Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: «Ολα τα λεφτά» η ένταξη της Ελλάδας στο QE

«Κλειδί» για την οικονομία η μείωση του κόστους δανεισμού. Πού συμφωνεί με τον Αλ. Τσίπρα. Τα σχέδια στη ΜΕΤΚΑ και η σημασία της συμφωνίας της Αλουμίνιο με τη ΔΕΗ. Ο μετασχηματισμός και οι εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου.

Μυτιληναίος: «Ολα τα λεφτά» η ένταξη της Ελλάδας στο QE
Σε φάση μετασχηματισμού βρίσκεται ο όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων των μετόχων, των εργαζομένων, των θυγατρικών του ομίλου και των μετόχων τους και της εθνικής οικονομίας, δήλωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, τονίζοντας ωστόσο ότι για τη μορφή που θα πάρει ο όμιλος λαμβάνονται υπόψη και αξιολογούνται τόσο η ελληνική συγκυρία όσο και οι δραστηριότητες των βασικών τομέων, δηλαδή ΜΕΤΚΑ-EPC, αλουμίνιο, μέταλλα και ενέργεια.

Αναφορικά με προβλέψεις για το 2016, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι ο τζίρος θα ανέλθει στα επίπεδα του 2015, δηλαδή περίπου 1,84 δισ. ευρώ, με μικρή μείωση του EBITDA. Αναλύοντας τις προβλέψεις αυτές, τόνισε ότι στις δραστηριότητες Αλουμινίου και ΜΕΤΚΑ υπήρξε μείωση του τζίρου λόγω πτώσης τιμών μετάλλου και μείωσης κατασκευαστικού έργου, οι οποίες μειώσεις ωστόσο αντισταθμίστηκαν από τη μεγάλη αύξηση που είχε η δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας.

Ειδικότερα, για τη ΜΕΤΚΑ είπε ότι αναπροσανατολίζει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, καθώς τα έργα «Engineering, Procurement, and Construction» (EPC) περιορίζονται και δίνεται έμφαση σε πλέον σύνθετα έργα που περιλαμβάνουν διαχείριση παγίων, χρηματοδοτικά σχήματα κ.λπ. Έφερε δε ως παράδειγμα τις συζητήσεις που πραγματοποιεί με την κυβέρνηση της Γκάνα για την κατασκευή και λειτουργία πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Για το Αλουμίνιο, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι μετά και τη συμφωνία για την τιμή της κιλοβατώρας με τη ΔΕΗ, η ελληνική βιομηχανία κατατάσσεται στις τρεις αντίστοιχες βιομηχανίες παγκοσμίως με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Το γεγονός αυτό, όπως τόνισε, την καθιστά πλήρως ανταγωνιστική ώστε να αντιμετωπίζει χωρίς κλυδωνισμούς τις διακυμάνσεις της τιμής του μετάλλου, η οποία σήμερα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα.

Παρ' όλα αυτά, το Αλουμίνιο θα προχωρήσει στην εφαρμογή και ενός τρίτου προγράμματος εξοικονόμησης, με την επωνυμία "The Best", το οποίο θα αφορά πολύ μικρότερα ποσά σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα (Μέλλον και Excellence), που όμως θα επιδιώξει να μειωθεί το κόστος παραγωγής αλουμινίου κατά 100 δολάρια ανά τόνο περίπου.

Τέλος, αναφορικά με την ενέργεια, ανέφερε ότι η έμφαση δίνεται στο retail μέσω της Protergia και στόχο έχει την κάλυψη ποσοστού περίπου 10% της αγοράς λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας στο τέλος του 2018. «Είναι ένα ποσοστό το οποίο μπορούμε να επιτύχουμε», είπε ο ίδιος, ενώ όπως τόνισε η μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στο 50%, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, ανοίγει στον ανταγωνισμό μία αγορά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων θεσμικών επενδυτών για την πιθανότητα έκδοσης ομολογιακού δανείου, με εισαγωγή του στο χρηματιστήριο (τύπου Fourlis), ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι δεν απασχολεί άμεσα τον όμιλο, καθώς το κόστος χρήματος είναι σε χαμηλά επίπεδα. «Θα συζητούσαμε αν βρίσκαμε κάτι ενδιαφέρον για επίπεδα επιτοκίων στο 3,5%-3,75% και αυτό για σχετικά μικρά ποσά», τόνισε.

Επιτόκια και QE

Πάντως, ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα είναι το υψηλό ποσοστό των επιτοκίων. Έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση πώλησης της Γιούλα της προηγούμενες μέρες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τη βιομηχανία Γιούλα, η οποία είχε μεγάλα δάνεια με υψηλά επιτόκια, εξαγόρασε μια πορτογαλική εταιρία η οποία δανείζεται με 1%, ενώ η Γιούλα επιβαρυνόταν με επιτόκια 8%. «Αν συνεχιστεί αυτό, δεν θα μείνει καμία εταιρία, θα τις αγοράζουν όλες οι Ευρωπαίοι ακριβώς λόγω της διαφοράς επιτοκίων».

Στο σημείο δε αυτό τόνισε: «Συμφωνώ απόλυτα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι η κατάσταση η οποία βιώνουμε ως οικονομία και ως κοινωνία δεν είναι βιώσιμη. "Όλα τα λεφτά" είναι στο να αγοράζει η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα. Τότε μια επιχείρηση, όπως η δικιά μας, θα μπορεί να αντλεί δανειακά κεφάλαια με 2% και τότε θα φανεί η πραγματική δυναμική της».

«Αρκεί βέβαια να τηρηθούν οι όροι που θα επιτρέπουν στην Ελλάδα να συμμετάσχει στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και βεβαίως να επιτευχθεί μία συμφωνία για αναπροσαρμογή του χρέους, τότε θα μπορεί να επιτευχθεί μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2,8%», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v