Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενστάσεις Παναγιωτάκη για το μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού

Με τις νέες απαιτήσεις για τις ΝΟΜΕ, η παραγωγή της ΔΕΗ για κάποιες ώρες δεν θα επαρκεί και η επιχείρηση θα υποχρεώνεται να παράγει ενέργεια με φυσικό αέριο ή να την εισάγει. «Δεν θα οδηγήσει σε άνοιγμα της αγοράς ενώ η ΔΕΗ θα δεχθεί καίριο πλήγμα», επισημαίνει ο CEO της Επιχείρησης.

Ενστάσεις Παναγιωτάκη για το μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού

Κοντόφθαλμες πολιτικές μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά, προειδοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου, και ζήτησε αλλαγές στο μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προβλέπει το μνημόνιο.

Ο επικεφαλής της ΔEΗ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με τις νέες απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔEΗ (ΝΟΜΕ), η παραγωγή της ΔEΗ για κάποιες ώρες δεν θα επαρκεί και η επιχείρηση θα υποχρεώνεται να παράγει ενέργεια με φυσικό αέριο ή να την εισάγει και να την διαθέτει με ζημιά μέσω των δημοπρασιών. "Το μοντέλο όπως διαμορφώθηκε δεν θα οδηγήσει σε άνοιγμα της αγοράς ενώ η ΔEΗ θα δεχθεί καίριο πλήγμα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό είναι στις προθέσεις της ΕΕ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης.

Έστειλε, δε, μήνυμα προς τους θεσμούς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της αγοράς ολιστικά, με όπλο τη λογική, την τεκμηρίωση και το διάλογο, χωρίς ιδεοληψίες και να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές και διορθωτικές ρυθμίσεις.

Τέλος, για το λιγνιτικό δυναμικό ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η συμμετοχή στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών έχει περιοριστεί στο 30-35% και ότι περαιτέρω μείωση θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής από φυσικό αέριο και των εισαγωγών, καθώς και σε διακύβευση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας.

Ο πρόεδρος του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) Νίκος Χατζηαργυρίου ανέφερε ότι για το διάστημα 2015-2020 προβλέπονται επενδύσεις συνολικού ύψους 1,25 δισ. Ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και το μετασχηματισμό του σε "έξυπνο" δίκτυο, με την εφαρμογή 12 στρατηγικών επενδυτικών σχεδίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v