Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΟΛ: Ειδικό διαχειριστή θέλουν οι τράπεζες

Στόχος η πώληση εντός 12μήνου των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, τμηματικά ή στο σύνολό τους. Τις προσεχείς ημέρες η κατάθεση της αίτησης στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Το 74% των απαιτήσεων του ΔΟΛ έχουν οι τράπεζες. Πώς λειτουργεί η ειδική διαχείριση του νόμου Δένδια.

ΔΟΛ: Ειδικό διαχειριστή θέλουν οι τράπεζες

Άμεσα θα τρέξουν οι εξελίξεις, όσον αφορά στην τύχη του ΔΟΛ, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες του ομίλου έχουν αποφασίσει την κατάθεση αίτησης εγκατάστασης ειδικού διαχειριστή, ο οποίος θα πρέπει εντός 12μήνου να προχωρήσει στην πώληση/ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, τμηματικά ή στο σύνολό τους.

Η σχετική αίτηση αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν απαιτήσεις από τον ΔΟΛ που αντιπροσωπεύουν το 74% του συνόλου, πληρώντας έτσι τις απαιτήσεις που θέτει ο νόμος (σ.σ. τουλάχιστον το 40% των απαιτήσεων). Επιπρόσθετα ο εκδοτικός όμιλος βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμών, ενώ συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 48 του νόμου 2190.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις αποτελούν βάσιμα επιχειρήματα για την επικύρωση από το δικαστήριο διορισμού ειδικού διαχειριστή, τον οποίον θα προτείνουν οι τράπεζες.

Ο ειδικός διαχειριστής αναλαμβάνει να προχωρήσει σε απογραφή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και εν συνεχεία να προκηρύξει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση μέρους ή του συνόλου του ενεργητικού της, με διαδικασίες-εξπρές. Στόχος είναι να επιτευχθεί η πλήρης εξόφληση των πιστωτών, που λειτουργούν ως εντολείς του εντός 12 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι προϋποθέσεις για να κινηθεί η διαδικασία είναι οι εξής: Η επιχείρηση να βρίσκεται σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης χρηματικών υποχρεώσεων, ή να εμφανίζει για δύο συνεχόμενες χρήσεις αρνητικά ίδια κεφάλαια ή καθαρή θέση χαμηλότερη του 1/10 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ. λόγος λύσης της εταιρείας βάσει του άρθρου 48 του Ν. 2190).

Η αίτηση των πιστωτών θα πρέπει να συζητείται εντός διμήνου από την κατάθεσή της, ενώ η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου δεν υπόκειται σε τακτικά ή έκτακτα ένδικα μέσα, εκτός αν η ίδια προβλέπει κάτι διαφορετικό. Η απόφαση πρέπει να εκδοθεί εντός μηνός από τη συζήτηση της αίτησης. Αιτήσεις τριτανακοπής συζητούνται εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης.

Ο ειδικός διαχειριστής προτείνεται από τους πιστωτές που υποβάλλουν την αίτηση, πληρώνεται από τους ίδιους και αναλαμβάνει την υποχρέωση, αφού διενεργήσει απογραφή του ενεργητικού της επιχείρησης, να προκηρύξει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίησή του.

Αν από το προϊόν της εκποίησης εξοφλούνται οι πιστωτές, ο έλεγχος της εταιρείας με το εναπομείναν ενεργητικό επιστρέφει στους μετόχους της, διαφορετικά, με την ολοκλήρωση της ειδικής διαχείρισης, υποβάλλεται αίτηση πτώχευσης.

Όλα αυτά θα τρέξουν με διαδικασίες-εξπρές καθώς η ειδική διαχείριση πρέπει να ολοκληρώνεται, εκτός εξαιρέσεων, το αργότερο σε 12 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v