Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Πωλείται πλειοψηφικό πακέτο στην Bancpost

Την HSBC προσέλαβε ως σύμβουλο πώλησης η Eurobank. Οι δεσμεύσεις του πλάνου αναδιάρθρωσης και γιατί επιλέγεται η λύση πώλησης πλειοψηφικού πακέτου στην Bancpost.

Eurobank: Πωλείται πλειοψηφικό πακέτο στην Bancpost

Στην πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της θυγατρικής της στη Ρουμανία Bancpost, με ταυτόχρονη εκχώρηση του management, προσανατολίζεται η Eurobank, προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του πλάνου αναδιάρθρωσης για μείωση των διεθνών της δραστηριοτήτων.

Η Eurobank πρέπει να μειώσει το ενεργητικό των δραστηριοτήτων εξωτερικού, έως τις 30 Ιουνίου 2018, κάτω από τα 8,77 δισ. ευρώ (σ.σ. η δέσμευση αφορά σε στοιχεία ενεργητικού που σχετίζονται με τις δραστηριότητες πελατών εκτός Ελλάδας, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία είναι καταχωρισμένα).

Με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2016, οι θυγατρικές της τράπεζας σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Κύπρο διέθεταν, αθροιστικά, ενεργητικό 11,4 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογισθεί και η θυγατρική στο Λουξεμβούργο, τα συνολικά assets δραστηριοτήτων εξωτερικού προσεγγίζουν τα 13 δισ. ευρώ (12,96 δισ.).

Η τράπεζα προσανατολίζεται στην πώληση πλειοψηφικού πακέτου της ρουμανικής θυγατρικής της Bancpost, προκειμένου να μειώσει το ενεργητικό των διεθνών της δραστηριοτήτων κατά 2,85 δισ. ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή έχει προσλάβει ήδη ως σύμβουλο πώλησης την HSBC, η οποία θα αναλάβει την κατάρτιση φακέλου και τη διαγωνιστική διαδικασία.

Η τοπική τραπεζική αγορά αποτελεί την πλέον υποσχόμενη στα Βαλκάνια καθώς η οικονομία αναπτύσσεται πλέον με ικανοποιητικούς ρυθμούς, το ποσοστό ιδιωτικού χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει πολύ χαμηλό, ενώ το ποσοστό των Ρουμάνων κάτω των 30 ετών είναι από τα υψηλότερα στην Ε.Ε. Επιπρόσθετα, η αυστηρή πολιτική της τοπικής κεντρικής τράπεζας έχει οδηγήσει στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων, με σχηματισμό ιδιαίτερα υψηλών προβλέψεων.

Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον σε ενδεχόμενη πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Bancpost. Η τελευταία είχε στο τέλος Σεπτεμβρίου καθαρά δάνεια 1,69 δισ. ευρώ, καταθέσεις 1,88 δισ. ευρώ, λειτουργικά έσοδα 32,4 εκατ. ευρώ και λειτουργικά έξοδα 24,2 εκατ. Διατηρεί δίκτυο 147 καταστημάτων και 8 επιχειρηματικά κέντρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v