Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκας: Προς πώληση το ακίνητο στον Αγιο Στέφανο

Βολιδοσκοπούν ενδιαφερόμενους αγοραστές για το ακίνητο και τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της αλλαντοβιομηχανίας. Τι προβλέπει η συμφωνία αναδιάρθρωσης για τον Άγιο Στέφανο. Τι θα γίνει με την παραγωγή της Νίκας.

Νίκας: Προς πώληση το ακίνητο στον Αγιο Στέφανο

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η αλλαντοβιομηχανία Νίκας να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση της παραγωγής της από τον Άγιο Στέφανο, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες αναζητούν αγοραστή ή μακροχρόνιο εκμισθωτή για το παραπάνω ακίνητο.

Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία αναδιάρθρωσης, που υπέγραψε η Chipita (Givenrise Investments Limited) με τις πιστώτριες τράπεζες της Nίκας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μεταβίβαση στις τελευταίες του ακινήτου στον Άγιο Στέφανο, έναντι διαγραφής οφειλών, ύψους 17 εκατ. ευρώ.

Παρότι η συμφωνία προβλέπει μακροχρόνια μίσθωση των παραγωγικών εγκαταστάσεων του Αγίου Στεφάνου από την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, οι τράπεζες έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει επιχειρηματίες για το αν ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή να νοικιάσουν το εν λόγω ακίνητο σε μακροχρόνια βάση.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι οι ενέργειες των τραπεζών είναι σε γνώση της Chipita, που αποτελεί τον στρατηγικό επενδυτή για την αλλαντοβιομηχανία και εφόσον το ακίνητο πωληθεί, θα δοθεί στη Νίκας ο αναγκαίος χρόνος για την ομαλή μεταφορά της παραγωγής της.

Το ερώτημα είναι αν η Chipita έχει διενεργήσει με τη σειρά της την αναγκαία προεργασία για το παραπάνω ενδεχόμενο. Όπως έχει αποκαλύψει η στήλη Χαμαιλέων, η Chipita έχει συζητήσει στο πρόσφατο παρελθόν την εξαγορά μικρής αλλαντοβιομηχανίας, ενδεχόμενο όμως που έσπευσε να διαψεύσει μέσω διαρροών η Chipita.

Η συμφωνία αναδιάρθρωσης που υπογράφτηκε, θέτει τις βάσεις εξυγίανσης της Νίκας, καθώς ο δανεισμός της θα υποχωρήσει στα 26,4 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις στο α' εξάμηνο του 2016 να ανέρχονται σε 22 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα της Chipita είναι η Νίκας να επανακτήσει μερίδιο αγοράς, βελτιώνοντας την ίδια στιγμή τις επιδόσεις της στα EBITDA, που παραμένουν απογοητευτικές.

Στο α' εξάμηνο του 2016, σε επίπεδο ομίλου, τα κέρδη προ φόρων, τόκων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν μόλις σε 415 χιλ. ευρώ (σ.σ. χωρίς να συνυπολογίζονται οι προβλέψεις απομείωσης για τη Μαρινόπουλος, ύψους 1,83 εκατ. ευρώ).

Η δραστική μείωση του δανεισμού κατά περίπου 54 εκατ. ευρώ και το «φρέσκο» χρήμα, ύψους 23 εκατ. ευρώ, θα χαρίσουν στη Νίκας ισχυρή ανάσα. Με επαρκές κεφάλαιο κίνησης, η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου την αγορά πρώτων υλών απευθείας από το εξωτερικό, βελτιώνοντας τα περιθώρια κέρδους της.

Σήμερα η αλλαντοβιομηχανία αγοράζει πρώτες ύλες από εγχώριους εισαγωγείς, λόγω της αδυναμίας να προπληρώσει στους ξένους προμηθευτές το σύνολο σχεδόν της αξίας της παραγγελίας. Αποτέλεσμα της παραπάνω ιδιαιτερότητας είναι να δουλεύει με ένα μικρό περιθώριο επί της αξίας της πρώτης ύλης.

Σημειώνεται ότι η πρώτη ύλη αποτελεί περίπου το 70% του συνολικού κόστους στα αλλαντικά και επομένως ακόμη και μικρή συμπίεση στις τιμές αγοράς έχει σημαντική επίπτωση στο περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας.

Επιπρόσθετα, η Νίκας θα αποκτήσει την ευχέρεια να τρέξει σχέδιο επανάκτησης μεριδίου αγοράς μέσω σειράς προωθητικών ενεργειών (αύξηση κονδυλίων διαφήμισης, νέα προϊόντα κ.ά.).

Στον αντίποδα, η μίσθωση των παραγωγικών εγκαταστάσεών της θα επιβαρύνει τα κόστη λειτουργίας. Παρότι δεν έχει ανακοινωθεί το ετήσιο μίσθωμα, η αγορά εκτιμά ότι θα είναι υπολογίσιμο, κρίνοντας από το γεγονός ότι εργοστάσιο και ακίνητο αποτιμήθηκαν στα 17 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v