματα θα πουληθούν περίπου ως παλιοσίδερα, το τίμημα που θα εισπραχθεί θα είναι αμελητέο και οι παραγωγικές μονάδες δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν. Αντίθετα, η δυνατότητα πώλησης του συνόλου του ενεργητικού όχι μόνο θα αυξήσει το προσφερόμενο τίμημα, αλλά επιπλέον θα δώσει τη δυνατότητα για την επανάκτηση εκατοντάδων χαμένων θέσεων εργασίας».

Και συνεχίζει η ίδια πηγή: «Στο προσεχές μέλλον μάς δίδεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους θεσμικές αλλαγές, όχι μόνο προκειμένου να επαναλειτουργήσει η ΕΝΚΛΩ, αλλά και προς όφελος πολλών άλλων επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα.

Μια πρώτη ευκαιρία είναι το περιεχόμενο του επικείμενου θεσμικού πλαισίου που αφορά τα κόκκινα δάνεια. Εκεί -όπως λέγεται- θα προτρέπονται οι πιστωτές να κεφαλαιοποιούν τις απαιτήσεις τους και να "τρέχουν" τις εταιρείες.

Σύντομα επίσης αναμένεται να έρθει προς διαβούλευση και το νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό κώδικα, το πνεύμα του οποίου όχι μόνο θα πρέπει να ενθαρρύνει τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, αλλά επίσης επιβάλλεται να δίνει κίνητρα και για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης».

«Μπλόκο» στον πλειστηριασμό

Ανεξάρτητα πάντως από αυτά (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr), όλα δείχνουν πως ο προγραμματισμένος από τον σύνδικο πλειστηριασμός του Οκτωβρίου δεν θα ξεκινήσει.

Και αυτό γιατί μεγάλος πιστωτής υπέβαλε αίτημα ανακοπής, με το επιχείρημα ότι δεν έχει γίνει αποτίμηση των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων και πως δεν έχει ενημερωθεί για πιθανή συμφέρουσα επενδυτική πρόταση από ιδιώτη.

Η εκδίκαση της αίτησης θα απαιτήσει χρόνο, με αποτέλεσμα ο επικείμενος πλειστηριασμός του Οκτωβρίου να φαίνεται πως οδεύει προς αναβολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v