ΔΕΗ: Επιβάρυνση 330 εκατ. ευρώ από το νέο τέλος για τις ΑΠΕ

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και για το 2017 η ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα πρέπει να καταβάλει στον ΛΑΓΗΕ περίπου 30 εκατ. και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ έχει ήδη καταβάλει 16,6 εκατ. ευρώ για το 2016, επισημαίνει η ΔΕΗ σε απάντησή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

ΔΕΗ: Επιβάρυνση 330 εκατ. ευρώ από το νέο τέλος για τις ΑΠΕ
Κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις οφειλές προς τον ΛΑΓΗΕ, μετά από δημοσίευμα του Euro2day.gr η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι:

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Νόμων 4414/2016 και 4427/2016, θεσπίστηκε χρέωση η οποία αφορά τον Ειδικό Λογαριασμό Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου. Η νέα χρέωση επιβάλλεται στους εκπροσώπους φορτίου (δηλαδή στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας) για το σύνολο της ενέργειας που απορροφούν από τη χονδρεμπορική αγορά στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, και επιμερίζεται με βάση το μερίδιό τους στη λιανική αγορά.

Σύμφωνα με το τελευταίο Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου για τον μήνα Οκτώβριο, το οποίο έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του ΛΑΓΗΕ, η παραπάνω χρέωση εκτιμάται σε 34 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και σε 372 εκατ. ευρώ για όλο το 2017.

Η αντίστοιχη επιβάρυνση στα αποτελέσματα της ΔEΗ με βάση το εκτιμώμενο μέσο μερίδιό της στη λιανική αγορά για το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και όλο το 2017, σύμφωνα με την προβλεπόμενη απώλεια μεριδίου της εταιρείας όπως αναφέρεται στον Ν. 4389/2016, εκτιμάται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η ΔEΗ έχει ήδη καταβάλει στον ΛΑΓΗΕ ποσό 16,6 εκατ. ευρώ που αφορά στην αναλογούσα χρέωση για το 2016.

«Πράσινο φως» από τη ΓΣ για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid έναντι 320 εκατ. ευρώ ενέκρινε η γενική συνέλευση της ΔEΗ. 

Σημειώνεται ότι το ΔΣ της ΔEΗ είχε ανακηρύξει την κινεζική εταιρία ως προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή για την πώληση του 24% της συμμετοχής της εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ.

Για τη λήψη της απόφασης, το ΔΣ είχε λάβει υπόψη του το Fairness Opinion που υπέβαλε η διεθνής επενδυτική τράπεζα Barclays, την οποία είχε επιλέξει η ΔΕH κατόπιν διαγωνισμού, σύμφωνα με το οποίο το τίμημα χαρακτηρίζεται δίκαιο και εύλογο, η δε διαγωνιστική διαδικασία αντικειμενική και διαφανής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v