Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στην πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής ζητά ο Βούτσης

Να σταματήσει η πώληση και να αναζητηθούν εναλλακτικές, ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής. Οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΤΕ και γιατί εκτιμάται ότι δεν θα «συγκινήσουν» την DG Comp.

Φρένο στην πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής ζητά ο Βούτσης

Την αντίθεσή του στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, προτείνοντας, σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου υπαλλήλων της εταιρίας, να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου συναντήθηκε χθες, Δευτέρα, με τον πρόεδρο της Βουλής και τους κυρίους Γ. Μπαλαούρα, πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Χ. Παπαδόπουλο, συντονιστή της Επιτροπής Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου.

Στη συνάντηση παρατέθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής, όλα τα επιχειρήματα που κατατείνουν στην κατεύθυνση αποτροπής της πώλησής της και ζητήθηκε από τους εργαζόμενους η συστράτευση της Βουλής των Ελλήνων.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, διαπιστώθηκε κοινή βούληση στην κατεύθυνση αποτροπής της πώλησης και διατυπώθηκε η προτροπή εύρεσης εναλλακτικών λύσεων.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, διά μέσου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχει στείλει επιστολή στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), επιχειρηματολογώντας για την αποτροπή της πώλησης, αίτημα που θεωρείται ότι πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτό.

Η επιστολή επισημαίνει τις δυσανάλογα επαχθείς δεσμεύσεις της Εθνικής, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αλλά και τα σημαντικά βήματα που έχει διενεργήσει η τράπεζα ως προς την επίτευξη των δεσμεύσεων του πλάνου αναδιάρθρωσης.

Η πώληση της Finansbank και δευτερευόντως της βουλγαρικής θυγατρικής UBB, των Αστήρ Παλάς και NBGI Private equity, επέτρεψαν στην Εθνική να εξοφλήσει πρόωρα τα CoCos που είχε καλύψει το ΤΧΣ, αποπληρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής βοήθειας που έλαβε στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Ερέθισμα για την κίνηση Τσακαλώτου αποτέλεσε επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Λ. Φραγκιαδάκη προς τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία αναπτύσσεται η σκοπιμότητα για τη μη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ειδικότερα η διοίκηση της τράπεζας υποστηρίζει ότι η πώληση είναι μη συμφέρουσα κίνηση λόγω των περαιτέρω συνεργειών που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω του bancassurance.

Με δεδομένο, πάντως, ότι τα παραπάνω επιχειρήματα αναπτύχθηκαν στην DG Comp τους προηγούμενους μήνες και από τη διοίκηση της ΕΤΕ, χωρίς αποτελέσματα, η επιστολή του ΥΠΟΙΚ θεωρείται ως κίνηση τακτικής από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η απάντηση της DG Comp αναμένεται τις επόμενες ημέρες, με την αγορά να προεξοφλεί ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά στην υλοποίηση της δέσμευσης πώλησης τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v