Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε στην κερδοφορία η Αφοί Κορδέλλου

Κόντρα στη βαθειά ύφεση που χαρακτηρίζει τον κλάδο, η εισηγμένη εταιρεία επέστρεψε το 2016 σε κερδοφόρο πορεία και ξεκίνησε ανοδικά κατά το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς.

Επέστρεψε στην κερδοφορία η Αφοί Κορδέλλου

Το 2016 εξελίχθηκε τελικά σε μια πολύ καλή χρονιά για την Αφοί Κορδέλλου, καθώς βελτίωσε τον κύκλο εργασιών της και παράλληλα όλα δείχνουν πως κατάφερε να επιστρέψει σε κερδοφόρο πορεία.

Η εισηγμένη εταιρεία δραστηριοποιείται στην εμπορία ειδών σιδήρου και χάλυβα, έναν κλάδο που επλήγη κατάφορα από την πολυετή οικονομική κρίση, εξ’ αιτίας της ιδιαίτερα μεγάλης υποχώρησης που σημειώθηκε στην εγχώρια αγορά σε τομείς όπως οι επενδύσεις και η οικοδομή.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην εταιρεία, η Αφοί Κορδέλλου κατάφερε πέρυσι να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά περίπου 10%, εξέλιξη που αποδίδεται τόσο στην άνοδο του όγκου των πωλήσεων (πρόκειται για διεύρυνση μεριδίων αγοράς), όσο και στην αύξηση των τιμών, λόγω της αντίστοιχης πορείας της διεθνούς τιμής του χάλυβα.

Η αύξηση μάλιστα της τιμής του μετάλλου είχε ως αποτέλεσμα και τη διεύρυνση του μικτού περιθωρίου κέρδους, καθώς τα αποθέματα είχαν αποκτηθεί σε χαμηλότερες τιμές.

Ο συνδυασμός της αύξησης των πωλήσεων και της διεύρυνσης του μικτού περιθωρίου κέρδους εκτιμάται ότι έχει οδηγήσει το τελικό αποτέλεσμα του 2016 σε θετικό πρόσημο, κόντρα στην κρίση που χαρακτηρίζει τον κλάδο και την οικονομία γενικότερα.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το πρώτο δίμηνο του 2017 συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο που έκλεισε η περυσινή χρήση, αφού συνεχίζει να παρατηρείται αύξηση των πωλήσεων (και λόγω ανοδικών τιμών, αλλά και εξ’ αιτίας της προσέλκυσης νέων πελατών).

Επιπλέον, η τρέχουσα τιμή του μετάλλου συνεχίζει να είναι ανώτερη από τη μέση τιμή του 2016, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μικτό περιθώριο κέρδους των πρώτων μηνών του παρόντος έτους.

Βέβαια, ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν για το υπόλοιπο της χρονιάς, όχι μόνο του ευμετάβλητου της τιμής του μετάλλου, αλλά και των γενικότερων αβεβαιοτήτων που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία.

Οι παράγοντες του κλάδου έχουν κάθε λόγο να θέλουν αφενός την ομαλοποίηση της κατάστασης στην οικονομία και αφ’ ετέρου την αύξηση των επενδύσεων και την ευχερέστερη χρηματοδότηση της αγοράς, προκειμένου οι πελάτες να αυξήσουν τις παραγγελίες τους.

Η συνεργασία της Αφοί Κορδέλλου με τις τράπεζες είναι πολύ καλή, με την εισηγμένη εταιρεία να μην έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v