Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Νέος πρόεδρος ο Π. Θωμόπουλος

Μετά από συνεδρίαση-θρίλερ του Δ.Σ. δεν πέρασε η εισήγηση ΤΧΣ. Μόλις 2 από τα 12 μέλη τάχθηκαν υπέρ του Δ. Τσιτσιράγκου. Ερώτημα το τι θα πράξει το ΤΧΣ. Η δυνατότητα να ζητήσει σύγκληση γενικής συνέλευσης.

ΕΤΕ: Νέος πρόεδρος ο Π. Θωμόπουλος

Την παροιμία «η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη» θύμισε το χθεσινό μεταμεσονύκτιο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, με μοναδικό θέμα την εκλογή έξι νέων μη εκτελεστικών μελών, μεταξύ των οποίων και το πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως από την τράπεζα, το Δ.Σ. εξέλεξε τον Π. Θωμόπουλο (φωτ.), ο οποίος προορίζεται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου, ενώ η εισήγηση του ΤΧΣ ήταν ο Δημ. Τσιτσιράγκος.

Η ανατροπή ήρθε μετά από μια συνεδρίαση-θρίλερ, όπου μόλις δύο από τα δώδεκα μέλη του Δ.Σ. τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Δ. Τσιτσιράγκου, εκ των οποίων το ένα ήταν ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ. Η νυν πρόεδρος της Εθνικής Λούκα Κατσέλη τάχθηκε επίσης υπέρ της υποψηφιότητας Τσιτσιράγκου, απείχε όμως της ψηφοφορίας, ως απερχόμενο μέλος Δ.Σ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως παρότι έγιναν προσπάθειες να μεταπεισθεί η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ., αυτά επέμειναν στην εκλογή Π. Θωμόπουλου, κόντρα στην εισήγηση του ΤΧΣ, το οποίο αποτελεί και τον μεγαλομέτοχο της τράπεζας με 40,4%.

Μένει να φανεί αν το ΤΧΣ αποδεχθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ή θα επιδιώξει να πάει το θέμα σε έκτακτη γενική συνέλευση. Σχετικές εισηγήσεις έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι, μια τέτοια κίνηση, όμως, θα προκαλούσε άλλη μια κρίση αξιοπιστίας καθώς η ανασύνθεση των Δ.Σ. και η αλλαγή διοίκησης στο ΤΧΣ έχει εξελιχθεί σε σίριαλ χωρίς τέλος.

Με δεδομένο πάντως ότι υπήρξε απόφαση του Δ.Σ., ο κ. Π. Θωμόπουλος έχει αναδειχθεί και τυπικά νέο μη εκτελεστικό μέλος της Εθνικής και αναμένεται να καταλάβει τη θέση του προέδρου μόλις συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Το αν θα είναι προσωρινός ή μόνιμος θα φανεί από το αν το ΤΧΣ ζητήσει τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, με θέμα την έγκριση από τους μετόχους των νέων μελών του Δ.Σ.

Προς το παρόν το ΤΧΣ αρνείται να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες.

Το who is who του Π. Θωμόπουλου

Σημειώνεται ότι ο Παναγιώτης Θωμόπουλος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1994-2009), αναπληρωτής διοικητής του ΔΝΤ για την Ελλάδα (2002-2008), μέλος της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2002-2008), ενώ είναι μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος από τον Απρίλιο του 2009. 

Από τον Φεβρουάριο του 1996 είναι πρόεδρος του Δ.Σ. της "Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. " (ΔΙΑΣ). Από τον Αύγουστο του 1998 είναι μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.). Από το 1995 είναι μέλος του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής για τη μελέτη και την υποβολή προτάσεων για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για επενδύσεις και την αξιοποίηση των κεφαλαίων και εν γένει της περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών (Αύγουστος 2006-Μάρτιος 2007). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (2007).

Διετέλεσε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004 Α.Ε." (Ιούλιος 1999-Μάιος 2000). Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (AIA), (1995-2000). Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης" (1992-1995). Επίσης υπήρξε μέλος (1995-1998) και σύμβουλος (1998-2004) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του ΥΠΕΘΟ. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα οικονομικού περιεχομένου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v