Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Guardian: Στο στόχαστρο των Δημοκρατικών ο Ross για τις μπίζνες με ρώσους ολιγάρχες

Οι συναλλαγές του Wilbur Ross ενόσω ήταν αντιπρόεδρος της Τ. Κύπρου εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη θητεία του στην κυπριακή τράπεζα και τους δεσμούς του με πολιτικά συνδεδεμένους ρώσους ολιγάρχες, σημειώνει ο Guardian.

Guardian: Στο στόχαστρο των Δημοκρατικών ο Ross για τις μπίζνες με ρώσους ολιγάρχες

Νέα ερωτήματα τίθενται από Δημοκρατικούς αμερικανούς γερουσιαστές για το ρόλο του Wilbur Ross, υπουργού εμπορίου των ΗΠΑ ενόσω ήταν αντιπρόεδρος στην Τρ. Κύπρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, o Ross χειρίστηκε μία συμφωνία της Τράπεζας Κύπρου με ρώσο επιχειρηματία που έχει δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως σημειώνεται, η συναλλαγή εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη θητεία του Ross στην κυπριακή τράπεζα και τους δεσμούς του με πολιτικά συνδεδεμένους ρώσους ολιγάρχες ενώ έρχεται εν μέσω έρευνας του FBΙ για πιθανή συμπαιγνία μεταξύ της εκστρατείας Τραμπ και της Μόσχας για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εργασίες της Τράπεζας Κύπρου με βάση τη Ρωσία πωλήθηκαν το 2015, έτος που ο Ross ήταν αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, σε ρώσο τραπεζίτη και σύμβουλο, τον Artem Avetisyan, ο οποίος είχε δεσμούς τόσο με το ρώσο πρόεδρο όσο και με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, τη Sberbank.

Εκείνη την εποχή, η Sberbank ήταν κάτω από κυρώσεις των ΗΠΑ και ΕΕ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Προηγουμένως, ο Avetisyan, είχε επιλεγεί από τον Βλαδιμίρ Πούτιν για να διευθύνει ένα νέο υποκατάστημα στρατηγικής πρωτοβουλίας του προέδρου της Ρωσίας που είχε την ευθύνη βελτίωσης των δεσμών μεταξύ επιχειρήσεων και κυβέρνησης.

Ο επιχειρηματικός εταίρος του Artem Avetisyan, ο Oleg Gref, είναι ο γιος του Herman Gref, διευθύνοντα συμβούλου της Sberbank.

Ο Ross είχε αναφέρει ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων 120 υποκαταστημάτων τραπεζών στη Ρωσία (της Uniastrum) άξιζαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το 2014, αλλά πωλήθηκαν με άλλα περιουσιακά στοιχεία στον Avetisyan έναντι €7 εκ.

Τα βασικά στοιχεία του ενεργητικού είχαν αγοραστεί έναντι €450 εκ. το 2008.

Ο Ross δεν έχει κατηγορηθεί για ατασθαλίες και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το ότι η ρωσική συμφωνία παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ ή της ΕΕ. Ο Ross παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου μετά που ανέλαβε τη θέση του υπουργού εμπορίου των ΗΠΑ.

Πέντε Δημοκρατικοί γερουσιαστές είχαν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη θητεία του Ross στην Τράπεζα Κύπρου, πριν αναλάβει υπουργός, αλλά ο Ross δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να του επιτρέψει να ανταποκριθεί στις ερωτήσεις.

Ο γερουσιαστής Cory Booker και άλλοι Δημοκρατικοί έστειλαν πρόσφατα μια τρίτη επιστολή προς τον Ross με περισσότερα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο ο Ross είχε σχέσεις με εταιρείες που ήταν κάτω από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Οπως αναφέρει το Stockwatch, ο Ross διορίστηκε αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου μετά την επένδυση του το 2014, μια θέση που μοιραζόταν με τον Vladimir Strzhalkovsky, που αναφέρεται στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως πρώην υπάλληλος της KGB και σύμμαχος του Πούτιν. Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις της τράπεζας, οι δύο παρακολούθησαν μαζί δύο συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου το 2014 και μέχρι και πέντε το 2015 πριν από την παραίτηση του Strzhalkovsky τον Μάιο του 2015 από το διοικητικό συμβούλιο. Ένα από τα ερωτήματα που έχει τεθεί στον Ross από δημοκρατικούς γερουσιαστές είναι αν είχε ποτέ επαφή με τον Strzhalkovsky.

Μία από τις πρώτες μεγάλες αποφάσεις του Ross στην τράπεζα ήταν ο διορισμός του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Deutsche Bank, Josef Ackermann ως προέδρου. Σημειώνεται ότι οι δεσμοί του Ackermann με τη Ρωσία ήταν ιδιαίτερα ισχυροί, συμπεριλαμβανομένης μιας σχέσης με τον Πούτιν και της Herman Gref της Sberbank.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v