Καλογήρου: Το παζάρι με τις τράπεζες, τα ακίνητα και ο φόβος της KKR

«Κούρεμα» δανεισμού, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν με νέα κεφάλαια την επιχείρηση, αντιπροτείνει η οικογένεια Λεμονή στις πιστώτριες τράπεζες. Η μεταβίβαση δανείων στο KKR. Η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Καλογήρου: Το παζάρι με τις τράπεζες, τα ακίνητα και ο φόβος της KKR

Στην αναζήτηση βιώσιμων λύσεων βρίσκεται η διοίκηση του ομίλου Καλογήρου και συγκεκριμένα η οικογένεια Λεμονή, πιεσμένη από την πολυετή κρίση, τις συσσωρευμένες ζημίες και τον υπερδιογκωμένο δανεισμό της.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα αδέλφια Λεμονή στράφηκαν κατ' αρχάς στο πελατολόγιό τους, προκειμένου να ζητήσουν διευκόλυνση στην αποπληρωμή και να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Σε δεύτερη φάση, αναζήτησαν μετοχική συνεργασία με κάποιους από τους μεγάλους πελάτες τους, βολιδοσκοπώντας την πιθανότητα εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην εταιρία. Η απάντηση ήταν ωστόσο αρνητική, ακόμη κι αν η διοίκηση Λεμονή «εξασφάλιζε» ένα γενναίο «κούρεμα» υποχρεώσεων.

Αυτός είναι ο δεύτερος άξονας στον οποίο κινούνται τα αδέλφια Λεμονή, τα οποία βρίσκονται σε επαφές με τις πιστώτριες τράπεζες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτές έχουν θέσει «τελεσίγραφο» στην οικογένεια. Προτείνουν τη μεταβίβαση των δανείων της Καλογήρου σ' ένα από τα υπό σύσταση εξειδικευμένα fund (την KKR για την ακρίβεια).

Η πλευρά Λεμονή ωστόσο ανησυχεί για την τύχη των ενεχειριασμένων ακινήτων της (πρόκειται για έξι εμπορικά ακίνητα που έχουν ενεχειριαστεί στις πιστώτριες τράπεζες έναντι 50 εκατ. ευρώ περίπου ως εγγύηση χορηγούμενων δανείων), φοβούμενη ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε εκποίησή τους και μάλιστα σε εμπορικές τιμές πολύ χαμηλότερες από το book value τους και το ποσό βάσει του οποίου συνήψε τον δανεισμό της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως η οικογένεια θεωρεί ότι ο όμιλος χρειάζεται 10 εκατ. ευρώ φρέσκο χρήμα για κεφάλαιο κίνησης και επανεκκίνηση, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να τα βάλει, αν δεν υπάρξει «διευθέτηση» του τραπεζικού της δανεισμού.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των οικονομικών του μεγεθών με βάση τα δεδομένα του 2014 -καθώς δεν κατέστη δυνατόν να εντοπίσουμε δημοσιευμένο ισολογισμό της τελευταίας χρήσης-, ο τζίρος όλων των επώνυμων αλυσίδων που διαχειρίζεται ο όμιλος υποχώρησε στα 52,3 εκατ. ευρώ, σχεδόν στο μισό από τα 101 εκατ. ευρώ που πραγματοποιούσε το 2008.

Το 2014, ο όμιλος κατάφερε να διαχειριστεί καλύτερα το προϊοντικό του μείγμα καθώς το κόστος πωλήσεων υποχώρησε κατά 5 εκατ. ευρώ περίπου (σε σχέση με το 2013 και σχεδόν ίδιο τζίρο), ωστόσο σε επίπεδο εξόδων λειτουργίας η κατάσταση παρέμεινε ίδια, με αθροιστικό κόστος 28,23 εκατ. ευρώ από 27 εκατ. ευρώ το 2013. Ετσι, εξ ορισμού η λειτουργία του ομίλου καθίστατο σε επίπεδο οργανικών αποτελεσμάτων ζημιογόνα (κατά 10,3 εκατ. ευρώ το 2014).

Σε επίπεδο δε καθαρών αποτελεσμάτων, οι ζημίες που σχηματίστηκαν ανήλθαν σε 11,151 εκατ. ευρώ. Αυτό το μέγεθος ωστόσο αποτελεί «φωτογραφία» μιας χρήσης, η οποία έρχεται να προστεθεί σ' ένα επίσης ζημιογόνο οικονομικό παρελθόν, καθώς οι συσσωρευμένες ζημίες ανέρχονται σε 38,4 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τα βασικά μεγέθη, ωστόσο, η λειτουργική αδυναμία της επιχείρησης έχει δημιουργήσει και ένα υψηλό επίπεδο υποχρεώσεων, που για το 2014 διαμορφώθηκαν στα 80 εκατ. ευρώ περίπου. Σ' αυτό το ποσό, 30 εκατ. ευρώ αφορούν μακροπρόθεσμο ομολογιακό δανεισμό, 18 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν σε δόση δανείου που βάρυνε τη χρήση του 2015 αλλά και 14 εκατ. ευρώ τα οποία αντικατοπτρίζουν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο αναδιάρθρωσης, ο όμιλος μόλις πρόσφατα έκλεισε αυτόνομα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία προσεγγίζουν τα 70 σημεία μαζί με τα shops in a shop.

Σήμερα ο όμιλος εταιρειών Λεμονή εκτός από την κατασκευή των γνωστών υποδημάτων «Καλογήρου» εισάγει σχεδόν όλα τα ισχυρά brand names της παγκόσμιας αγοράς του υποδήματος όπως Prada, Tod's, Yves Saint Laurent Rive Gauche, Dolce & Gabbana, Sergio Rossi, Casadei, Giuseppe Zanotti.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v