Ημερομηνία σταθμός η 5η Δεκεμβρίου και για τη... Shelman

Τη μέρα του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα, ανοίγουν τα χαρτιά τους και οι «μνηστήρες» για την πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία ξύλου. Τα πιθανά ενδιαφερόμενα σχήματα και οι δυνατότητες επαναλειτουργίας. Πώς σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς τις εξελίξεις.

Ημερομηνία σταθμός η 5η Δεκεμβρίου και για τη... Shelman

Καθοριστική ημερομηνία για το εγχείρημα της επαναλειτουργίας της βιομηχανίας ξύλου Shelman θα αποτελέσει η 5η Δεκεμβρίου, καθώς τότε οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα κληθούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους, υποβάλλοντας προσφορά για την απόκτηση του εργοστασίου της Κομοτηνής και του εμπορικού σήματος.

Η επαναλειτουργία του εργοστασίου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία της Ροδόπης, προκειμένου να αναβιώσει η παλαιά ηγέτιδα μονάδα της εγχώριας αγοράς που απασχολούσε εκατοντάδες εργαζόμενους.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» δηλώνει γνωστός παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας: «το ελάχιστο τίμημα των 11,614 εκατ. που απαιτεί ο διαγωνισμός κρίνεται ρεαλιστικό. Από τη μια πλευρά κάποιοι μπορούν να υποστηρίξουν πως είναι χαμηλότερο από εκείνο που αποτιμάτο κατά το παρελθόν, ωστόσο ο νέος ιδιοκτήτης αναλαμβάνει μια σειρά υποχρεώσεων. Θα πρέπει να επαναλειτουργήσει το βιομηχανικό συγκρότημα για τουλάχιστον μια πενταετία και να προσλάβει ποσοστό 70% εκ των εργαζομένων σε αυτό κατά το χρόνο παύσης λειτουργίας του. Επίσης, θα πρέπει να βρει και τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης».

Στο ερώτημα για το κατά πόσο το εγχείρημα αυτό θα μπορούσε να καταστεί κερδοφόρο, οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν πως «το εργοστάσιο είναι μάχιμο, το εμπορικό σήμα ισχυρό και επίσης η τεχνογνωσία που διαθέτουν οι εργαζόμενοι παραμένει υψηλή. Βέβαια, σε μια εγχώρια αγορά που εμφανίζει χαμηλή ζήτηση, παράγοντα κλειδί θα αποτελέσει η δυνατότητα εξαγωγών, προκειμένου η μονάδα να λειτουργήσει σε υψηλό ποσοστό παραγωγικής δυναμικότητας και έτσι το ανά μονάδα κόστος της να είναι χαμηλό. Υπάρχει η αισιοδοξία πως μπορεί να δημιουργηθεί -χωρίς τα βάρη και τα δάνεια του παρελθόντος- ένα νέο σχήμα που θα επαναλάβει τη λαμπρή ιστορία της γνωστής βιομηχανίας».

Οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσδοκίες μιλούν για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ένα ή δύο σχήματα.

Το πρώτο κινείται γύρω από επιχειρηματία που δραστηριοποιείται εμπορικά στο χώρο της ξυλείας και λέγεται ότι θα έχει τη χρηματοδοτική στήριξη άλλου επιχειρηματία (μέλος οικογένειας που διαδραμάτισε λαμπρή παρουσία στον κλάδο).

Ενδεχόμενη επίσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από το ελβετικό fund Cevian Capital (πάνω από 10 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, δίνει έμφαση στην κατοχή σημαντικών ποσοστών σε εταιρείες που μέσα από μια ενεργή ιδιοκτησία μπορούν να ανεβάσουν την αξία τους μεσομακροπρόθεσμα).

To ελβετικό fund έχει κατά το παρελθόν επισκεφθεί την Ελλάδα για το σκοπό αυτό και είχε εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον και για τη μονάδα της θυγατρικής της Shelman, Χατζηλουκάς. Η τελευταία δεν λειτουργεί μεν, αλλά δεν έχει μπει σε καθεστώς πτώχευσης (προφανώς θα γίνουν διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, αν τελικά προχωρήσει το όλο θέμα).

Σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, η εκποίηση του βιομηχανικού συγκροτήματος θα αρχίσει τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών και θα επαναλαμβάνεται στον ίδιο τόπο κάθε επόμενη Δευτέρα μέχρις ότου εγκριθεί το τίμημα από την εισηγήτρια της πτωχεύσεως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v