Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει χέρια η αλυσίδα Habitat

Νέο κατάστημα Habitat στη Λεωφ. Κηφισίας από την Dubai Επενδύσεις Ακινήτων, στην οποία αναμένεται να περάσουν και τα άλλα δύο σημεία της αλυσίδας το 2017. Εξαγωγές και αύξηση διείσδυσης σε ξενοδοχεία και μικρή λιανική, οι στόχοι της Yalco.

Αλλάζει χέρια η αλυσίδα Habitat

Ανάσα προκειμένου να προχωρήσει σε επιχειρησιακή ανασυγκρότηση, σε χρηματοοικονομική ισορροπία και εντέλει σε κερδοφόρα λειτουργία, έλαβε στην εκπνοή του 2016 ο όμιλος Yalco, μετά τη συμφωνία αναδιάρθρωσης των τραπεζικών του υποχρεώσεων.

Μέσα στην επόμενη πενταετία, ο όμιλος οφείλει να εκπληρώσει τους στόχους που έχει παρουσιάσει στις τράπεζες, υποστηρίζοντας βασικές του επιλογές. Μία από αυτές είναι η οριστική απόσυρσή του από τη λιανική, με τη σταδιακή αποδέσμευσή του από την αλυσίδα επίπλων Habitat.

Ήδη ο όμιλος κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, βοηθώντας τον «διάδοχό» του, την εταιρία Dubai Επενδύσεις Ακινήτων. Η τελευταία έχει δημιουργήσει ένα νέο σημείο πώλησης της αλυσίδας επίπλων επί της Λεωφ. Κηφισίας και αναμένεται μέσα στο 2017 να τις μεταβιβασθούν και τα προηγούμενα δύο καταστήματα Habitat, που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Yalco.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ελληνικού ομίλου, η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί μια ασφαλή μετάβαση τόσο για το ίδιο το σήμα, έτσι ώστε να υπάρξει συνέχεια, όσο και για την ίδια την Yalco, προκειμένου να μην υπάρξει οικονομική ζημία.

όμιλος μάλιστα θα συνεχίσει να υποστηρίζει ως συνεργάτης με υπηρεσίες logistics τον νέο αντιπρόσωπο της Habitat.

Σε ό,τι αφορά στην Dubai Επενδύσεις Ακινήτων, πρόκειται για εταιρία με δραστηριότητα τόσο στον τομέα εκμετάλλευσης ακινήτων, όσο και στην εστίαση (διαθέτοντας ήδη δύο επιχειρήσεις στην Αθήνα) και σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αραβικών συμφερόντων. 

Πέραν της παραπάνω εξέλιξης, η εταιρία αναμένεται να υλοποιήσει ένα νέο επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο εξάλλου αποτέλεσε τη βάση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του δανεισμού της. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2016, η εταιρία συνήψε τρία ομολογιακά δάνεια με στόχο την αναδιάρθρωση δανεισμού ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου.

Η διοίκηση της εταιρίας υπολογίζει ότι έτσι επιτυγχάνεται μείωση του κόστους εξυπηρέτησης δανεισμού κατά 60% (ή 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως), η μορφή των δανείων θα βελτιώσει την εικόνα των ιδίων κεφαλαίων (που είναι αρνητικά), ενώ περαιτέρω βελτίωση θα επέλθει και από την επανεκτίμηση της αξίας των ακινήτων της εταιρίας.

Η εταιρία ωστόσο έχει δεσμευθεί σ’ ένα «σφιχτό» επιχειρηματικό πλάνο που προβλέπει την πλήρη απομάκρυνσή της από τη λιανική, την ενίσχυση των εξαγωγών της από 10% σε 30% του κύκλου εργασιών την προσεχή πενταετία, την αύξηση της διείσδυσής της στον κλάδο HoReCa αλλά και στη μικρή λιανική. Μάλιστα, στον τομέα της χονδρικής διανομής ενισχύεται με το σήμα Trimar (είδη διακόσμησης και εποχιακά), το οποίο απέκτησε πρόσφατα.

Η εταιρία, μετά την πώληση θυγατρικών αλλά και την αναθεώρηση διαφόρων τομέων λειτουργίας, έχει πετύχει θετική λειτουργική κερδοφορία το 2016, η οποία αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω μέσα στο 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v