Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα οι προσφορές για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Προσφορές από δύο ή τρεις εταιρείες αναμένονται σήμερα στις πέντε το απόγευμα, για το 24% του ΑΔΜΗΕ. Τα χρονοδιαγράμματα και τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή του σχεδίου Σκουρλέτη.

Σήμερα οι προσφορές για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Απόψε κληρώνει για το 24% του ΑΔΜΗΕ, καθώς μετά από τρεις αναβολές, αναμένεται η κατάθεση προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, δηλαδή την ιταλική TERNA, την κινεζική State Grid και τη γαλλική RTE (όλες εταιρείες διαχείρισης δικτύων).

Από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, και οι τρεις καταρχήν ενδιαφερόμενοι θα επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους με την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.

Ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις του CEO της RTE στο Reuters, αφήνουν να εννοηθεί ότι οι Γάλλοι δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν ποσό τέτοιο που θα καθιστά αβέβαιη την «επιστροφή» της επένδυσης σε ένα λογικό χρονικό διάστημα.

Την κατάθεση των προσφορών φυσιολογικά θα ακολουθήσει η συνηθισμένη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη βελτίωση των προσφορών, στην οποία θα συμμετάσχει η ΔΕΗ ως πωλητής και ο σύμβουλός της, η HSBC. Έτσι εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, εκτιμάται ότι η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, και η όλη διαδικασία για την υπογραφή των συμφωνιών πώλησης μετοχών, μέσα στον Νοέμβριο.

Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του σχεδίου Σκουρλέτη, δηλαδή έλεγχο του 51% των μετοχών ΑΔΜΗΕ από εταιρεία στην οποία την απόλυτη πλειοψηφία θα έχει αμέσως ή εμμέσως το Ελληνικό Δημόσιο, το 24% πώληση σε στρατηγικό επενδυτή και το 25% στο Χρηματιστήριο.

Εκτιμήσεις ανεβάζουν την αξία του ΑΔΜΗΕ σε περίπου 1 δισ. ευρώ, οπότε η ΔΕH από το 24% θα πρέπει να εισπράξει άνω των 250 εκατομμυρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v