Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurolife: Κέρδη-ρεκόρ το 2016 λόγω και της Fairfax

Πώς η απόκτηση του 80% της ασφαλιστικής από τη Fairfax δημιούργησε ευχέρεια κινήσεων. Οι εντυπωσιακές πωλήσεις του προγράμματος εγγυημένου επιτοκίου και η εκτίναξη της παραγωγής. Η επένδυση στην Grivalia Hospitality.

Eurolife: Κέρδη-ρεκόρ το 2016 λόγω και της Fairfax

Με κέρδη-ρεκόρ έκλεισε την απελθούσα χρήση ο όμιλος εταιρειών Eurolife, χάρη μεταξύ άλλων και στην ευχέρεια κινήσεων που απέκτησε εξαιτίας της εξαγοράς του 80% του μετοχικού του κεφαλαίου από το private equity fund Fairfax.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ενοποιημένα ασφάλιστρα εκτινάχθηκαν στα 498 εκατ. ευρώ το 2016, εκ των οποίων τα 426 εκατ. ευρώ αφορούν στον Κλάδο Ζωής και τα υπόλοιπα έρχονται από τις Γενικές Ασφαλίσεις.

Η εκτίναξη της παραγωγής κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ μέσα σε μία χρονιά προήλθε σε σημαντικό βαθμό από τις αυξημένες πωλήσεις του προγράμματος «εξασφαλίζω πλεονέκτημα για το εφάπαξ». Πρόκειται για ασφαλιστικό αποταμιευτικό πρόγραμμα με εγγυημένο επιτόκιο, το οποίο διαμορφώνεται με χρήση τεχνικής επιτοκιακής βάσης 3%, εξασφαλίζοντας στις αποταμιεύσεις ετήσιες αποδόσεις μεταξύ 2% με 2,5%.

Σε περιβάλλον χαμηλών (Ελλάδα) ή αρνητικών (υπόλοιπη Ευρωζώνη) επιτοκίων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που προσφέρει το υψηλό εγγυημένο τεχνικό επιτόκιο 3%, είχε εντυπωσιακή πορεία, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αύξηση των ασφαλίστρων της Eurolife Ζωής.

Για τη δημιουργία του προγράμματος, η ασφαλιστική αξιοποίησε την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες που προκύπτουν από τη μετοχική σχέση με τον επενδυτικό όμιλο Fairfax.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υψηλό εγγυημένο επιτόκιο αντικρίζεται από τοποθετήσεις σε μακροχρόνιους τίτλους ελληνικών κρατικών ομολόγων, ευχέρεια που κατέστη δυνατή με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Eurolife καθώς η ενοποίησή της από έναν τραπεζικό όμιλο είχε μια σειρά από πρόσθετους κανονιστικούς περιορισμούς, που πλέον δεν υφίστανται.

Επιπρόσθετα, η πτώση των αποδόσεων πέρυσι τόσο στα ελληνικά κρατικά ομόλογα όσο και σε αυτά των υπόλοιπων κρατών του ευρωπαϊκού Νότου (τα πάλαι ποτέ PIGS), στα οποία είχε αξιόλογη έκθεση το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της Eurolife, οδήγησε στην εγγραφή υψηλότερων επενδυτικών εσόδων. Καλή ήταν η χρονιά και σε επίπεδο τεχνικού αποτελέσματος για τις εταιρείες του ομίλου.

Οι παραπάνω παράμετροι ώθησαν τα κέρδη προ φόρων στα 106 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την ασφαλιστική εταιρεία, που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει σημαντικά μερίδια στον κλάδο Ζωής.

Στο πλαίσιο της διασποράς του χαρτοφυλακίου μαθηματικών αποθεμάτων, το οποίο ανέρχεται πλέον σε 2,4 δισ. ευρώ, η Eurolife τοποθέτησε πρόσφατα 30 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Grivalia Hospitality, αποκτώντας το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Οι επενδύσεις στα τουριστικά ακίνητα, μέσω της Hospitality, αποσκοπούν στην εξασφάλιση υπεραξιών σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς στην τρέχουσα περίοδο υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες υπερδανεισμένων ξενοδοχειακών μονάδων.

Ήδη, η Hospitality προχώρησε στην εξαγορά του 60% του Pearl Island Project έναντι 27 εκατ. ευρώ σε μετρητά από την Dolphin. Πρόκειται για ιδιωτικό νησί στον Παναμά, όπου η Dolphin είχε ξεκινήσει τις εργασίες (σ.σ. τα χωματουργικά) για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος ξενοδοχείου και πολυτελών βιλών που θα υποστηρίζονται από την ξενοδοχειακή μονάδα που θα την «τρέχει» η Marriott.

Σημειώνεται ότι στις 4 Αυγούστου 2016 η Eurobank μεταβίβασε το 80% της Eurolife στην εταιρεία με την επωνυμία Costa Luxemburg, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Απώτεροι μέτοχοί της είναι η Fairfax και το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο ΟΜMERs, με 50% έκαστος.

Έτσι, Fairfax και OMMERs κατέχουν έκαστος το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurolife, με την πρώτη να έχει δικαίωμα σε ορίζοντα πενταετίας να αγοράσει το ποσοστό της δεύτερης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v