Καλογήρου: Τα νέα λουκέτα και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή

Συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές υπό την πίεση των τραπεζών. Το κλείσιμο καταστημάτων, το αίτημα για «κούρεμα» και οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι. Η οικονομική κατάσταση της αλυσίδας, η σύσταση νέας εταιρίας και η συγχώνευση.

Καλογήρου: Τα νέα λουκέτα και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή

Στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή βρίσκεται η οικογένεια Λεμονή όσον αφορά στη διάσωση της υπερχρεωμένης αλυσίδας πολυτελών υποδημάτων Καλογήρου, η οποία μόλις χθες αναγκάστηκε να κλείσει ακόμη δύο καταστήματά της στο Golden Hall και στο The Mall Athens.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια Λεμονή, η οποία βρίσκεται εδώ και μήνες σε πίεση από τις πιστώτριες τράπεζες, διατηρεί επαφές με δύο επιχειρηματικούς πόλους για το ενδεχόμενο εισόδου και κεφαλαιακής ένεσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώτος πόλος είναι μεγάλος ελληνικός εισηγμένος όμιλος με ισχυρή παρουσία στη λιανική και τη χονδρική ένδυσης και υπόδησης, ενώ ο δεύτερος είναι μη εισηγμένο επιχειρηματικό σχήμα με πολυετή εμπειρία και παρουσία στο εγχώριο λιανεμπόριο.

Το euro2day.gr επικοινώνησε με την εταιρία Λεμονή, προκειμένου να διασταυρώσει τις σχετικές πληροφορίες, όπου αρμόδιες πηγές αρκέστηκαν να επιβεβαιώσουν τις σχετικές επαφές, με σκοπό την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, προσθέτοντας μόνον πως η όλη διαδικασία έχει ορίζοντα κατάληξης εντός των προσεχών τριών εβδομάδων.

Σε όλα τα παραπάνω ωστόσο αποφασιστικό ρόλο θα παίξουν και οι τράπεζες, οι οποίες αποτελούν τον μεγάλο πιστωτή της αλυσίδας, η οποία μήνες τώρα διαπραγματεύεται ένα «κούρεμα» των υποχρεώσεών της προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.

Στο μεταξύ η οικογένεια Λεμονή προχώρησε στην ίδρυση νέας εταιρίας holding, η οποία συγχωνεύεται με την υπάρχουσα ΑΕ. Ειδικότερα, οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας όπως φαίνεται και από τις σχετικές καταχωρίσεις στο ΓΕΜΗ, στην εκπνοή του 2016, έλαβαν την απόφαση ίδρυσης μιας νέας holding εταιρίας με την επωνυμία «Λεμονής Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Συμμετοχών και Εμπορικών Σημάτων» ή αλλιώς LEMHOLLC, με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 4 εκατ. ευρώ περίπου.

Την ίδια μέρα ωστόσο καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ και το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης της ανωτέρω εταιρίας με την υφιστάμενη ΑΕ της οικογένειας Λεμονή, τη «Φ. & Κ.Λεμονής - Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Υποδημάτων», με ημερομηνία μετασχηματισμού του ισολογισμού την 31-12-2016. Η ανωτέρω κίνηση, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, έγινε για λόγους ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων της υφιστάμενης εταιρίας.

Η οικονομική θέση της Καλογήρου

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των οικονομικών του μεγεθών με βάση τα δεδομένα του 2015, ο τζίρος όλων των επώνυμων αλυσίδων που διαχειρίζεται ο όμιλος υποχώρησε στα 55,218 εκατ. ευρώ, σχεδόν στο μισό από τα 101 εκατ. ευρώ που πραγματοποιούσε το 2008.

Αύξηση κατά 3% σημείωσαν τα μικτά κέρδη, τα οποία ανήλθαν στα 24,071 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων ήταν ζημιογόνα και διαμορφώθηκαν στα 10,055 εκατ. ευρώ.

Αναλόγως τα μετά φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν στα 10,056 εκατ. ευρώ ζημιών από 14,349 εκατ. ευρώ το 2014. Αυτό το μέγεθος ωστόσο αποτελεί «φωτογραφία» μιας χρήσης, η οποία έρχεται να προστεθεί σ' ένα επίσης ζημιογόνο οικονομικό παρελθόν, καθώς οι συσσωρευμένες ζημίες ανέρχονται σε 38,4 εκατ. ευρώ.

Οι τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 61,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015, ενώ οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές διαμορφώθηκαν σε 27,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο αναδιάρθρωσης, ο όμιλος τον Σεπτέμβριο έκλεισε αυτόνομα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, ενώ μόλις χθες υποχρεώθηκε σε κλείσιμο και άλλων καταστημάτων. Ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρεί εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία προσεγγίζουν τα 70 σημεία μαζί με τα shops in a shop.

Σήμερα ο όμιλος εταιρειών Λεμονή, εκτός από την κατασκευή των γνωστών υποδημάτων «Καλογήρου», εισάγει σχεδόν όλα τα ισχυρά brand names της παγκόσμιας αγοράς του υποδήματος όπως Prada, Tod's, Yves Saint Laurent Rive Gauche, Dolce & Gabbana, Sergio Rossi, Casadei, Giuseppe Zanotti.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v