Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντεμπούτο στη διαχείριση NPLs κάνει η Aktua Hellas

Μέχρι τις αρχές του μήνα η πρώτη άδεια από την ΤτΕ. Πόσα δάνεια της Alpha Bank θα μεταφερθούν στην εταιρεία. Τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζουν οι συστημικές τράπεζες για το προβληματικό χαρτοφυλάκιο λιανικής τραπεζικής.

Ντεμπούτο στη διαχείριση NPLs κάνει η Aktua Hellas

Στην Aktua Hellas θα δοθεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη άδεια διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος και η λειτουργία της πλατφόρμας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2017.

Στην εταιρεία θα μεταφερθούν -από την Alpha Bank- συνολικά, σε βάθος 5ετίας, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στεγαστικά, ενυπόθηκα καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αξίας 10-12 δισ. ευρώ, με στόχο την ενεργή διαχείρισή τους. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Aktua Ηellas μετέχουν ο όμιλος της Alpha Βank με ποσοστό 55% και η ισπανική ομώνυμη εταιρεία, η οποία ελέγχει το 45%.

Ενεργή διαχείριση

Από τους 6-7 φακέλους που έχουν καταθέσει -ξένες εταιρείες αλλά και κοινά σχήματα ξένων και ελληνικών συμφερόντων- στην Τράπεζα της Ελλάδος για να λάβουν άδεια τόσο για τη διαχείριση όσο και την εξαγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πλέον ώριμη περίπτωση είναι αυτή της Aktua Hellas. Δεν αποκλείεται μάλιστα η σχετική ανακοίνωση να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Στελέχη της Alpha Βank επισημαίνουν ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει στη μεταφορά του πρώτου πακέτου προβληματικών δανείων στην πλατφόρμα της Aktua Hellas και ήδη έχει γίνει η επιλογή των δανείων, κυρίως καταναλωτικά και μικρών επιχειρήσεων.

Πλατφόρμα για όλους (;)

Σε συζητήσεις και στην εξέταση διάφορων εναλλακτικών σχεδίων όσον αφορά στην ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο της λιανικής τραπεζικής βρίσκονται και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. Βασικές γραμμές της πολιτικής που θα ακολουθήσουν εφεξής είναι, αφενός, η εσωτερική διαχείριση των προβληματικών δανείων από τις εξειδικευμένες μονάδες που διαθέτει ο κάθε όμιλος, αφετέρου, η σύναψη συμφωνιών με εξειδικευμένες ξένες εταιρείες.

Ωστόσο, η λειτουργία της Aktua Hellas αναμένεται από τις αρχές του 2017 να δώσει τη δυνατότητα και στις υπόλοιπες τράπεζες να μεταφέρουν στην πλατφόρμα της μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με σκοπό τη διαχείρισή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v