Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βωβός: Το ομολογιακό και η «εξυγίανση» που μένει στα χαρτιά

Με τον... αραμπά προωθείται το σχέδιο «εξυγίανσης» της εταιρείας ακινήτων που είχε συμφωνηθεί με τις τράπεζες και τους άλλους πιστωτές. Για αναχρηματοδότηση δανεισμού προορίζεται το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.

Βωβός: Το ομολογιακό και η «εξυγίανση» που μένει στα χαρτιά

Παράδειγμα προς αποφυγή φαίνεται πως είναι η πολυδιαφημισμένη «εξυγίανση» της πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρείας ακινήτων Μπ. Βωβός - Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) καθώς το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί και εγκριθεί προωθείται με ρυθμούς χελώνας.

Ετσι, με μεγάλη καθυστέρηση, στις 14 Νοεμβρίου, η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΜΒΔΤ θα συνεδριάσει προκειμένου να συζητήσει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 49 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται από τη συμφωνία «εξυγίανσης».

Στους όρους του ομολογιακού είναι και η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, αφού προβλέπεται πως θα καλυφθεί από τις τράπεζες που συμμετέχουν στη συμφωνία «εξυγίανσης». Το σύνολο των νέων κεφαλαίων οδεύει για την αναχρηματοδότηση δανεισμού της εταιρείας ακινήτων.

Πάντως στην προσεχή συνέλευση θεωρείται δύσκολη η λήψη απόφασης αφού για την έκδοση του ομολογιακού απαιτείται αυξημένη απαρτία. Σήμερα η οικογένεια Βωβού ελέγχει περί το 36% της ΜΒΔΤ και επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην αξιοποίηση του ακινήτου που διαθέτει στον Πόρο. Η υπόλοιπη περιουσία της εταιρείας, από τη σημαντική έκταση στο Σούνιο που προοριζόταν για κατοικίες μέχρι το ημιτελές εμπορικό κέντρο του Βοτανικού, βρίσκεται στον έλεγχο των τραπεζών.

Η καθυστέρηση στην έκδοση του ομολογιακού δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετώπισε το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί με τις τράπεζες και εγκριθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Για παράδειγμα, προ ημερών εκδικάστηκε στο Εφετείο προσφυγή επειδή το ελληνικό Δημόσιο (όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι πιστώτριες τράπεζες) δεν προχώρησε στη διαγραφή τμήματος των προσαυξήσεων που είχαν επιβληθεί στη ΜΒΔΤ, στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων.

Η διαγραφή μέρους των προσαυξήσεων προβλεπόταν από το σχέδιο «εξυγίανσης». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v