Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Ξεκίνησε η πώληση της Banca Romaneasca

Κατατέθηκαν μη δεσμευτικές προσφορές από τράπεζες και funds. Μετά το Πάσχα οι δεσμευτικές. «Αβγάτισαν» οι προσφορές για ΕΤΕ Κύπρου. Οι δύο νέοι υποψήφιοι που θα κοντραριστούν με την κοινοπραξία Atlas-Elements.

Εθνική: Ξεκίνησε η πώληση της Banca Romaneasca

«Γκάζι» στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του πλάνου αναδιάρθρωσης πατά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Μετά την πώληση των θυγατρικών της σε Τουρκία και Βουλγαρία και την εν εξελίξει διαδικασία για Εθνική Ασφαλιστική και Εθνική Τράπεζα Κύπρου, σειρά παίρνει η θυγατρική της στη Ρουμανία.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, ως τα μέσα του 2018 η Εθνική πρέπει να αποχωρήσει από όλες τις αγορές εκτός Ευρωζώνης καθώς και από την Κύπρο (σ.σ. μπορεί να διατηρήσει παρουσία με τη μορφή υποκαταστήματος).

Αυτό σημαίνει ότι θα μπουν πωλητήρια στις θυγατρικές της σε Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, FYROM και Κύπρο. Έτσι, η παρουσία του ομίλου θα περιορισθεί σε Μάλτα, Λονδίνο (υποκατάστημα) και Κύπρο (υποκατάστημα).

Στο παραπάνω πλαίσιο, μετά την πώληση της Finansbank και της βουλγαρικής UBB, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πώληση της Banca Romaneasca. Η πώληση της ρουμανικής θυγατρικής είχε προγραμματισθεί να ξεκινήσει νωρίτερα, η Εθνική όμως περίμενε την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, όσον αφορά στον νόμο για τη ρύθμιση δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της ρουμανικής θυγατρικής, καθώς αποφεύχθηκε ο σχηματισμός πρόσθετων προβλέψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη υποβληθεί μη δεσμευτικές προσφορές και οι καταρχήν ενδιαφερόμενοι έχουν ενημερωθεί από την Credit Suisse, που ενεργεί ως σύμβουλος πώλησης, ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν αμέσως μετά το Πάσχα.

Ενδεικτικές προσφορές έχουν καταθέσει τράπεζες και private equity funds, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και «παίκτες» που θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην τοπική αγορά. H Banca Romaneasca διαθέτει μερίδιο αγοράς 1,8%, με αξία ενεργητικού 1,4 δισ. (σ.σ. στοιχεία 31.12.2015).

Στους ενδιαφερόμενους ενδέχεται να δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν προσφορές και για δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε ρουμανικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τα οποία είναι «κρεμασμένα» κάτω από άλλες θυγατρικές του ομίλου (σ.σ. Λονδίνο και Μάλτα).

Άλλες δύο προσφορές για την Εθνική Τράπεζα Κύπρου

Ευχάριστα είναι τα νέα για την Εθνική και στο μέτωπο της πώλησης της θυγατρικής της στην Κύπρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε κυπριακά μέσα, που επιβεβαιώνονται από την Αιόλου, στην προσφορά της κοινοπραξίας Atlas-Elements προστέθηκαν άλλες δύο, μετά την παράταση που έδωσε η Εθνική ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Η μία προσφορά κατατέθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου (ΤΠΚ), η οποία ελέγχεται πλέον από την Holding M. Sehnaoui SAL (HMS), και η άλλη από fund το οποίο εδρεύει στο Ντουμπάι. Η Εθνική έχει ζητήσει σειρά διευκρινίσεων από τους δύο νέους ενδιαφερόμενους, οι οποίες αναμένεται να παρασχεθούν τις προσεχείς ημέρες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συγκριτικής ανάγνωσης των προσφορών.

Η Εθνική Τράπεζα Κύπρου έχει χαρτοφυλάκιο μικτών χορηγήσεων ύψους περίπου 0,96 δισ., καταθέσεις ύψους 615 εκατ. ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κοντά στο 25%.

Η τράπεζα διαθέτει δίκτυο με 16 καταστήματα, απασχολεί 265 άτομα, ενώ έκλεισε τη χρήση 2015 με κέρδη 9,6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v