Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς πώληση δυο χαρτοφυλάκια πελατών ΔΕΗ

Δημιουργία δυο εταιρειών για τη διάθεση πελατολογίου στην αγορά εξαγγέλει ο Μ. Παναγιωτάκης. Στοίχημα η ένταξη της εταιρείας στο Υπερταμείο. Η σύμπραξη με ιδιώτες για projects. Καθιερώνεται σύστημα αξιολόγησης στελεχών.

Προς πώληση δυο χαρτοφυλάκια πελατών ΔΕΗ

Τη σύσταση δύο εταιριών με πελάτες της ΔΕΗ και την πώληση τους στην αγορά για να προσπεραστούν τα ΝΟΜΕ ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας στην εκδήλωση κοπής πίτας της επιχείρησης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απευθυνόμενος στους εργαζόμενους και παρόντος και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, έκανε επίσης γνωστό ότι δρομολογείται εντός του 2017 η ένταξη της εταιρίας στο “Υπερταμείο”, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία για την επιτυχή έκβαση του project Mελίτη ΙΙ και ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της διοικητικής πυραμίδας της ΔΕΗ, με την καθιέρωση μάλιστα και συστήματος αξιολόγησης.

Από την ομιλία του, δεν έλειψαν και οι αιχμές κατά της ΡΑΕ για την επιβάρυνση της ΔΕΗ από την επιβολή της προμήθειας για την κάλυψη των ελλειμμάτων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) καθώς και εναντίον των θεσμών για τον προσωρινό μηχανισμό ευελιξίας.

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στο ίδρυμα “Ευγενίδου”, όπου πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας ανακοίνωσε την πώληση μέρους του πελατολογίου της ΔΕΗ: “Ως Εταιρεία, έχουμε χαράξει τη στρατηγική ξεπεράσματος των ΝΟΜΕ στην πράξη και δρομολογούμε ανάλογες δράσεις για το άνοιγμα της αγοράς με τον πλέον ομαλό, τηρουμένων των αναλογιών, τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό θα συστήσουμε και θα διαθέσουμε στην αγορά, σε πρώτη φάση δύο εταιρείες πελατών μας όλων των κατηγοριών”, σημείωσε χωρίς όμως να σημαίνει ότι η εταιρία εγκαταλείπει τις προσπάθειες για αλλαγές στο ΝΟΜΕ: “Επιπλέον διεκδικούμε σταθερά την τροποποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, έτσι ώστε η Υψηλή Τάση και οι ευάλωτοι καταναλωτές να μη συνυπολογίζονται στο μερίδιο της ΔΕΗ”¨.

Υπερταμείο

Ως πρόκληση χαρακτήρισε την ένταξη της ΔΕΗ στο Υπερταμείο: “Η ένταξη της ΔΕΗ στο λεγόμενο Υπερταμείο αποτελεί σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει θετική επίπτωση, με την έννοια ότι θα στηρίξει και θα ενισχύσει τα εταιρικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας της, χωρίς τις αγκυλώσεις και τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του δημοσίου “. Μάλιστα στο σημείο αυτό κάλεσε τους εργαζόμενους ώστε η εταιρία να γίνει πιο αποδοτική εξαγγέλλοντας ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής ανασυγκρότησης της ΔΕΗ: “Ενόψει της ένταξής μας στο Υπερταμείο πρέπει να προετοιμαστούμε ανάλογα και, πρωτίστως, να επεξεργαστούμε έγκαιρα μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανασυγκρότησης της ΔΕΗ και ανάπτυξής της σε νέες αγορές, προϊόντα και υπηρεσίες. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις γι αυτό”, είπε δείχνοντας με τον τρόπο αυτό και την είσοδο της εταιρίας και σε άλλες αγορές.

