Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φλερτάρουν» τις καταθέσεις οι ασφαλιστικές εταιρείες

Η πρόσφατη ένταση της οικονομικής αβεβαιότητας βοηθά τα σχέδια των ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να καρπωθούν μερίδιο των τραπεζικών καταθέσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα.

«Φλερτάρουν» τις καταθέσεις οι ασφαλιστικές εταιρείες

Όσο η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα εντείνεται, τόσο περισσότερο έρχονται στις μνήμες των Ελλήνων πολιτών το κλίμα και οι πρακτικές του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Και μπορεί, βέβαια, σήμερα να υπάρχουν σε ισχύ τα capital controls, ωστόσο είναι η δυνατή η χρήση των καταθέσεων, προκειμένου να αποκτηθούν περιουσιακά στοιχεία, αρκεί το αντίτιμο να μη βγει εκτός των ελληνικών συνόρων.

Μέσα λοιπόν στο υπάρχον κλίμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής έχουν κάθε λόγο να επιχειρήσουν να ωφεληθούν, προσπαθώντας να πείσουν τους πελάτες τους να μετατρέψουν τμήμα των καταθέσεών τους σε μακροπρόθεσμης διάρκειας επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα.

Το βασικότερο επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι τα ασφαλιστικά αυτά προϊόντα δεν θα κινδυνεύσουν με «κούρεμα», σε αντίθεση με ένα αντίστοιχο θεωρητικό ενδεχόμενο για τις ανασφάλιστες καταθέσεις, στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν το 2018 να καλύψουν πιθανή ανάγκη για νέα επανακεφαλαιοποίησή τους.

Οι λόγοι για τους οποίους οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής είναι -θεωρητικά- περισσότερο φερέγγυες εστιάζονται στο γεγονός ότι οι περισσότερες εξ αυτών είτε έχουν τοποθετήσει τα αποθεματικά τους κεφάλαια σε τίτλους του εξωτερικού, είτε αποτελούν θυγατρικές ισχυρών πολυεθνικών ομίλων, είτε παρατηρείται ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω.

Έτσι, λανσάρονται σήμερα ασφαλιστικά-επενδυτικά προϊόντα μακροπρόθεσμης διάρκειας (συνήθως δεκαετίας) που προσφέρουν ελάχιστη ετήσια εγγυημένη απόδοση, η οποία μπορεί να φτάνει στο 1,5% ή ακόμη και να υπερβαίνει ελαφρά το 2%.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τέτοια προϊόντα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τους κατόχους τους ακόμη και σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ (αποφυγή μεγάλων συναλλαγματικών ζημιών).

Για παράδειγμα, γνωστή ξένη ασφαλιστική εταιρεία, που προσφέρει από το 2015 προϊόν το οποίο προστατεύει τους πελάτες απέναντι σε κινδύνους όπως το Grexit και το κούρεμα των καταθέσεων, μπαίνει πιο δυναμικά στην εγχώρια αγορά μέσα στο 2017.

Ενώ λοιπόν από το 2015 προσέφερε προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου στη λήξη, όπου οι πελάτες κατέβαλλαν μηνιαίως ένα ποσό (ανώτατο όριο γύρω στα 700 ευρώ), το οποίο ετοποθετείτο σε επενδυτικό πρόγραμμα του εξωτερικού, τώρα πηγαίνει… δύο βήματα παραπέρα.

Πρώτον, δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να προχωρήσουν -πέρα από τις μηνιαίες τοποθετήσεις- και σε «έκτακτη καταβολή», που μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 20.000 ευρώ και

δεύτερον, έχει λανσάρει νέο αντίστοιχο ασφαλιστικό-επενδυτικό προϊόν, εφάπαξ καταβολής (έως και 100.000 ευρώ), όπου ο πελάτης επενδύει ουσιαστικά στο εξωτερικό και έχει εξασφαλισμένο στη λήξη του τουλάχιστον το 80% του κεφαλαίου του.

Η ουσία είναι πως η ζήτηση για τέτοια προϊόντα αναμένεται να οξυνθεί, όσο (και φυσικά εάν) κλιμακώνεται η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική πορεία της χώρας, ενώ αντίθετα θα διατηρηθεί σε «κανονικά επίπεδα», στην περίπτωση που σύντομα δούμε να προχωρά με θετικό τρόπο η δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας από τους εκπροσώπους των πιστωτών της (θεσμοί).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v