Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Συμβιβασμός με το ΤΧΣ υπό τρεις όρους

Το ΤΧΣ θα προτείνει ένα νέο μέλος για το ΔΣ της ΕΤΕ που θα εκλεγεί. Ανοικτό ενδεχόμενο να πάρει θέση Αντιπροέδρου. Η ΕΤΕ δεσμεύεται να τρέξει διαδικασία για ανεύρεση ανώτατων στελεχών για καίριες θέσεις του ΔΣ. Αξιολόγηση στελεχών της ΕΤΕ το α΄ 3μηνο 2017.

ΕΤΕ: Συμβιβασμός με το ΤΧΣ υπό τρεις όρους

Σε έναν μάλλον ανώδυνο συμβιβασμό, σε σχέση με την ένταση και έκταση της προηγούμενης αντιπαράθεσης, κατέληξαν Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες για εκτόνωση της κρίσης.  

Με κοινή τους ανακοίνωση η Εθνική Τράπεζα και ο βασικός της μέτοχος, ΤΧΣ, αφού τονίζουν ότι η μεταξύ τους συμφωνία συμβάλει στην σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, γνωστοποιούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η διοίκηση της τράπεζας, οι οποίες αποτελούν και τους όρους του συμβιβασμού.

Η πρώτη δέσμευση αφορά στην εκλογή ενός νέου μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής το οποίο θα προταθεί από το ΤΧΣ και θα εκλεγεί, το αργότερο, ως την επόμενη τακτική γενική συνέλευση. Η σχετική πρόταση θα υποβληθεί στην Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων της Τράπεζας, σύμφωνα με την πολιτική ανάδειξης υποψηφιοτήτων μελών Διοικητικού Συμβουλίου και το καταστατικό της Τράπεζας.

Είναι πιθανόν το νέο μέλος να καταλάβει θέση Αντιπροέδρου του Δ. Σ. Η σχετική πρόταση είχε κατατεθεί στην αρχή της κρίσης και αφορούσε στην ανάληψη από τον κ. Τσιτσιράγκο της θέσης του Αντιπροέδρου μέχρι την επόμενη τακτική γενική συνέλευση. Η απόρριψή της από τον κ. Τσιτσιράγκο, εκλεκτό του ΤΧΣ για τη θέση του προέδρου, οδήγησε στην απόσυρσή της για να επανέλθει τώρα με πιο θεσμική μορφή.

Ο δεύτερος όρος αφορά στη δέσμευση της Εθνικής να τρέξει, πριν από την επόμενη τακτική γενική συνέλευση, διαδικασία ανεύρεσης ανώτατων στελεχών που θα αποτελέσουν τη «δεξαμενή» επιλογής για τυχόν αλλαγές προσώπων όσον αφορά θέσεις εκτελεστικών μελών του Δ. Σ αλλά και αυτή του προέδρου. Ειδικότερα η Εθνική δεσμεύεται να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μόνιμο πρόγραμμα διαδοχής για τις καίριες θέσεις του Δ. Σ συμπεριλαμβανομένης της θέσης του προέδρου του Δ.Σ.

Το αργότερο ως την επόμενη τακτική γενική συνέλευση, η διοίκηση της τράπεζας θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εύρεσης ανωτάτων στελεχών ώστε να συμβάλουν, σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, στο έργο της διοίκησης, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες διακυβέρνησης.

Επιπρόσθετα η διαδικασία πλήρους ανασυγκρότησης του Δ Σ της τράπεζας, ούτως ώστε να πληρούνται τα κριτήρια του νόμου 3864/2010, όπως ισχύει, θα ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Ιανουαρίου 2017. Η Τράπεζα, όπως έχει άλλωστε επανειλημμένως τοποθετηθεί, υποστηρίζει την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο σεβόμενη το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία ανασυγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή τριών ανεξάρτητων μη-εκτελεστικών μελών, τα οποία διαθέτουν σημαντική διεθνή τραπεζική εμπειρία και γνώσεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού κανονιστικού πλαισίου.

Τέλος η Εθνική δεσμεύεται να καθορίσει και να εφαρμόσει, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, μία νέα πολιτική για την ετήσια αξιολόγηση της επίδοσης των ανωτάτων διοικητικών στελεχών, με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης (KPIs), σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής θα συνεχίσουν τη στενή συνεργασία με το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας. Η Εθνική επικεντρώνεται, πλέον, στη βασική στρατηγική της για την επανεκκίνηση της οικονομίας και αύξηση της χρηματοδοτικής στήριξης σε όλες τις εταιρείες ανεξαρτήτου μεγέθους.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αποτυπώνει σύμφωνα με την αγορά ότι επικράτησε στάση υπευθυνότητας και συναίνεσης με τις δύο πλευρές να προτάσσουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v