Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για «νέα Ασπίς» στην υπόθεση International Life

Επί ξυρού ακμής το deal με την Εθνική Ασφαλιστική, λόγω καθυστερήσεων, «εκκρεμοτήτων» στα ακίνητα και «πολιτικής δεν πληρώνω» από τον διαχειριστή. Αμφίβολο αν αντέχει το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής το βάρος ολόκληρου του χαρτοφυλακίου.

Φόβοι για «νέα Ασπίς» στην υπόθεση International Life

Μπορεί να έχουν περάσει 13 ολόκληροι μήνες από τότε που η απόκτηση των συμβολαίων υγείας (το 70% του συνόλου) της International Life από την Εθνική Ασφαλιστική βρισκόταν στην «τελική ευθεία», αλλά μέχρι σήμερα το deal ούτε έχει ολοκληρωθεί, ούτε κανείς γνωρίζει το αν και πότε οι δύο πλευρές θα υπογράψουν το τελικό «Οk».

Η μία πλευρά μιλά για «συνήθεις εκκρεμότητες γραφειοκρατικού τύπου», ενώ κύκλοι της αγοράς αναφέρονται σε διαφόρων τύπων «εκκρεμότητες» στα ακίνητα της International Life, που αν πρώτα δεν τακτοποιηθούν (και αυτό θα απαιτήσει χρόνο…), δεν μπορεί να προχωρήσει η μεταβίβασή τους στην Εθνική Ασφαλιστική και άρα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το deal.

Ένα δεύτερο «βαρίδι» που εμποδίζει την ολοκλήρωση της συμφωνίας αποτελεί το γεγονός ότι ο Διαχειριστής της International Life ΑΕΕΖ δεν καταβάλλει στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές τις δεδουλευμένες προμήθειες για συμβόλαια που πληρώνονται κανονικά και ανανεώνονται, με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλιστές να «διώχνουν» σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες το υγιές χαρτοφυλάκιό τους και να διατηρούν στην International κυρίως το υπόλοιπο.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχει και ένα ακόμη εμπόδιο: Οι μεγάλες καθυστερήσεις δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα, καθώς η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει ήδη ξεκινήσει και ο μητρικός τραπεζικός όμιλος δεν θέλει να υπάρξουν «νέφη και ασάφειες» γύρω από αυτό το θέμα. Δεν επιθυμεί δηλαδή είτε οι Κινέζοι, είτε οι Καναδοί, είτε άλλοι ενδιαφερόμενοι να «πατήσουν» πάνω στο θέμα προκειμένου να κατεβάσουν το προσφερόμενο τίμημα.

Τα μεγάλα θύματα της όλης κατάστασης είναι οι ασφαλισμένοι της International Life, που οφείλουν χρήματα σε ιδιωτικές κλινικές και περιμένουν -μήνες τώρα- αυτά να πληρωθούν από την ασφαλιστική τους κάλυψη, αλλά και οι ασφαλιστές της International, που έχουν σταματήσει να εισπράττουν τις δεδουλευμένες τους προμήθειες.

Ενόψει λοιπόν του διαγραφόμενου αδιεξόδου, ορισμένοι υποστηρίζουν πως έχουν γίνει κάποιες επαφές για τα συμβόλαια αυτά και με άλλη ασφαλιστική εταιρεία, ωστόσο οι περισσότεροι φοβούνται πως το σύνολο των συμβολαίων θα καταλήξει τελικά στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής.

Σε μια τέτοια όμως περίπτωση -σύμφωνα με κύκλους της αγοράς- είναι ιδιαίτερα αβέβαιο αν τελικά το Εγγυητικό Κεφάλαιο είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλες υποχρεώσεις και επίσης ένας σοβαρός αριθμός συμβολαίων είτε κινδυνεύει με «κούρεμα», είτε δεν θα μπορέσει να αποζημιωθεί καθόλου!

Καυστικός στο όλο θέμα είναι ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, που δηλώνει στο Euro2day.gr:

«Είναι εγκληματικό να μην έχει διευθετηθεί ακόμη το όλο ζήτημα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψει ένα νέο σκάνδαλο τύπου Ασπίδας. Επίσης, ο διαχειριστής της International Life δεν νοείται να μην καταβάλλει προμήθειες στους διαμεσολαβούντες για συμβόλαια που πληρώνονται κανονικά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v