Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σημαίνει για την Intralot η απώλεια του συμβολαίου ΟΠΑΠ

Δεν θα παραταθεί η σύμβαση της Intralot για την τεχνολογική υποστήριξη του ΟΠΑΠ, που λήγει τον Ιούλιο του 2018. Οι επιπτώσεις για την εταιρεία και οι θετικές προβλέψεις της διοίκησης.

Τι σημαίνει για την Intralot η απώλεια του συμβολαίου ΟΠΑΠ

Πλήγμα για την Intralot αποτελεί η απόφαση της διοίκησης του ΟΠΑΠ να μην ανανεώσει το συμβόλαιο τεχνολογικού εξοπλισμού και υπηρεσιών, που λήγει στις 31 Ιουλίου 2018. Χθες ανακοινώθηκε πως νέος βασικός τεχνολογικός πάροχος του ΟΠΑΠ θα είναι η αυστριακή Novomatic, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ γνωστοποιήθηκαν και συμφωνίες με σειρά διεθνών τεχνολογικών ομίλων με τους οποίους θα συνεργαστεί ο οργανισμούς σε κάθετους τομείς.

Η σύμβαση ΟΠΑΠ - Intralot, που θα λήξει τον Ιούλιο του 2018, ήταν για πολλούς μήνες στην επικαιρότητα την περίοδο που υπεγράφη το 2013, καθώς συνέπεσε με την αλλαγή ιδιοκτησίας του οργανισμού.

Στοιχεία για τα έσοδα που έχει η εισηγμένη από τη σύμβαση με τον ΟΠΑΠ δεν είναι γνωστά, αλλά σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες προσεγγίζουν τα 22-25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot Αντώνης Κεραστάρης είχε υποστηρίξει προ ημερών, σε συνέντευξή του, πως «το 2017 θα είναι η καλύτερη χρονιά που έχουμε δει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην εταιρεία». Ο ίδιος είχε επισημάνει την καλή πορεία της θυγατρικής στις ΗΠΑ, καθώς και τα νέα συμβόλαια που διεκδικεί η Intralot.

Στο συμβόλαιο που είχαν υπογράψει οι δύο εταιρείες προβλεπόταν «η παροχή της χρήσης του εξοπλισμού και του λογισμικού των Κεντρικών Συστημάτων, τη μετάβαση όλων των δεδομένων και των λειτουργιών τους στο νέο Εξελιγμένο Κεντρικό Σύστημα, την αναβάθμιση του LOTOS O/S, την παραχώρηση των αδειών χρήσεως του λογισμικού του και συγκεκριμένα της πλατφόρμας αθλητικού στοιχήματος iFLEX, του συστήματος Data Warehouse καθώς και του συστήματος Player Club». Η Intralot παρέχει επίσης σειρά υποστηρικτικών υπηρεσιών με αξιόλογο περιθώριο κέρδους, όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες.

Χθες η διοίκηση του ΟΠΑΠ ανακοίνωσε πως επέλεξε τη Novomatic Lottery Systems (NLS), μέλος του αυστριακού ομίλου Novomatic, ως τον νέο τεχνολογικό συνεργάτη στον τομέα των αριθμολαχειών, με τη συνεργασία να καλύπτει το ΚΙΝΟ, το ΤΖΟΚΕΡ, το ΛΟΤΤΟ και το ΠΡΟΤΟ. Η μετάβαση του ΟΠΑΠ στην πλατφόρμα της NLS θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2018, με τη διαδικασία αυτή να περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλων των υπαρχόντων τερματικών μηχανών στα πρακτορεία ΟΠΑΠ. Επίσης, η NLS θα παράσχει στον ΟΠΑΠ το σύστημα Player Account Management (PAM), το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τη διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες, αρχικά για τα ψηφιακά κανάλια.

Ο ΟΠΑΠ ήρθε επίσης σε συμφωνία με την Playtech BGT Sports για την παροχή αδειών λογισμικού και υπηρεσιών για τις συσκευές αυτόματης εξυπηρέτησης στοιχηματισμού (SSBTs), καθώς και την επακόλουθη εισαγωγή μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας αθλητικού στοιχηματισμού για το δίκτυο πρακτορείων του ΟΠΑΠ. Η εισαγωγή των SSBTs θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2017 και το 2018 θα ακολουθήσει η πλατφόρμα αθλητικού στοιχηματισμού (over the counter) στα πρακτορεία.

Τέλος, ο ΟΠΑΠ επέλεξε την Betgenius ως κύριο προμηθευτή μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας αθλητικού στοιχηματισμού (integrated digital sportsbook service). Βάσει της συμφωνίας, ο ΟΠΑΠ θα λάβει επίσης για τα επόμενα δύο χρόνια πλήρως αυτοματοποιημένες αποδόσεις για περίπου 130.000 αθλητικά γεγονότα ετησίως, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων αγώνων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις.

Στην ανακοίνωση του ΟΠΑΠ αναφέρεται πως σχεδιάζει να προχωρήσει με μια επένδυση μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ τα επόμενα έτη για την υλοποίηση του Οράματος 2020, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αναβάθμιση του ρόλου της τεχνολογίας στον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνονται η μετάβαση στις νέες πλατφόρμες, η επένδυση στις νέες συσκευές αυτόματης εξυπηρέτησης και η αντικατάσταση του υπάρχοντος τεχνολογικού εξοπλισμού στα πρακτορεία. Επίσης, η επένδυση καλύπτει την απαραίτητη αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών τόσο στο δίκτυο των πρακτορείων όσο και ψηφιακά, καθώς και θα παράσχει σύγχρονες, κορυφαίες στο είδος τους, λύσεις για όλες τις υφιστάμενες δραστηριότητες του ομίλου και θέσει τη βάση για την υλοποίηση μελλοντικών στρατηγικών.

Παράλληλα, ο ΟΠΑΠ θα δημιουργήσει περισσότερες από 100 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα το 2017, οι οποίες θα υποστηρίξουν την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, πλέον των έμμεσων ευκαιριών απασχόλησης που δημιουργούνται στη χώρα από τις δραστηριότητες του ομίλου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ Ντάμιαν Κόουπ δήλωσε: «Η αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών και τεχνολογικών δυνατοτήτων είναι μια σαφής στρατηγική προτεραιότητα του ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο του Οράματος 2020. Ύστερα από μια μακρά και ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης, έχουμε πλέον προσδιορίσει πώς σκοπεύουμε να το επιτύχουμε αυτό και με ποιους συνεργάτες. Η επιλογή αυτών των κύριων συνεργατών αντανακλά τον ξεκάθαρο στόχο που έχουμε, να εργαζόμαστε με τους κορυφαίους παρόχους σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων για τον κλάδο των τυχερών παιγνίων. Παράλληλα, επιτρέπει στον ΟΠΑΠ να αυξήσει το επίπεδο ελέγχου και ευελιξίας του στο συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ ενέκρινε μια σημαντική επένδυση σε ανθρώπους, συστήματα, λύσεις και υποδομές».

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που ανακοινώνουμε αυτές τις νέες συμφωνίες με κορυφαίους παγκοσμίως παρόχους τεχνολογικών υπηρεσιών, με εξειδίκευση στον κλάδο, που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση του ρόλου της τεχνολογίας στον οργανισμό μας. Με τον τρόπο αυτό θα είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε τα υπάρχοντα προϊόντα μας, να εισαγάγουμε νέα και να ενισχύσουμε την παικτική εμπειρία των πελατών μας, τόσο στο δίκτυο των πρακτορείων μας όσο και διαδικτυακά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v