Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eθνική: Αποφασίζει ο SSM για την εξόφληση των CoCos

Τον Δεκέμβριο η εξέταση του αιτήματος της Εθνικής για πρόωρη εξόφληση. Γιατί η τράπεζα αποφάσισε να μην περιμένει τον SRM. Το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που δημιουργούν οι δρομολογημένες πωλήσεις θυγατρικών σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο.

Eθνική: Αποφασίζει ο SSM για την εξόφληση των CoCos

Στο επόμενο συμβούλιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), θα συζητηθεί η εξέταση του αιτήματος της Εθνικής για την πρόωρη εξόφληση των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), ονομαστικής αξίας 2,03 δισ. ευρώ, που έχει εκδώσει πριν από ένα χρόνο η τράπεζα και κάλυψε κατά 100% το ΤΧΣ.

Η διοίκηση της Εθνικής αποφάσισε να προχωρήσει στην υποβολή του αιτήματος, χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις του Μόνιμου Μηχανισμού Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism - SRM). Ο νεοπαγής Μηχανισμός έχει σε εξέλιξη διαβούλευση για τη διαδικασία ορισμού ελάχιστου δείκτη (σ.σ. δείκτης MREL) κεφαλαίων και στοιχείων παθητικού που «κουρεύονται», βάσει της BRRD, ώστε να προστατεύονται οι καταθέσεις.

Ενώ το αρχικό πλάνο προέβλεπε την ολοκλήρωση της διαβούλευσης εντός της χρονιάς, η διαδικασία παρατάθηκε, με ορατό το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί στο β' εξάμηνο του 2017.

Καθώς είναι σίγουρο, δε, ότι θα δοθεί περίοδος προσαρμογής δύο-τριών ετών, η Εθνική αποφάσισε να προχωρήσει στην αίτηση πρόωρης εξόφλησης των CoCos.

Κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Π. Μυλωνάς εκτίμησε ότι το αίτημα θα γίνει αποδεκτό από τον SSM και επομένως το βασικό σενάριο πλέον είναι η πρόωρη εξόφληση των CoCos.

Το συμβούλιο του SSM θα εξετάσει το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση του τον επόμενο μήνα. Η αισιοδοξία της Εθνικής εδράζεται στα εξής στοιχεία: Πρώτον, η τράπεζα ήδη διαθέτει δείκτη Common Equity Tier I (CET I) 16,9%, χωρίς να περιλαμβάνονται τα CoCos. Δεύτερον, ο δείκτης CET I προβλέπεται να ενισχυθεί σημαντικά, λόγω της δρομολογημένης απομόχλευσης από τις τραπεζικές δραστηριότητες εξωτερικού, πλην αυτής στη Μάλτα.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η Εθνική έχει αναθέσει στη Credit Suisse τη διαδικασία για πώληση των θυγατρικών της σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο. Ήδη, η διαγωνιστική διαδικασία για τη βουλγαρική UBB βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ως το τέλος του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα εγχειρήματα πώλησης των θυγατρικών σε Ρουμανία (BCR) και Κύπρο. Οι υπόλοιπες θυγατρικές στα δυτικά Βαλκάνια (Σερβία, Σκόπια κα) είναι μικρές σε μέγεθος.

Εφόσον οι πωλήσεις ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2017, το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό σε επίπεδο ομίλου θα μειωθεί κατά περίπου 7,5 με 8 δισ. ευρώ (σ.σ. από 40 δισ. ευρώ σήμερα σε 32 με 32,5 δισ.), εκτινάσσοντας τον δείκτη CET I στα επίπεδα του 21%, χωρίς τα CoCos.

Ακόμη και η αποεπένδυση από τις δραστηριότητες εξωτερικού να διενεργηθεί με κεφαλαιακή ζημία, ο δείκτης CET I δύσκολα θα υποχωρήσει, σύμφωνα με αναλυτές, χαμηλότερα από τα επίπεδα του 18,7%.

Στελέχη της τράπεζας εκτιμούν ότι στο τέλος της επόμενης χρήσης και με τις δραστηριότητες σε Βουλγαρία, Κύπρο και Ρουμανία να έχουν πωληθεί, ο δείκτης CET I θα βρίσκεται στην περιοχή του 20%, εφόσον βέβαια δεν έχει επέλθει άρδην επιδείνωση στην εγχώρια οικονομία και στον ρυθμό δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση.

Τα παραπάνω επίπεδα CET I είναι αρκετά υψηλά, ώστε να ικανοποιηθούν και οι τυχόν απαιτήσεις του SRM. Άλλωστε, η Εθνική εκτιμά ότι οι κανόνες που θα βάλει ο Μηχανισμός Εξυγίανσης θα ζητούν χαμηλότερο «μαξιλάρι» στοιχείων παθητικού που μπορούν να κουρευτούν, όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης CET I μιας τράπεζας.

Εφόσον ο SSM ανάψει το πράσινο φως, η Εθνική θα καταβάλει στο ΤΧΣ το ποσό των 2,03 δισ. ευρώ συν τους τόκους μιας χρονιάς (σ.σ. επιτόκιο 8%), που υπολογίζονται σε περίπου 160 με 165 εκατ. ευρώ. Μετά από φόρους, η επιβάρυνση θα είναι, σύμφωνα με αναλυτές, μικρότερη (111 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v