Project Μελίτη ΙΙ

Το δρόμο και για άλλες συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα έδειξε ο κ. Παναγιωτάκης αναφερόμενος στην πορεία του Project Μελίτη ΙΙ: “Καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της επιχείρησής μας και ειδικότερα την αξιοποίηση του επενδεδυμένου κεφαλαίου μας στη λιγνιτική παραγωγή είναι το Project Μελίτη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η συνεργασία μας και η σύναψη σχετικής συμφωνίας με τη μεγάλη κινεζική εταιρεία CMEC υπήρξε κορυφαία επιχειρηματική ενέργεια, αποτέλεσμα πολύμηνης εντατικής προεργασίας”, τόνισε και συνέχισε: “Αποφασιστικό ρόλο έπαιξε ο σχεδιασμός μας, ήδη από το Φθινόπωρο του 2015 για σύσταση ανεξάρτητης Εταιρείας στη Φλώρινα με τη ΔΕΗ, τους ιδιώτες των Ορυχείων και τον επενδυτή της Μελίτης ΙΙ. Αυτό το σχέδιο είναι απτή απόδειξη, τόσο της βούλησής μας για συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όσο και του δικού μας μοντέλου των συμπράξεων, συστατικό στοιχείο των οποίων είναι οι επενδύσεις”!

Επιβαρύνσεις

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε και στις οικονομικές επιβαρύνσεις που επωμίστηκε η εταιρία: “Σε ότι αφορά στην κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΛΑΠΕ από τους παραγωγούς, πράγμα το οποίο σημαίνει για τη ΔΕΗ επιβάρυνση πάνω από 500 εκατ. μέχρι τέλους του 2018, έχουμε διατυπώσει εύλογες αντιρρήσεις. Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με αντικειμενικότητα και ασφάλεια τη συμπεριφορά της αγοράς και τη διαμόρφωση της Οριακής τιμής χωρίς τις ΑΠΕ”, περιέγραψε σημαίνοντας και τον κίνδυνο για την πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς: “Αφετέρου η επιβάρυνση αυτή των προμηθευτών αντιστρατεύεται το άνοιγμα της αγοράς που επιχειρείται με τα ΝΟΜΕ”. Και ο κ. Παναγιωτάκης πρότεινε: “Θεωρούμε ότι το ζήτημα των ΑΠΕ και ειδικότερα των ελλειμάτων του ΕΛΑΠΕ χρειάζεται ριζική επανεξέταση και εξορθολογισμό, με ενθάρρυνση των σωστών επενδυτικών δραστηριοτήτων, κατά τα πρότυπα άλλων προηγμένων χωρών”.

Μόνιμος μηχανισμός αποζημίωσης

Τη θέσπιση το συντομότερο μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας αλλά και διαθεσιμότητας ισχύος, ζήτησε ο κ. Παναγιωτάκης, χωρίς διάκριση των καυσίμων και των τεχνολογιών και με όρους αγοράς. Μάλιστα, σημείωσε ότι η πρόσφατη ενεργειακή κρίση “απέδειξε ξεκάθαρα το δίκαιο της θέσης μας αυτής”.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι από τον προσωρινό μηχανισμό η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με 80 εκατ. ευρώ.

Αξιολόγηση στελεχών

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον τρόπο της διοίκησης. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι “μετά από σοβαρή δουλειά διαθέτουμε σήμερα δύο σημαντικά συστήματα διοίκησης: το νέο σύστημα αξιολόγησης το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο καθιέρωσής του με απόφαση του Δ.Σ. εντός του Φεβρουαρίου, και τη θεσμοθέτηση των ειδικών στελεχών σε εντελώς νέα βάση”, κι εξήγησε: “Με το Σύστημα αξιολόγησης στοχεύουμε στην αναβάθμιση της διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού και στην αλλαγή της κουλτούρας στην εταιρεία, σε αντιστοιχία με τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες.” Για τον θεσμό των ειδικών στελεχών πρόσθεσε: “Ο νέος θεσμός των ειδικών στελεχών θα μας δώσει τη δυνατότητα ουσιαστικής αναδιοργάνωσης με αναβάθμιση της διοικητικής λειτουργίας μέσω της μείωσης των θέσεων διοικητικής ευθύνης και ενίσχυσης του ρόλου των διοικητικών στελεχών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v