Εισηγμένες: Στο +20% τα κέρδη του εννεαμήνου

Συνεχίζεται και το γ΄τρίμηνο η ανοδική τάση στα κέρδη των εισηγμένων που ξεκίνησε το 2014. Θετικές οι τάσεις στα EBITDA. Πτωτικά οι τζίροι λόγω -και- έκτακτων παραγόντων. Οι τάσεις στο αντιπροσωπευτικό δείγμα που έχει ανακοινώσει μεγέθη. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Στο +20% τα κέρδη του εννεαμήνου

Πέρα από τη σαφή βελτίωση που εμφανίζουν φέτος τα αποτελέσματα των εγχώριων τραπεζών, αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος των οικονομικών επιδόσεων των άλλων εισηγμένων εταιρειών.

Αυτό προκύπτει με βάση τη μέχρι χθες δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου από 15 εισηγμένες εταιρείες που δεν ανήκουν στον τραπεζικό, ή στον ευρύτερα χρηματοοικονομικό κλάδο.

Αν και ο αριθμός των παραπάνω επιχειρήσεων αποτελεί μόλις γύρω στο 8% του συνόλου των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αποτελεί ένα μάλλον αντιπροσωπευτικό δείγμα καθώς περιλαμβάνει πολλές από τις εταιρείες που συγκαταλέγονται στη λίστα της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (πχ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Grivalia, Αεροπορία Αιγαίου, Fourlis, Lamda Development, Υγεία).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, αθροιστικά ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 7,6% (οφείλεται στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, που επηρέασε πτωτικά τις πωλήσεις των διυλιστηρίων σε αξία), τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 7,4% και το καθαρό αποτέλεσμα βελτιώθηκε κατά 20,2% (από τα 762,4 στα 916,2 εκατ. ευρώ).

Από τις 15 εταιρείες, οι έντεκα εμφάνισαν ανοδικό EBITDA σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015 και οι δέκα διεύρυναν την καθαρή τους κερδοφορία.

Η ανοδική αυτή κίνηση των αποτελεσμάτων αποτελεί συνέχεια της τάσης που έχει ξεκινήσει από το 2014 και είχε επίσης επιβεβαιωθεί στα αποτελέσματα του πρώτου φετινού εξαμήνου.

Πληρέστερη εικόνα θα έχουμε στο τέλος του μήνα, όταν θα έχουν ανακοινώσει τις οικονομικές τους επιδόσεις και άλλες εταιρείες, ωστόσο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η δημοσίευση εννεαμηνιαίων αποτελεσμάτων είναι προαιρετική.

Εισηγμένες: Αποτελέσματα εννεαμήνου



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v