Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Grivalia: Ξεκινά η ανάπτυξη του Pearl Island στον Παναμά

Τα 65 εκατ. ευρώ φτάνει η πρώτη φάση του σχεδίου ανάπτυξης του Pearl Island στον Παναμά που απέκτησε πρόσφατα η Grivalia ΑΕΕΑΠ. Τι δηλώνει η διοίκηση για τα δέκα χρόνια παρουσίας της μετοχής στο Χ.Α.

Grivalia: Ξεκινά η ανάπτυξη του Pearl Island στον Παναμά

Την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για την πρώτη φάση της επένδυσης που προωθεί η Grivalia ΑΕΕΑΠ, μέσω της θυγατρικής Grivalia Hospitality, για την ανάπτυξη του Pearl Island στον Παναμά. Το πρώτο στάδιο του επενδυτικού σχεδίου είναι ύψους 65 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ritz Carlton.

Πρόκειται για συγκρότημα το οποίο θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 80 δωματίων και 120 παραθεριστικές κατοικίες σε δύο από τις παραλίες του ιδιωτικού νησιού που απέκτησε πρόσφατα η Grivalia από την Dolphin Capital Investors. H Ritz-Carlton Hotel Company, λειτουργεί περί τα 80 ξενοδοχεία ανά τον κόσμο και είναι 100% θυγατρική της Marriott International.

Χθες, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης, της δέκατης από την ημέρα που οι μετοχές της εταιρείας (τότε Eurobank Properties) εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο, ο πρόεδρος Νίκος Μπέρτσος και ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Χρυσικός επισήμαναν είναι μία από τις πέντε μετοχές που καταγράφουν θετικό πρόσημο την περίοδο 2006 – 2016.

Ο κ. Χρυσικός είπε πως αν κάποιος είχε επενδύσει σε 1.000 μετοχές στην εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο, και είχε συμμετάσχει πλήρως στις αυξήσεις κεφαλαίου, θα είχε σήμερα χαρτοφυλάκιο αξίας 33.200 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται και οι περίπου 4.000 που θα είχε εισπράξει από τα μερίσματα. Πρόκειται για απόδοση που προσεγγίζει το 20,4% με την εσωτερική απόδοση (IRR) στο 3,56% είπε ο επικεφαλής της Grivalia ΑΕΕΑΠ.

Ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε πως η διοίκηση της Grivalia παρέλαβε προ δεκαετίας ένα τμήμα της τράπεζας και το μετέτρεψε σε έναν οργανισμό με όραμα, που σέβεται τους μετόχους και έχει σταθερά κερδοφόρα αποτελέσματα σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης για την οικονομία και κατάρρευσης για τις αξίες των ακινήτων. Ο κ. Καραμούζης τόνισε πως η Grivalia έχει σήμερα τέσσερις ξένους θεσμικούς επενδυτές που επενδύουν μακροπρόθεσμα. Όπως είπε ο πρόεδρος της Eurobank η χώρα χρειάζεται τέτοιους επενδυτές και όχι hedge funds που αναζητούν βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Σήμερα το 41,5% της Grivalia ΑΕΕΑΠ ελέγχεται από την καναδική Fairfax, το 11,6% από την Wellington Management Company LLP, το 5% από την Brandes Investment Partners και το 4,99% από την Fidelity, ενώ το 20% παραμένει στην Eurobank. «Το 83,2% βρίσκεται στα χέρια επαγγελματιών θεσμικών επενδυτών» τόνισε η διοίκηση.

O κ. Χρυσικός είπε πως όταν η εταιρεία εισήχθη στο Χ.Α. είχε 33 ακίνητα και σήμερα το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται από 91 ακίνητα, συνολικής αξίας 850 εκατ. ευρώ. Η συνολική επιφάνεια των οικοπέδων επί των οποίων βρίσκονται τα ακίνητα φτάνει τα 1.191.563 τετραγωνικά μέτρα, με την επιφάνεια των κτιρίων κοντά στα 771.200 τ.μ.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,18258 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2016, με τη διοίκηση να επισημαίνει την αυξημένη φορολογία για τις ΑΕΕΑΠ που επιβαρύνει πλέον τα καθαρά οικονομικά αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v