Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Aνοιξε το data room για Εθνική Ασφαλιστική

Ξεκίνησε η β' φάση του διαγωνισμού. Απουσιάζουν οι μεγάλοι στρατηγικοί επενδυτές. Fosun και Apollo, τα δύο μεγαλύτερα ονόματα. Η αξία της ασφαλιστικής στα βιβλία της ΕΤΕ και γιατί είναι κρίσιμος πήχης τα 600 εκατ.

ΕΤΕ: Aνοιξε το data room για Εθνική Ασφαλιστική

Στη δεύτερη φάση πέρασε ο διαγωνισμός για την πώληση τουλάχιστον 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την παροχή πρόσβασης σε οικονομικά στοιχεία, σε όσους από τους καταρχήν ενδιαφερομένους συμπεριλήφθηκαν στη short list που συνέταξαν οι σύμβουλοι πώλησης.

Goldman Sachs και Morgan Stanley είχαν τον ευχάριστο «πονοκέφαλο» να επιλέξουν το ποιοι θα περάσουν στην επόμενη φάση, μεταξύ περίπου 20 μη δεσμευτικών προσφορών. Τη διαφορά έκαναν κινεζικές ασφαλιστικές και δευτερευόντως private equity funds, τα οποία επενδύουν στον χρηματοοικονομικό τομέα, όπως το Apollo και το Fairfax (Eurolife).

H short list με όσους περνούν στη δεύτερη φάση κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες και τυπικά το Virtual Data Room έχει ανοίξει. Μεταξύ των ονομάτων που δεν πέρασαν στη δεύτερη φάση ξεχωρίζει αυτό της Fairfax, καθώς εκτιμήθηκε ότι η θέση που κατέχει σε Eurolife (σ.σ. έχει εξαγοράσει το 80%) και Eurobank δημιουργούν θέμα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από τη short list απουσιάζουν και διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες. Τα πιο ηχηρά ονόματα που πέρασαν στη δεύτερη φάση είναι ο κινεζικός ασφαλιστικός και χρηματοοικονομικός όμιλος Fosun, ο οποίος είχε ενδιαφερθεί θερμά και για τη Eurolife καθώς και το private equity Apollo, που επενδύει κυρίως στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών ως και τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου, ώστε η διαδικασία της μεταβίβασης, εφόσον ο διαγωνισμός κριθεί επιτυχής, να ολοκληρωθεί εντός του έτους, όπως ανέφερε ο CEO του ομίλου Λ. Φραγκιαδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο σύμβουλοι αποτιμούν την Εθνική Ασφαλιστική σε ένα εύρος μεταξύ 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα έχει αποτιμημένη την ασφαλιστική στα βιβλία της έναντι 750 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο όμως ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες θα ενισχυθούν λόγω της απομόχλευσης του ισολογισμού, η Εθνική θα μπορούσε να πωλήσει την ασφαλιστική με ένα τίμημα που να αποτιμά την εταιρεία στα 600 εκατ. ευρώ, χωρίς επίπτωση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

«Κλειδί» πάντως για να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό τίμημα θεωρείται η χορήγηση πολυετούς σύμβασης αποκλειστικής διανομής των προϊόντων της εταιρείας μέσω των καταστημάτων της τράπεζας. Οι τραπεζοασφαλιστικές εργασίες αποτελούν εδώ και μια δεκαετία το μεγαλύτερο και πλέον κερδοφόρο τμήμα του χαρτοφυλακίου Ζωής.

Το γεγονός ότι η Εθνική Ασφαλιστική έχει αξιοσημείωτες επενδύσεις σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου και δευτερευόντως σε κρατικά ομόλογα εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει σημαντικά το ύψος των προσφορών που θα κατατεθούν, καθώς η μεταφορά των αποθεματικών της ΑΤΕ Ασφαλιστική στο εξωτερικό, με απόφαση εξαίρεσης από τα capital controls, θεωρείται ότι έχει δημιουργήσει νομολογία.

Στον αντίποδα, το εγχείρημα πώλησης κινδυνεύει από ενδεχόμενη όξυνση της αβεβαιότητας για τη χώρα καθώς αποτελεί τη μόνη από τις δεσμεύσεις απομόχλευσης της τράπεζας, που επηρεάζεται σημαντικά από τον ελληνικό κίνδυνο.

Εφόσον η Εθνική Τράπεζα ολοκληρώσει επιτυχώς την πώληση ποσοστού τουλάχιστον 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής ως το τέλος του έτους, θα έχει μειώσει, επιπρόσθετα, το προσωπικό των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της κατά 850 άτομα.

Με δεδομένο ότι χρήση του πρόσφατου προγράμματος εθελουσίας έκαναν περίπου 1.180 άτομα, αν σταματήσει να ενοποιεί την Εθνική Ασφαλιστική, ως αποτέλεσμα πώλησης του 75%, η Εθνική θα έχει μειώσει το εν Ελλάδι προσωπικό της κατά περίπου 2.000 άτομα, επιτυγχάνοντας ένα χρόνο νωρίτερα τη δέσμευση για υποχώρηση του αριθμού των απασχολουμένων κάτω από τις 9.950 άτομα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v