Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Απόφαση-σταθμός ανοίγει τον δρόμο για πωλητήρια στη Ρουμανία

Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο νόμος για τη μετατροπή σε τοπικό νόμισμα δανείων σε ελβετικό φράγκο. Δεν θα χρειαστούν πρόσθετες προβλέψεις. Σημαντική απόφαση για ΕΤΕ και Eurobank, που ετοιμάζονται να πωλήσουν τις τοπικές θυγατρικές τους.

Τράπεζες: Απόφαση-σταθμός ανοίγει τον δρόμο για πωλητήρια στη Ρουμανία

Μια σημαντική απόφαση για τις τράπεζες έλαβε πρόσφατα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας, κρίνοντας αντισυνταγματικό τον νόμο που ψηφίσθηκε πριν από μερικούς μήνες, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο να τα μετατρέψουν σε τοπικό νόμισμα (Ρον), με την ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημερομηνία χορήγησης του δανείου!

Η ψήφιση του νόμου είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κομισιόν, του κεντρικού τραπεζίτη και βεβαίως των τραπεζών, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός της χώρας να ζητήσει την άποψη του συνταγματικού δικαστηρίου. Το τελευταίο έκρινε αντισυνταγματικές τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά θα αποφύγουν την εγγραφή πρόσθετων προβλέψεων καθώς με βάση τις διατάξεις του νόμου, θα επιβαρύνονταν με τη ζημία από την υπερτίμηση του ελβετικού φράγκου για χιλιάδες δάνεια.

Εθνική και Eurobank περίμεναν την απόφαση για να προχωρήσουν τις διαδικασίες πώλησης των τοπικών θυγατρικών τους.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η Eurobank θα επιχειρήσει να πωλήσει τουλάχιστον πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ρουμανικής Bancpost, προκειμένου να υλοποιήσει τη δέσμευση απομόχλευσης του πλάνου αναδιάρθρωσης.

Η Eurobank πρέπει να μειώσει το ενεργητικό των δραστηριοτήτων εξωτερικού, έως τις 30 Ιουνίου 2018, κάτω από τα 8,77 δισ. ευρώ (σ.σ. η δέσμευση αφορά σε στοιχεία ενεργητικού που σχετίζονται με τις δραστηριότητες πελατών εκτός Ελλάδας, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία είναι καταχωρισμένα).

Με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2016, οι θυγατρικές της τράπεζας σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Κύπρο διέθεταν, αθροιστικά, ενεργητικό 11,4 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογισθεί και η θυγατρική στο Λουξεμβούργο, τα συνολικά assets δραστηριοτήτων εξωτερικού προσεγγίζουν τα 13 δισ. ευρώ (12,96 δισ.).

Η πώληση τουλάχιστον πλειοψηφικού πακέτου της Bancpost με ταυτόχρονη εκχώρηση του management θα μειώσει το ενεργητικό των διεθνών της δραστηριοτήτων κατά 2,85 δισ. ευρώ. Η Eurobank έχει προσλάβει ήδη ως συμβούλους τις HSBC και Mediobanca.

Αντίστοιχα, η Εθνική έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση ενδιαφέροντος για την τοπική θυγατρική της BCR, με σύμβουλο την Credit Suisse.

Σημειώνεται ότι η Εθνική πρέπει να αποχωρήσει, ως το τέλος Ιουνίου του 2018, από όλες τις αγορές εκτός Ευρωζώνης καθώς και από την Κύπρο. Αυτό σημαίνει ότι θα μπουν πωλητήρια στις θυγατρικές της σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, FYROM και Κύπρο. Έτσι, η παρουσία του ομίλου θα περιορισθεί σε Μάλτα, Λονδίνο (υποκατάστημα) και Κύπρο (υποκατάστημα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v