Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Τι... δεν λέει η ανακοίνωση της εταιρείας για τα χρέη

Ερώτημα αν πίσω από την ανακοίνωση για «αναχρηματοδότηση των επερχόμενων λήξεων δανείων και μείωση του καθαρού δανεισμού» κρύβεται κούρεμα δανείων, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ή ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω.

Frigoglass: Τι... δεν λέει η ανακοίνωση της εταιρείας για τα χρέη

«Η Frigoglass βρίσκεται σε συζητήσεις με τον κύριο μέτοχο της Truad Verwaltungs, την ad hoc επιτροπή συμβούλων που αντιπροσωπεύει τους ομολογιούχους και άλλους κύριους δανειστές, ώστε να αναχρηματοδοτήσει τις επερχόμενες λήξεις δανείων και να μειώσει τον καθαρό δανεισμό της προκειμένου να εξασφαλίσει μια σταθερή και βιώσιμη κεφαλαιακή δομή. Θα ενημερώσουμε το επενδυτικό κοινό σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, όταν κριθεί δυνατόν», αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης.

Αυτό που δεν διευκρινίζεται στην παραπάνω ανακοίνωση είναι το αν πίσω από το «να αναχρηματοδοτήσει τις επερχόμενες λήξεις δανείων και να μειώσει τον καθαρό δανεισμό» υπονοείται κούρεμα δανείων, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ή ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω.

Ο εισηγμένος όμιλος έχει κάθε λόγο να αναζητά «σταθερή και βιώσιμη κεφαλαιακή δομή», καθώς τα ίδια κεφάλαιά του είναι έντονα αρνητικά (στα -117 εκατ. ευρώ στις 30/9/2016) και το κόστος χρηματοδότησής του πολύ υψηλό.

Έτσι, ενώ η Frigoglass επιτυγχάνει αξιοσημείωτα θετικά λειτουργικά αποτελέσματα (στο εννεάμηνο EBITDA +35,9 εκατ. και ΕΒΙΤ +12,3 εκατ. ευρώ), οι καθαρές ζημίες διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα (-21,2 εκατ. ευρώ), ακόμη και αν δεν συνυπολογιστούν έκτακτες δαπάνες αναδιάρθρωσης.

Όλα αυτά φυσικά έχουν επηρεάσει καθοριστικά και την πορεία του τίτλου στο ΧΑ, ο οποίος από τα 6 ευρώ του 2013, έκλεισε χθες μόλις λίγο πάνω από τα δέκα ευρωλεπτά (-15,8% χθες, -94,4% το τελευταίο δωδεκάμηνο).

Έτσι άλλωστε ερμηνεύεται και το γεγονός ότι το πάλαι ποτέ «blue chip» του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχει σήμερα αποτίμηση μόλις 5,1 εκατ. ευρώ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v