Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Philip Morris: Πώς ήρθε η επένδυση των 300 εκατ. στην Ελλάδα

Γεωγραφία, πρωτογενής παραγωγή καπνού και ανθρώπινο δυναμικό, τα στοιχεία που βάρυναν στην επιλογή. Μετατρέπεται σε πλήρως εξαγωγική η μονάδα του Ασπρόπυργου. Η εργασιακή συναίνεση και ο Ελληνας πρόεδρος.

Philip Morris: Πώς ήρθε η επένδυση των 300 εκατ. στην Ελλάδα

Νικητής σ’ έναν άτυπο διαγωνισμό μεταξύ των μονάδων που διατηρεί ο πολυεθνικός όμιλος της Philip Morris International στην Ευρώπη αναδείχθηκε η ελληνική θυγατρική Παπαστράτος, η οποία αναμένεται να εκτελέσει μόλις σε 10 μήνες μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο. Αναλαμβάνει επίσης να γίνει ο υποστηρικτής του ομίλου στην προσπάθεια εδραίωσης του IQOS -του νέου καινοτόμου προϊόντος της PMI- στη διεθνή αγορά, ως το εναλλακτικό «τσιγάρο».

Η κίνηση συγκαταλέγεται στις ελάχιστες άμεσες ξένες επενδύσεις της περιόδου, η οποία μάλιστα θα πραγματοποιηθεί με ίδια κεφάλαια και εξασφαλίζει την ανάδειξη της μονάδας του Ασπρόπυργου ως ένα από τα τρία παραγωγικά hubs της Philip Morris -μετά την Ελβετία και την Ιταλία-, όπου θα παράγονται οι ράβδοι καπνού που χρησιμοποιούνται στη συσκευή IQOS.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Παπαστράτος Χρήστο Χαρπαντίδη, η Ελλάδα μέσω της νέας αυτής επένδυσης -πέρα από τα οικονoμικά οφέλη- μπαίνει στο τρένο της καινοτομίας που οδηγεί η Philip Morris όσον αφορά τα προϊόντα καπνού. Κατά τον ίδιο, οι παράγοντες που ανέδειξαν την Παπαστράτος σε «προτιμητέα» επιλογή ήταν κατ’ αρχάς η προετοιμασία που έκαναν τα στελέχη της εταιρίας.

Αν και κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες δήλωσε «πως η Ελλάδα δεν προσφέρει φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον», απαριθμώντας επίσης τα υπόλοιπα αντικίνητρα όπως την υψηλή φορολογία, τη γραφειοκρατία και βεβαίως το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, εν τούτοις υπογράμμισε πως διαθέτει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Το ανθρώπινο δυναμικό και η επιχειρησιακή προετοιμασία της επένδυσης εκ μέρους της Παπαστράτος ήταν δύο από αυτά. Επίσης η γεωγραφική θέση της χώρας, που επιτρέπει πλέον λόγω και των εκσυγχρονισμένων υποδομών του λιμανιού την εξαγωγική δραστηριότητα. Όπως εξάλλου εξήγησε, η μετατροπή της μονάδας του Ασπροπύργου σε αποκλειστικό παραγωγό των καπνικών ράβδων την καθιστά απολύτως εξαγωγική, καθώς θα προωθεί το προϊόν σε 30 αγορές του πλανήτη. Τέλος, υπογράμμισε ότι βαρύνοντα ρόλο στην απόφαση της PMI έπαιξε και η πρωτογενής παραγωγή καπνού στη χώρα, καθώς η νέα γραμμή παραγωγής θα χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό ελληνικά καπνά.

Σημειώνεται ότι στα παραπάνω προστίθεται και η εργασιακή «ειρήνη» που έχει εξασφαλίσει η Παπαστράτος με τους 800 εργαζομένους της, οι οποίοι σε ψήφισμα της γενικής τους συνέλευσης «συναίνεσαν» στη μετατροπή της μονάδας του Ασπρόπτργου, αξιολογώντας επίσης ότι με την επένδυση θα προστεθούν και 400 νέες θέσεις εργασίας. Αν και η ψήφος τους δεν ήταν αποφασιστικής σημασίας, εν τούτοις αποτέλεσε σύμφωνα με τον κ. Χαρπαντίδη μία εκ των παραμέτρων που εκτίμησε η ηγεσία της μητρικής.

Υπενθυμίζεται δε ότι το πρόσωπο που ηγείται της PMI είναι ένας Ελληνας, ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος. Ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Sunday Times είχε εξάλλου δηλώσει πως «είναι καιρός στην Ελλάδα να τελειώνουν οι μεταρρυθμίσεις και να επιστρέφουν οι επενδύσεις».

Το 2013 μάλιστα και λίγο προτού γίνει διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, είχε υπογράψει εκ μέρους της Philip Morris συμφωνία με την τότε κυβέρνηση Σαμαρά για την αύξηση της αγοράς καπνών από Έλληνες παραγωγούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v