Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμμαχίες για επενδύσεις στο εξωτερικό ψάχνει η ΔΕΗ

Στα σχέδια της ΔΕΗ είναι οι συνεργασίες με ελληνικούς εξειδικευμένους επιχειρηματικούς ομίλους για τον εκσυγχρονισμό μονάδων της. Συζητήσεις γίνονται και για συμπράξεις με τη CMEC, με στόχο τη διεκδίκηση ενεργειακών έργων σε γειτονικές χώρες.

Συμμαχίες για επενδύσεις στο εξωτερικό ψάχνει η ΔΕΗ

Σε συζητήσεις με ελληνικούς εξειδικευμένους ομίλους βρίσκεται η ΔΕΗ, προκειμένου να διεκδικήσει από κοινού ενεργειακά έργα σε ξένες αγορές, όπως στα Βαλκάνια, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό μονάδων της εντός της χώρας.

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι της κινεζικής CMEC πυκνώνουν τις επισκέψεις τους στη χώρα, διερευνώντας όλες τις οικονομικές και τεχνικές πτυχές για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ρεύματος με καύσιμο τον λιγνίτη στη Μελίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο πρόεδρος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης έχει έλθει σε επαφές με τους μεγαλύτερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, προτείνοντάς τους ευρύτερες συνεργασίες. Όπως αναφέρουν πηγές, αυτές μπορεί να είναι τόσο σε μονάδες της ΔΕΗ που πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμιστούν προκειμένου να εκπληρώσουν τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, όσο και εκτός Ελλάδας.

Στα σχέδια της ΔΕΗ για το εξωτερικό περιλαμβάνεται και η συμμαχία που επιδιώκει να χτίσει με τη CMEC αποκτώντας κι άλλους εταίρους. Για την ακρίβεια, όπως λένε πληροφορίες, οι Κινέζοι θα αναλάβουν ρόλο χρηματοδότη και οι ελληνικές εταιρίες θα συνεισφέρουν με την ανάληψη των έργων κατασκευής μονάδων στο εξωτερικό.

Η έξοδος της δημόσιας επιχείρησης σε βαλκανικές χώρες, όπως στην Αλβανία ή την Τουρκία, ακόμη και στην Αίγυπτο, έχει αναγγελθεί από τη διοίκησή της και στόχος είναι η διεκδίκηση έργων όπως υδροηλεκτρικές μονάδες ή και μονάδες φυσικού αερίου.

Κορυφαίος παράγοντας της ΔΕΗ σημειώνει στο Euro2day.gr πως η δημόσια επιχείρηση μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την έξοδο και άλλων ελληνικών εταιριών σε ξένες αγορές που ειδικεύονται σε ενεργειακά έργα. Μάλιστα, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το δέλεαρ είναι το όνομα της CMEC αλλά και οι δυνατότητες ρευστότητας που έχει η εταιρία.

Το project Μελίτη

Την ίδια ώρα, οι Κινέζοι του κολοσσού CMEC φέρονται να ξεψαχνίζουν... τα πάντα για το project της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας της Μελίτης.

Αντιπροσωπεία τους έχει κάνει μέχρι τώρα και δύο επισκέψεις στην περιοχή και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τη ΔΕΗ. Αναζητούν τεχνικά στοιχεία αναφορικά με τη βιωσιμότητα της επένδυσης, τον χρόνο απόσβεσης αλλά και το κόστος λειτουργίας της μονάδας. Στο μικροσκόπιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μπει και η υπόθεση των δικαιωμάτων που πληρώνει η ΔΕΗ για τις εκπομπές ρύπων.

Ο κ. Παναγιωτάκης φέρεται αισιόδοξος για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της συνεργασίας με τη CMEC. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Κυριακή 13 του μηνός, τη Μελίτη επισκέφθηκε και ο Κινέζος πρέσβης, ο οποίος και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ. Βρισκόταν στη Φλώρινα, στο πλαίσιο περιοδείας του που πραγματοποίησε στα λιγνιτικά κέντρα και στις μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας.

Η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρεί ως ευκαιρία τη συνεργασία με τη CMEC καθώς με τον τρόπο αυτό λύνεται και ο γόρδιος δεσμός των κοιτασμάτων με λιγνίτη στη Βεύη και την Αχλάδα. Εμπλέκονται σε περιοχές όπου γειτνιάζουν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και η ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v