Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Πουλάει τη βουλγαρική θυγατρική της UBB

Σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία. Αναμένεται να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές ως το τέλος του έτους. Σύμβουλος η Credit Suisse. Ακολουθούν οι θυγατρικές σε Ρουμανία και Κύπρο, με βάση τις δεσμεύσεις του πλάνου αναδιάρθρωσης.

ΕΤΕ: Πουλάει τη βουλγαρική θυγατρική της UBB

Στην πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της, UBB, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες σε μερίδιο τράπεζες της γειτονικής χώρας, προχωρά η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για μείωση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό.

Η διαδικασία πώλησης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με την Credit Suisse να λειτουργεί ως σύμβουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη κατατεθεί μη δεσμευτικές προσφορές και έχει δοθεί πρόσβαση σε Virtual Data Room, προκειμένου να παρασχεθούν τα αναγκαία οικονομικά στοιχεία, ώστε να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος της φετινής χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του 2017, εφόσον φυσικά προκύψει προσφορά που κρίνεται συμφέρουσα από πλευράς Εθνικής.

Η UBB αναδείχθηκε πρώτη τράπεζα στη συνολική αξιολόγηση, που ολοκληρώθηκε στις 13 Αυγούστου πριν από μερικούς μήνες, τόσο όσον αφορά στην ποιότητα στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review), όσο και στην άσκηση προσομοίωσης (stress test).

Ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού, ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων Common Equity Tier I της UBB μειώθηκε μόνο κατά 0,4% στο 25,7%, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση μεταξύ των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα.

Στο stress test που ακολούθησε, στο μεν βασικό σενάριο ο δείκτης CET I αυξάνεται στην προβολή για το 2018 στο 34%, ενώ στο δυσμενές διατηρείται στα ίδια επίπεδα ( 25,8%).

Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με το ισχυρό μερίδιο αγοράς που διαθέτει στη Βουλγαρία η τράπεζα, καθιστούν συγκρατημένα αισιόδοξη τη διοίκηση της Εθνικής ως προς το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το 2015 η UBB εμφάνισε κέρδη προ φόρων 34,1 εκατ. ευρώ αυξημένα σε σχέση με το 2014 χάρη στην βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους και την αύξηση των εσόδων από προμήθειες. Οι προβλέψεις της αυξήθηκαν κατά 15,5% στα 63,7 εκατ. ευρώ.

Στα τέλη του 2015 το συνολικό ενεργητικό ανήλθε σε 3,4 δισ. ευρώ με τις συνολικές χορηγήσεις στα 2,5 δισ. Οι καταθέσεις ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ. Η τράπεζα κατέχει μερίδιο καταθέσεων 7,4% στην τοπική αγορά.

Ακολουθούν οι θυγατρικές σε Ρουμανία και Κύπρο

Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης, η Εθνική δεσμεύεται να αποχωρήσει και από τις αγορές Ρουμανίας και Κύπρου.

Για τη ρουμανική θυγατρική οι εξελίξεις θα τρέξουν, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση της UBB, με σύμβουλο πάλι την Credit Suisse.

Η Credit Suisse ενεργεί επίσης ως σύμβουλος πώλησης της θυγατρικής που διατηρεί η Εθνική στην Κύπρο. Η Εθνική θα περιορισθεί στην παρουσία ενός υποκαταστήματος για την εξυπηρέτηση των πελατών της από Ελλάδα.

Τέλος η διοίκηση της Εθνικής καταβάλει προσπάθειες, προκειμένου να αναθεωρηθεί το πλάνο αναδιάρθρωσης και να διατηρήσει μέρος ή και το σύνολο της υφιστάμενης παρουσίας της στη Μάλτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v