ΕΤΕ: Μπλόκο SSM σε έκτακτη γενική συνέλευση

Να αποφευχθεί τώρα η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης ζητά ο SSM με θέμα αλλαγές στα εκτελεστικά μέλη. «Λύστε το θέμα στην τακτική γενική συνέλευση». Επιβεβαιώνει το ΤΧΣ. Ο κίνδυνος διοίκησης υπό προθεσμία και οι συμβιβαστικές πρωτοβουλίες Φραγκιαδάκη.

ΕΤΕ: Μπλόκο SSM σε έκτακτη γενική συνέλευση

Να αποφευχθεί η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στην Εθνική Τράπεζα, σε αυτή τη φάση, συστήνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με επιστολή του ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ( SSM), προκρίνοντας την αναγκαιότητα να μην βαθύνει η κρίση στην τράπεζα

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται από το ΤΧΣ, το τελευταίο έλαβε, εγγράφως, σύσταση από τον SSM να ανανεώσει ή όχι την εμπιστοσύνη του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής, κατά την τακτική γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2017.

Ο SSM θεωρεί ότι για να μην ενταθεί η κρίση στην τράπεζα δεν πρέπει το ΤΧΣ να καταθέσει αίτημα έκτακτης γενικής συνέλευσης, τώρα, αίροντας την εμπιστοσύνη του προς τα εκτελεστικά μέλη ή και το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής. Αντίθετα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εκ νέου αλλαγής στη θέση του προέδρου, άμεσα, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση.

Η σύσταση αποτελεί ένα μίνι «μπλόκο» για το ΤΧΣ, με δεδομένη τη βαρύτητα της εποπτικής αρχής, αλλά και το σπουδαίο λόγο που αυτή επικαλείται.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Ταμείου, το ΤΧΣ έχει λάβει την τοποθέτηση του SSM η οποία και θα συνεκτιμηθεί από τα όργανά του. Υπό το παραπάνω πρίσμα, η σημερινή συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν και δεν αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Με δεδομένο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Λ. Φραγκιαδάκης δεν εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης, εξέλιξη που θα εκτόνωνε την κρίση, το Γενικό Συμβούλιο, είτε θα πρέπει να αγνοήσει τη σύσταση του SSM, είτε να «καταπιεί» την απειλή σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης και να εστιάσει την πίεσή του στην παραίτηση Π. Θωμόπουλου.

Αν το ΤΧΣ αποδεχθεί τη σύσταση του SSM, μεταθέτοντας τις αποφάσεις του, θα αποφευχθεί μεν η ένταση της διοικητικής κρίσης, το Ταμείο, όμως, θα έχει δεχθεί καίριο πλήγμα στο κύρος του και στη δυνατότητα παρέμβασης στις συστημικές τράπεζες.

Επιπρόσθετα, αν δεν αποκατασταθούν με εντυπωσιακή ανατροπή οι σχέσεις του Ταμείου με τη διοίκηση της τράπεζας, η τελευταία θα είναι υπό προθεσμία ως την τακτική γενική συνέλευση του επόμενου Ιουνίου.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο διάστημα καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν σειρά ενεργειών για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την εφαρμογή των εναπομεινασών δράσεων του πλάνου αναδιάρθρωσης (εθελουσία, πώληση τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής κ.ά.).

Ο χειρισμός τέτοιων ζητημάτων απαιτεί καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Εθνικής και ΤΧΣ, κάτι που προφανώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Μένει να φανεί, αν με τις πρωτοβουλίες συμβιβαστικής εκτόνωσης που προανήγγειλε ο Λ. Φραγκιαδάκης η κρίση εκτονωθεί.

Δυσκολίες θα υπάρξουν και στο εσωτερικό της τράπεζας καθώς παρά το γεγονός ότι ο σύλλογος εργαζομένων τάχθηκε στο πλευρό του διευθύνοντος συμβούλου και της διοίκησης, το ανώτερο και μεσαίο στελεχιακό δυναμικό της τράπεζας έχει ήδη διχασθεί. Το πώς θα επιτευχθεί ένα νέο ενωτικό κλίμα με μια διοίκηση υπό προθεσμία αποτελεί επίσης στοίχημα.

Από την άλλη, τυχόν επιμονή του ΤΧΣ στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης μετά τη σαφή αντίθεση του SSM αυξάνει τις πιθανότητες έντασης της κρίσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v