Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ερχονται οι Κινέζοι για το project του Μελίτη ΙΙ

Για ποιο λόγο έρχονται τα στελέχη της κινεζικής CMEC. Τι λέει η ΔΕΗ για την παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων σε τρίτο νομικό πρόσωπο. Τι θα κρίνει το σχέδιο. Χαμηλό κόστος κατασκευής υπόσχονται οι Κινέζοι.

ΔΕΗ: Ερχονται οι Κινέζοι για το project του Μελίτη ΙΙ

Κρίσιμη θα είναι η ερχόμενη εβδομάδα για την πορεία υλοποίησης του project Μελίτη ΙΙ, στο πλαίσιο του οποίου η ΔΕΗ και η κινεζική CMEC συνεργάζονται για την κατασκευή και λειτουργία μιας λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτης.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη εβδομάδα, τον ΑΗΣ Μελίτης όπως και τα λιγνιτωρυχεία τα οποία θα εισφερθούν για τη λειτουργία του ΑΗΣ θα επισκεφθεί πολυμελής ομάδα στελεχών της CMEC. Στόχος της επίσκεψης είναι, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ, η αξιολόγηση της κατάστασης των υφιστάμενων υποδομών «επί του πεδίου», όπως τονίσθηκε χαρακτηριστικά, προκειμένου στη συνέχεια να συντάξουν την εισήγησή τους προς τη διοίκηση της κινεζικής εταιρείας.

Το στάδιο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την εξέλιξη του σχεδίου, καθώς στη συνέχεια η κινεζική εταιρεία θα πρέπει να αποφασίσει για τη συμμετοχή της ή όχι και κυρίως με ποιους όρους στη νέα μικτή εταιρεία που θα συσταθεί με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, της CMEC και των ιδιωτών που ελέγχουν τα τοπικά λιγνιτωρυχεία. Τα ποσοστά συμμετοχής των τριών μερών στη νέα εταιρεία δεν έχουν συμφωνηθεί, ενώ δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι η ΔΕΗ δεν διεκδικεί πλειοψηφικό ποσοστό.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ σε τρίτο νομικό πρόσωπο χωρίς διαγωνισμό είναι ή όχι σύννομη, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι η περίπτωση αυτή δεν εμπίπτει στον νόμο περί προμηθειών, οπότε δεν είναι απαραίτητος ο διαγωνισμός.

Επιπλέον τόνιζαν ότι η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που θα εισφέρει η ΔΕΗ στο νέο σχήμα θα γίνει από ανεξάρτητο εκτιμητή που θα επιλέξουν από κοινού οι εταίροι του νέου σχήματος. Σε αυτά, από την πλευρά της ΔΕΗ, περιλαμβάνεται η μονάδα Μελίτη Ι, η οποία ήδη λειτουργεί, η άδεια της μονάδας Μελίτη ΙΙ, οι υποδομές του ΑΗΣ Μελίτη (αυλές λιγνίτη κ.λπ.), το 40% του λιγνιτωρυχείου Βεύης και το λιγνιτωρυχείο Κλειδιού.

Επιπλέον από την πλευρά της κινεζικής εταιρίας έχει διαβεβαιωθεί ότι για τη νέα μονάδα Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 μεγαβάτ και απόδοσης 41%, θα χρησιμοποιηθεί λέβητας της Hitachi, ενώ για την κατασκευή της μονάδας θα εξαντληθούν τα περιθώρια που προσφέρει η ελληνική αγορά σε επίπεδο κατασκευών, εργολαβιών, προμηθευτών εξοπλισμού κ.λπ. Επίσης σημαντικό γεγονός θεωρούν τα στελέχη της ΔΕΗ ότι το κόστος της νέας μονάδας, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες υπολογίζεται από τη ΔΕΗ σε περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της εμπλοκής της κινεζικής εταιρείας, η οποία είναι η ίδια κατασκευαστής, θα είναι μειωμένο κατά 10-15%.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η προοπτική σύστασης του νέου νομικού προσώπου και η λειτουργία της νέας μονάδας αποτελούν πρόκριμα για την αναβίωση της λειτουργίας των τοπικών λιγνιτωρυχείων και για την τόνωση της απασχόλησης στην ακριτική περιοχή που έχει πληγεί από την ανεργία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v