ETE: Δεν εξετάζει παραίτηση ο Λ. Φραγκιαδάκης

Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης ώστε να κλείσει το ρήγμα στη σχέση της τράπεζας με το ΤΧΣ. Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ με θέμα τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης.

ETE: Δεν εξετάζει παραίτηση ο Λ. Φραγκιαδάκης

Πρωτοβουλίες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης προτίθεται να αναλάβει, τις επόμενες ημέρες, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, δείχνοντας ότι δεν είναι στις άμεσες προθέσεις του η υποβολή παραίτησης. 

Σε δήλωσή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Φραγκιαδάκης υπογραμμίζει ότι ζητούμενο αποτελεί να βρεθεί γρήγορα μια συνεργατική λύση για το καλό της τράπεζας, εκφράζοντας τη βούλησή του να κινηθεί προς την κατεύθυνση άρσης της διοικητικής κρίσης.

Η αναφορά του σε συνεργατική λύση δείχνει ότι δεν εξετάζει, προς το παρόν, το ενδεχόμενο υποβολής παραίτησης, παρά την ασφυκτική πίεση, την οποία υφίσταται από το «τελεσίγραφο» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, τόσο δια του αντιπροέδρου της όσο και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, επιρρίπτει στη διοίκηση της Εθνικής όλη την ευθύνη για το σοβαρό ρήγμα στη σχέση της με το ΤΧΣ, σημειώνοντας ότι η διοίκηση της ΕΤΕ δεν μπορεί να αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτροπές του βασικού της μετόχου.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ερμηνεύεται από την αγορά ως κορύφωση της πίεσης προς τον κ. Λ. Φραγκιαδάκη για υποβολή παραίτησης, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση καθώς σε διαφορετική περίπτωση το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος μπορεί να αναιρέσει την εμπιστοσύνη του για το σύνολο της διοίκησης ή και του Διοικητικού Συμβουλίου.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του ΤΧΣ ότι εξετάζει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ομαλή συνεργασία, μεταξύ του Δ.Σ. της Τράπεζας και του βασικού μετόχου, είναι καθοριστική.

Το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου θα συνεδριάσει τη Δευτέρα (στις 16:00) για το θέμα της Εθνικής και αν μέχρι τη συνεδρίαση δεν υπάρξει υποβολή παραίτησης ή άλλες πρωτοβουλίες που να εκτονώνουν το κλίμα, θεωρείται δύσκολο να αποφευχθεί η κατάθεση αιτήματος σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Παρ ότι η ΤτΕ επιμένει στη λογική της ήπιας συμβιβαστικής λύσης, τα ξένα μέλη του Γενικού Συμβουλίου είναι ιδιαίτερα ενοχλημένα από το γεγονός ότι η διοίκηση της Εθνικής αγνόησε τη βούληση του ΤΧΣ, ως βασικού μετόχου της τράπεζας, θεωρώντας φθηνές δικαιολογίες την μέχρι τώρα υπερασπιστική γραμμή της άλλης πλευράς.

Σημειώνεται ότι το Γενικό Συμβούλιο διαθέτει πλέον μέλη, ιδιαίτερα έμπειρα σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, με προϋπηρεσία τόσο σε υψηλόβαθμες τραπεζικές θέσεις ή θέσεις νομικού συμβούλου, όσο και σε εποπτικές αρχές.

Στην περίπτωση που ο κ. Φραγκιαδάκης παραιτηθεί ως τη Δευτέρα, το Γενικό Συμβούλιο θα συζητήσει τη διαδικασία ή και πιθανώς τους υποψηφίους για την αντικατάστασή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v