Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μινωικές: Ζητούν διαχειριστικό έλεγχο στην HSW

Αίτημα σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης. Αντικείμενο ο διαχειριστικός έλεγχος για τα πεπραγμένα της τωρινής και των προηγούμενων διοικήσεων. Ασκηση πίεσης εν όψει της πώλησης του ποσοστού της Πειραιώς.

Μινωικές: Ζητούν διαχειριστικό έλεγχο στην HSW

Τακτική «σκληρού ροκ» υιοθετεί η Μινωικές Γραμμές απέναντι στην Hellenic Sea Ways καθώς μερικές ημέρες πριν την προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το προς πώληση ποσοστό της Πειραιώς, η εισηγμένη ζητά τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με αντικείμενο τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου. 

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της η εταιρεία «Μινωικές Γραμμές» γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι υπέβαλε ως κάτοχος του 48,53% της HSW και μεγαλύτερος μέτοχος αίτημα σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, αντικείμενο της οποίας θα αποτελέσουν τα εξής θέματα:

- η πώληση του πλοίου HIGHSPEED 6 χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση της εταιρείας μας και το δικαιολογητικό λόγο της πώλησής του και της απόσυρσης του από την εκμετάλλευση κερδοφόρων ακτοπλοϊκών γραμμών,

- η απραξία της εκτελεστικής διοίκησης για τον έλεγχο και κατανομή ευθυνών και τη λήψη αναγκαίων δικαστικών μέτρων για υπερβάσεις μετασκευών πλοίων και

- η αξιολόγηση και εξηγήσεις της για τα πραγματικά αποτελέσματα της HSW μετά την τελευταία Τακτική Συνέλευση.

Πρακτικά, η Μινωικές Γραμμές ζητά διαχειριστικό έλεγχο για τα πεπραγμένα της διοίκησης της HSW. Η εταιρεία του ομίλου Γκριμάλντι ζητά μάλιστα από την Τράπεζα Πειραιώς, που αποτελεί επίσης σημαντικό μέτοχο της HSW, να στηρίξει το αίτημα της «προκειμένου να προστατεύσουμε από κοινού την περιουσία των μετόχων μας» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το αίτημα έρχεται ως συνέχεια σειράς νομικών κινήσεων στις οποίες έχει προβεί στο παρελθόν η εισηγμένη, έναντι μελών της τωρινής και παλαιότερων διοικήσεων της HSW.

Γιατί ζητά διαχειριστικό έλεγχο στην HSW

Για τον σκοπό αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι κατά την περίοδο του ελέγχου της HSW από την Εκτελεστική Διοίκηση της ΑΝΕΚ, τα οικονομικά αποτελέσματα της HSW εμφάνισαν αισθητή επιδείνωση, ιδίως κατά τα έτη 2010-2013.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «ενώ τα Ίδια Κεφάλαια της HSW ανέρχονταν σε 238 εκατ. ευρώ την 31/12/2009, μειώθηκαν κατά την επόμενη 4ετία μέσω διαδοχικών ζημιογόνων χρήσεων συνολικού ύψους ζημιών περί τα 150 εκατ. ευρώ, ώστε τελικώς να κατέλθουν σε 86 εκατ. ευρώ την 31/12/2013».

Η παραπάνω επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της HSW, μερικώς μόνο μπορεί να αποδοθεί, σύμφωνα με την Μινωικές, στη γενικότερη δυσμενή οικονομική κατάσταση της Ελληνικής αγοράς κατά την περίοδο αυτή. Η κύρια ευθύνη, πάντα σύμφωνα με τις Μινωικές, ανήκει στα εκτελεστικά μέλη υπό τον τότε εκτελεστικό Πρόεδρο της HSW και στις ολέθριες επιχειρηματικές επιλογές τους.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι τον Ιούνιο του 2013, ο τότε εκτελεστικός Πρόεδρος παραιτήθηκε από το Δ.Σ της HSW υπό το βάρος των δυσμενών οικονομικών αποτελεσμάτων της, αλλά επίσης και συγκεκριμένων περιστατικών σύγκρουσης συμφερόντων, κακοδιοίκησης και εσφαλμένων επενδυτικών ενεργειών που είχαν επισημανθεί από τα τότε μέλη των Μινωικών Γραμμών στο Δ.Σ. της HSW.

«Δυστυχώς οι επιλογές της μετέπειτα εκτελεστικής διοίκησης, δεν καθιστούν πιστευτό ότι αυτή ασκείται «όπως επιβάλλει η χρηστή και συνετή διαχείριση»» αναφέρει η εισηγμένη ακτοπλοική τονίζοντας ότι η εκτελεστική διοίκηση της HSW υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Αντώνη Αγαπητό, προχώρησε σε αγορές και πωλήσεις πλοίων που στερούνται στρατηγικού πλάνου, καθώς και σε εκτεταμένες μετασκευές τους, ενίοτε κατά παραβατική υπέρβαση του κόστους προϋπολογισμού τους, ενέργειες που οδήγησαν την εταιρεία σε υψηλές ταμιακές εκροές και τελικώς στη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v