Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΦΑΜΑΡ: Πώς περνάει στη διαχείριση της Pillarstone (KKR)

Η μεταβίβαση του ελέγχου από τη holding της οικογένειας Μαρινόπουλου. Γιατί αναχρηματοδοτούν δάνεια και δίνουν φρέσκο χρήμα οι εγχώριες τράπεζες, πριν από την ανάθεση της διαχείρισης στην Pillarstone (KKR).

ΦΑΜΑΡ: Πώς περνάει στη διαχείριση της Pillarstone (KKR)
Υπό τον έλεγχο των τραπεζών αναμένεται να περάσει σύντομα η ΦΑΜΑΡ, οι οποίες με τη σειρά τους θα αναθέσουν στην εξειδικευμένη πλατφόρμα Pillarstone (KKR) τη διαχείριση της εταιρείας αφού, όμως, αναχρηματοδοτήσουν τον δανεισμό της.

Οι εγχώριες τράπεζες έχουν υποθήκες επί του συνόλου των μετοχών της ΦΑΜΑΡ για δάνεια που είχαν χορηγήσει στη holding του ομίλου. Βρίσκονται, δε, σε συζητήσεις με την οικογένεια Μαρινόπουλου για την οικειοθελή μεταβίβαση του ελέγχου της φαρμακευτικής, με μείωση του δανεισμού της εταιρείας συμμετοχών.

Η απόκτηση του ελέγχου της ΦΑΜΑΡ θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να προχωρήσει η αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανεισμού της, ύψους 150 εκατ. ευρώ, και να χορηγηθεί νέο δάνειο, ύψους 40 εκατ. ευρώ. Στο παραπάνω σχέδιο έχει συναινέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και το private equity Sankaty, που έχει αγοράσει κάποια από τα δάνεια της ΦΑΜΑΡ.

Η αναχρηματοδότηση δανεισμού από τις τράπεζες επελέγη ως η ταχύτερη λύση καθώς η εν Ελλάδι πλατφόρμα της Pillarstone (Manco) δεν έχει λάβει ακόμη άδεια διαχείρισης και αναχρηματοδότησης δανείων. Η Pillarstone θα αναλάβει να τρέξει την εταιρεία, εγκαθιστώντας διοίκηση της επιλογής της, αφού διεξάγει σχετικό due diligence και διαμορφώσει ένα νέο business plan.

Η Pillarstone θα λαμβάνει αμοιβές υπεραπόδοσης (success fees), με βάση δείκτες λειτουργικής κερδοφορίας και ομαλής εξυπηρέτησης του υφιστάμενου δανεισμού της ΦΑΜΑΡ. Στόχος είναι να επιτευχθεί η λειτουργική αναδιάρθρωση μετά την αναχρηματοδότηση του δανεισμού, ώστε σε βάθος τριετίας οι τράπεζες να πωλήσουν τις μετοχές τους.

Η απόκτηση της διαχείρισης της ΦΑΜΑΡ θα αποτελέσει το πρώτο deal της Pillarstone στην Ελλάδα και είναι ενδεικτικό του προφίλ των προβληματικών επιχειρήσεων των οποίων επιδιώκει να αναλάβει την αναδιάρθρωση.

Εξωστρεφείς όμιλοι με ορατό διεθνώς μέγεθος στον κλάδο τους, που χρειάζονται αναχρηματοδότηση και λειτουργική αναδιάρθρωση, αποτελούν τα projects που επιδιώκει να αναλάβει η Pillarstone μέσω της εν Ελλάδι θυγατρικής της Manco, η οποία έχει καταθέσει φάκελο αδειοδότησης στην ΤτΕ για διαχείριση και αναχρηματοδότηση τραπεζικών απαιτήσεων από επιχειρήσεις.

Η λήψη της σχετικής έγκρισης από την ΤτΕ αναμένεται ως το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ στελεχώνεται σταδιακά και η εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v