Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Μείωση 9,8 δισ. των NPEs στην τριετία

Θα μειωθούν στα 17,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Αντίστοιχο το μείγμα με αυτό που έδωσε η ΤτΕ. Μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων θα επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος του στόχου. Μέσα στα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να κορυφώσει ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση.

Alpha Bank: Μείωση 9,8 δισ. των NPEs στην τριετία

Τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της κατά 9,8 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2019 προβλέπει ο επιχειρησιακός στόχος που έχει καταθέσει σε Τράπεζα της Ελλάδος και Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) η Alpha Bank.

Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τράπεζας η Alpha στοχεύει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) στα 17,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019 από 27,3 δισ. ευρώ (σ.σ Ιούνιος 2016).

Το μείγμα των δράσεων μέσω των οποίων θα επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος είναι αντίστοιχο με αυτό που έχει δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Η τράπεζα θα αναλάβει μία σειρά από δράσεις, ρευστοποιήσεις, διαγραφές, ρυθμίσεις προκειμένου να επιτύχει τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι το τέλος του 2019.

Βασικό εργαλείο για την μείωση των NPL's είναι οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις. «Η τράπεζα θα προχωρήσει σε μαζικές μακροχρόνιες ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφεραν τα στελέχη της κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών.

Ενισχυτικά στον στόχο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συμβάλλουν, σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας, όλες οι αλλαγές που έγιναν και εκείνες που προωθούνται στο θεσμικό πλαίσιο. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έχουν κάλυψη 49% και τα NPL's 67%.

Η διοίκηση της τράπεζας εκτίμησε ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση είναι κοντά στην κορύφωσή του και μέσα στα επόμενα τρίμηνα θα ξεκινήσει η επιβράδυνση της γένεσης νέων επισφαλειών.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο απεγκλωβισμός από τον ακριβό δανεισμό του ELA αποτελούν τους δύο βασικούς στρατηγικούς στόχους της Alpha Bank.

Η απεξάρτηση από τον ELA αναμένεται να τρέξει τους επόμενους μήνες καθώς η τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες πηγές ρευστότητας για να αποπληρώσει τα ακριβά δάνεια του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας.

Καταλυτικό ρόλο στην πορεία της οικονομίας και των τραπεζών θα διαδραματίσει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Τα στελέχη της τράπεζας δήλωσαν αισιόδοξοι για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Στο μέτωπο των καταθέσεων τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις θα αυξηθούν το τέταρτο τρίμηνο κατά 400 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η τράπεζα αναμένεται να μειώσει σημαντικά την παρουσία της στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v