Ποντάρει στην ελληνική θυγατρική της η Cyta

Τα οφειλόμενα δάνεια της CYTA Hellas στη μητρική εταιρεία και στην Τράπεζα Κύπρου παραμένουν σε ψηλά επίπεδα στα €32 εκ. και €26,5 εκ. αντίστοιχα, τα οποία «προς το παρόν δεν είναι δυνατό να εξοφληθούν», όπως αναφέρεται σε σημείωμα της Cyta προς τους βουλευτές της Κύπρου.

Ποντάρει στην ελληνική θυγατρική της η Cyta
Η Cyta Hellas δεν θεωρείται βάρος αλλά επένδυση και η διαχείριση της γίνεται σε αυτή τη βάση, απαντά η διεύθυνση της Cyta σε ερώτηση εκ μέρους βουλευτών σχετικά με το εάν συμφέρει στον οργανισμό να απελευθερωθεί από την εν λόγω θυγατρική.

Σε σημείωμα - απάντηση προς τα ερωτήματα βουλευτών της επιτροπής ελέγχου, που τέθηκαν σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, η διεύθυνση της Cyta αναφέρει σε σχέση με τη θυγατρική εταιρεία Cyta Hellas, ότι παρά τα προβλήματα που ενδεχομένως να έχει, παραμένει η σημαντικότερη επένδυση του ομίλου εκτός συνόρων και συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της αξίας του.

Εντούτοις αναγνωρίζεται ότι τα οφειλόμενα δάνεια της στη μητρική εταιρεία και στην Τράπεζα Κύπρου παραμένουν σε ψηλά επίπεδα στα €32 εκ. και €26,5 εκ. αντίστοιχα, τα οποία «προς το παρόν δεν είναι δυνατό να εξοφληθούν», όπως αναφέρεται.

Προστίθεται μάλιστα, σύμφωνα με το Stockwatch, ότι η Cyta Hellas αποτελεί επιχειρηματική κίνηση με στρατηγικά χαρακτηριστικά και οφέλη και αυτό συνδέεται με την επέκταση των δικτύων της Cyta στην ελληνική επικράτεια, σε ένα κοινό μέτωπο Κύπρου – Ελλάδας στον άξονα Μέσης Ανατολή – Βαλκανίων, όπως αναφέρεται, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του ομίλου σε ένα εκ των πιο σημαντικών τηλεπικοινωνιακών κόμβων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, σημειώνεται ότι οι μέγιστες ζημιές της Cyta Hellas καταγράφηκαν το 2011, την περίοδο ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της και έκτοτε μειώνονται αλλά όχι με αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Για τη Cyta Hellas υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα μείωσης των εξόδων και αποσκίρτησης των πελατών καθώς και αύξησης της διείσδυσης στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, όπως σημειώνεται.

Στο σημείωμα αναφέρεται ότι τα συνολικά έσοδα της Cyta Hellas για τη χρήση 2015 διαμορφώθηκαν στα €107,8 εκ. καταγράφοντας αύξηση 19,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ανάμεσα στις θυγατρικές που επιφέρουν ζημιές στη Cyta είναι εκτός από τη Cyta Hellas, η Cyta UK, η Cytacom Solutions και η Bestel Communications.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v